USR continua sa se opuna demolarii turnului de parasutism de la Lia Manoliu: Care este miza

Duminica, 25 August 2019, ora 15:27
32195 citiri
USR continua sa se opuna demolarii turnului de parasutism de la Lia Manoliu: Care este miza
Foto: Captura Google Earth

Gabriela Firea va incerca marti, inca o data, sa ii convinga pe consilierii generali sa voteze demolarea turnului de parasutism din Bucuresti. Consilierii USR se vor opune si de aceasta data.

Turnul de parasutim a fost construit in anul 1950. Are 86 de metri inaltime (cam cat Palatul Parlamentului) si a fost folosit multa vreme de parasutisti, pentru antrenamente. De ani buni, insa, acest turn - aflat in administrarea Ministerului Transporturilor - nu mai are nicio intrebuintare.

Administratia Firea vrea sa demoleze acest turn din cauza ca el se afla pe terenul din starda Basarabiei nr. 37-39, unde ar urma sa se construiasca o sala polivalenta uriasa, cu 20.000 de locuri, al carei cost a fost estimat la 138 de milioane de euro.

In consecinta, Gabriela Firea a pus, de mai multe ori, pe ordinea de zi un proiect prin care le propune consilierilor sa aprobe ca PMB sa ceara - in vederea demolarii - acest turn de la Ministerul Transporturilor.

Administratia Firea promite ca, in compensatie, in urmatorii 3 ani, va construi, in Capitala, un alt turn pentru parasutisti (care, de altfel, nu mai folosesc nici constructia existanta!).

Problema administratiei locale este ca are nevoie ca macar doua treimi dintre cei 55 de consilieri generali sa voteze pentru preluarea si demolarea turnului. In caz contrar, nimeni nu se poate atinge de respectiva constructie si nici sala polivalenta nu se va putea ridica acolo!

Si cel putin pana acum, Gabriela Firea n-a reusit sa stranga voturile necesare. Spre exemplu, consilierii USR au votat impotriva de fiecare data. Si tot vot negativ vor da consilierii USR si la sedinta de marti, 27 august, a declarat pentru Ziare.com presedintele filialei bucurestene a partidului, Roxana Wring (care este si consilier general).

"De vreme ce proiectul a fost pus pe ordinea de zi in aceeasi forma pe care am respins-o deja, ne vom mentine votul negativ", a declarat Roxana Wring.

Consilierul general a explicat anterior, intr-o ampla postare pe o retea de socializare, ca scopul acestui vot nu este, in sine, salvarea turnului, ci a parcului in care este acesta situat.

"Miza in toata aceasta discutie nu este turnul, ci parcul din jurul lui. Evident ca o sala polivalenta in locul respectiv ar insemna taierea tuturor arborilor si betonarea intregii suprafete. In plus, noi nu am vazut niciun PUZ, niciun proiect, ca sa stim despre ce ar fi vorba, sa vedem ce suprafata este afectata sau unde va fi amplasata sala. Nu putem vota ca PSD-ul, cu ochii inchisi. Inteleg ca Gabriela Firea si colegii ei vor sa betoneze tot orasul, dar asta nu inseamna ca ii vom ajuta prin votul nostru", a scris Roxana Wring.

Administratia Firea are, insa, posibilitatea sa preia si sa demoleze turnul si fara acordul consilierilor USR. Asta, in cazul in care va reusi sa obtina suficiente voturi din partea consilierilor PSD, ALDE, PMP si a catorva din PNL.

Cum urmeaza sa se construiasca uriasa sala polivalenta, in cazul in care turnul pentru parasutisti va fi, pana la umra, demolat? Nu prea stim, din cauza ca PMB a refuzat sa dea detalii.

Mai exact, la solicitarea Ziare.com, PMB a oferit cateva informatii cu privire la sala pe care ar urma sa o construiasca Trustul de Cladiri Metropolitane, dar a transmis ca documentatia tehnica nu poate fi consultata nici de jurnalisti, nici de bucuresteni, in general. Asta, desi a fost intocmita din bani publici si va fi folosita de o societate detinuta tot de PMB.

"Studiile de fezabilitate care stau la baza aprobarii indicatorilor tehnico - economici in Consiliul General al Municipiului Bucuresti sunt documente care nu figureaza in lista documentelor de interes public a Directiei Generale Investitii, aprobata prin Dispozitia Primarului General nr.484/15.04.2014.

De asemenea, avand in vedere ca urmeaza a fi demarata o procedura privind atribuirea contractului de proiectare si executie, consideram ca nu putem face publice informatiile comerciale si tehnice cuprinse in continutul respectivului studiu de fezabilitate", a transmis PMB, intr-un raspuns formulat la solicitarea Ziare.com.

Ramane sa vedem daca, pana la urma, PMB va reusi sa demoleze turnul si sa se apuce de constructia salii in preajma Arenei Nationale sau va trebui sa caute un alt loc din oras in care sa o ridice. Si cand vom afla pe ce se vor duce sutele de milioane de euro din banii bucurestenilor.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Firea demoleaza turn parasutism Sala Polivalenta, #USR refuza demolare turn parasutism, #PSD USR Firea Roxana Wring , #administratia