Valul lui Traian, transformat in brandul Galatiului?

Miercuri, 29 Iunie 2011, ora 20:04
4946 citiri
Valul lui Traian, transformat in brandul Galatiului?
Foto: xplorio.ro

Brandul Galatiului ar putea fi reprezentat de Valul lui Traian, daca autoritatile locale vor accepta sugestia facuta de arheologii Muzeului National de Istorie a Romaniei, la seminarul "Reconectarea spatiului european la patrimoniul sau din Antichitate. Valul lui Traian".

E vorba de Valul lui Traian, construit in secolul II-III d.Hr., acesta constituind granita europeana cea mai indepartata a Imperiului Roman. Continuitatea valului se regaseste pana in Marea Britanie, acesta strabatand tari ca Germania, Olanda, Austria, Ungaria, parte din Slovacia, ajungand in Romania si foarte putin in Republica Moldova, scrie Adevarul.

Cei trei invitati la seminar de la Muzeul National de Istorie a Romaniei, Ovidiu Tentea, Corina Bors si Alexandru Ratiu, au aratat ca municipiul Galati detine aceasta zona care poate capta atentia nu numai a Europei, ci a intregului mapamond.

Asa cum Galatiul era limita Imperiului Roman in antichitate, ca un arc in timp, Galatiul este hotarul Uniunii Europene astazi, au sustinut ei.

Despre valorificarea turistica a acestui monument istoric a vorbit Ovidiu Tentea, care a dat ca exemplu Valul lui Hadrian din Marea Britanie, un val de aparare care este o continuare a Valului lui Traian de la Galati.

"Cu eforturi financiare minime s-au putut restaura portiuni din val (palisade din niuele, pietre, pamant galben, cateva turnuri de supraveghere din scanduri). Turistii viziteaza acest val, merg pe el si, din loc in loc, cumpara tricouri ale caror imprimeuri mentioneaza cati kilometri a mers respectivul cumparator pe val. Spectacole care reproduc scene de lupta dintre soldatii romani si britanici, ori celti, chiar langa val, constituie iarasi un punct de atractie. De asemenea turistii sunt cazati la pensiunile din apropiere unde isi lasa banii", a spus Ovidiu Tentea, de la Muzeul National de Istorie a Romaniei

Valul lui Traian care traverseaza judetul de la est catre sud-vest, de la Tulucesti si pana in satul Traian, comuna Branistea ar putea fi valorificat astfel pe portiunile unde el se observa cel mai bine: la Tulucesti, la 50 de metri de soseaua ce duce la padurea Garboavele si la Traian, unde are inaltimea cea mai mare(aprox.4 metri).

Primarul de la Tulucesti intentioneaza sa deschida un muzeu cu vestigii arheologice, ca de altfel si primarul de la Branistea care doreste sa deschida un muzeu al olaritului. Daca acestea vor fi langa val succesul ar fi mai mult decat cel asteptat.

Ovidiu Tentea a mai precizat ca au fost lansate cateva programe de finantare, unul recent pentru tarile riverane Dunarii.

Alte proiecte transfrontaliere pot fi de asemenea, aplicate, avand in vedere ca o mica portiune din Valul lui Traian se regaseste dincolo de Prut. Totul e ca autoritatile locale, in parteneriat cu celelalte institutii sa doreasca acest lucru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#brand Galati Val Traian, #Valul Traian , #administratia
Comentarii