Un primar din Bucuresti ameninta ca nu mai ridica gunoiul daca oamenii nu fac colectare selectiva

Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 17:10
4781 citiri
Un primar din Bucuresti ameninta ca nu mai ridica gunoiul daca oamenii nu fac colectare selectiva
Foto: Arhiva Ziare.com

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a avertizat, luni, in cadrul unei dezbateri pe tema gestionarii deseurilor municipale, ca administratia nu va mai ridica gunoiul locuitorilor daca acestia nu vor face colectare selectiva.

"Primaria Sectorului 1 plateste pentru acel gunoi, locuitorii din sector nu platesc ridicarea gunoiului. E greu sa-i constientizam. Ei spun ca este obligatia noastra sa ne ocupam de aceasta situatie, dar daca nu vor sa selecteze acel gunoi, o sa ajungem curand sa nu le mai ridicam gunoiul.

Este singura modalitate sa-i facem sa constientizeze ca gunoiul trebuie sa fie selectat inainte sa fie ridicat de operatori", a declarat Dan Tudorache in cadrul forumului "Gestionarea deseurilor municipale", citat de News.ro.

La randul sau, primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, a spus ca in sector s-au gasit si alte solutii pentru a-i convinge pe bucuresteni sa selecteze gunoiul, astfel ca proprietarilor care fac colectare selectiva le este ridicat gratuit gunoiul, masura aprobata recent intr-o sedinta de Consiliu Local urmand sa se aplice de anul viitor.

"Vrem sa ii obisnuim pe oameni sa faca colectare selectiva", a subliniat Gabriel Mutu.

In trei ani, riscam sa nu mai avem unde sa punem gunoiul

Presedintele Comisiei economice, industrii si servicii din Senat, Daniel Zamfir, a declarat ca, in cazul in care nu se vor lua masuri pentru colectarea selectiva a deseurilor, in decurs de trei ani, romanii risca sa nu mai aiba unde sa depoziteze gunoaiele.

"In Romania, astazi, mai avem capacitate de depozitare de 14 milioane de tone. La cat producem noi acum, intre 6 - 7 milioane de tone, in mai putin de trei ani, nu mai avem unde sa depozitam gunoiul. Discutia ca vom deschide alte depozite e una, din punct de vedere practic, irealizabila.

Stiti bine care e procedura ca sa deschizi, astazi, noi gropi de gunoi: referendum in respectiva localitate... Nu stiu care locuitori din tara asta vor dori ca in localitatea lor sa se deschida o groapa de gunoi", a explicat Zamfir, citat de Agerpres.

In opinia sa, irealizabila este si tinta de reciclare de 50% pana in anul 2020, in conditiile in care in prezent aceasta se face doar pentru 5% din totalul deseurilor.

Daniel Zamfir a sustinut ca o masura concreta pentru a incuraja colectarea selectiva ar fi implementarea taxei pe deseuri la groapa de gunoi.

In acest sens, el a salutat faptul ca Senatul a adoptat un amendament in baza caruia a fost eliminata suspendarea taxei. Totodata, senatorul si-a exprimat speranta ca proiectul va fi adoptat in aceasta forma si de catre Camera Deputatilor.

"Industria de reciclare, in acest moment, nu are nevoie de un eventual ajutor de stat. Reprezentantii industriei ne-au spus foarte clar ca problema majora nu este nevoia unei finantari. Oamenii astia - culmea! - au tot ce inseamna tehnologie ca sa poata sa produca. Ce le lipseste: materia prima. Am vorbit, si nu o data, despre cat de aberant este ca reciclatorul sa importe PET-uri. Noi am ajuns sa importam pana si hartie", a precizat el.

Zamfir a adaugat ca, in cazul in care Romania ar folosi toata masa organica aflata in gropile de gunoi din Bucuresti, ar putea acoperi 20-25% din consumul de gaze naturale al tarii.

El a mentionat ca, la nivel european, industria de reciclare este a doua din punct de vedere al dinamicii, dupa IT.

"Cea mai importanta masura, dupa parerea mea, este masura coercitiva. Fara asta, nu vom avea nicio sansa sa atingem vreodata tintele pe care ni le-am propus. (...) In Europa asa se intampla, platesti cat arunci, dupa principiul poluatorul plateste. (...) Colectarea selectiva presupune ca fractia uscata nu va fi cantarita si nu va fi platita", a spus Daniel Zamfir.

Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, a declarat ca dintre cele 32 de proiecte de dezvoltare a sistemelor de management integrat al deseurilor, in prezent doar doua sunt functionale la Bistrita Nasaud si Arges, 12 sunt nefunctionale, iar 18 se afla in diverse etape de functionare.

"Avem niste conditionalitati la nivelul UE, respectiv sa valorificam 75% din deseurile municipale, sa valorificam 80% din deseurile de ambalaje, cu doua etape intermediare: 60% - in 2020, 70% - in 2025. Iar tintele noastre si rezultatele noastre par a fi la ani lumina fata de atingerea acestor obiective in 2023.

Observam, totodata, ca am inceput proiectele pe POS Mediu si sa organizam depozitarea in gropi cand UE isi schimbase traiectoria catre colectare selectiva, catre valorificare prin instalatii de tratare bio-mecanice", a precizat el.

Citeste si Bucurestenii si haosul reciclarii: Ce se intampla cu gunoiul pe care-l colectam selectiv

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#selectare gunoi sectorul 1, #primar avertisment selectare gunoi , #administratia