Aberatia zilei: Cand lenea bate foamea

Joi, 18 Mai 2017, ora 15:09
8577 citiri
Aberatia zilei: Cand lenea bate foamea
Foto: pixabay.com (Arhiva)

Sute de ploiesteni au preferat sa renunte la mancarea oferita gratuit de primarie dupa ce au aflat ca trebuie sa munceasca mai multe zile pe saptamana pentru a primi in continuare ajutorul social. Cazul nu e deloc singular, multi asistati plangandu-se ca ii ia cu "frezoane" sau "ametituri" daca muncesc.

"E greu, te pune in toate mizeriile ca sa muncesti, mie una nu imi convine", s-a plans Florica Dima (42 de ani), in momentul in care a aflat ca va trebui sa munceasca 5 zile la spatiul verde daca mai vrea ratia de mancare gratuita, informeaza ProTV.

Femeia a incercat sa ii convinga pe cei de la asistenta sociala ca ii "e rau" si nu poate munci, dar nu a reusit.

Si sotii Nicolae, care au de crescut 10 copii, sunt nemultumiti ca trebuie sa munceasca pentru banii care ar trebui sa vina degeaba de la Primarie, cred ei.

"Eu as spune sa nu mai munceasca oamenii. Asta e o mancare care spune ca ii ajuta pe oameni, oameni saraci, amarati, pai sa nu mai munceasca oamenii", a spus sotul.

"E foarte greu, se scoala de dimineata, se duce... Pentru portia asta de mancare! Nu e chiar asa de usor", s-a plans si sotia, fara sa precizeze de ce ar trebui sa fie "usor".

Primaria le ofera asistatilor social mancare in valoare de 360 de lei lunar. De exemplu, "pentru miercuri au pulpa de vita congelata un kg, ciolan de porc afumat, legume congelate, mazare si spanac congelat, lapte", a precizat Amelia Mihai, sef cantina de ajutor social Ploiesti.

In plus, ajutoarele sociale mai includ si un ajutor de incalzire, asigurarea obligatorie de locuinta, alocatii, venit minim garantat, tichet pentru gradinita, informeaza ProTV.

Mai nou, Legea venitului minim garantat obliga toti beneficiarii de ajutor social sa presteze 72 de ore de munca in folosul comunitatii, cu conditia sa fie apti. Insa, multi primari si Consilii Locale au stabilit un numar mai mare de zile de munca.

La Ploiesti, de exemplu, beneficiarilor li s-a cerut sa lucreze 12 zile pe luna, dintre care 5 pentru cantina si 7 pentru bani, lucru care nu le-a convenit celor mai multora dintre ei.

"De la inceputul anului si pana in prezent, numarul de asistati social la acest centru de asistenta sociala a scazut de la 1.150 cat aveam la vremea respectiva, la 382 de persoane", a declarat Dan Dinu, director ASSC Ploiesti.

Situatia de la Ploiesti nu e deloc singulara, presa relatand in repetate randuri despre cei care asteapta ca statul sa le tot dea, fara ca ei sa faca nimic in schimb. Din pacate, aceasta atitudine e incurajata si de unele partide mari, care se folosesc din plin de voturile obtinute in acest fel in comunitatile sarace.

In luna martie, de exemplu, datele statistice aratau ca aproape un sfert de milion de romani traiau doar din ajutorul social dat de stat, dar si ca aproape 20% dintre asistatii social au preferat sa renunte la bani cand au aflat ca trebuie sa lucreze.

Un reportaj facut atunci de ProTV scotea la iveala tot felul de argumente invocate de posibilii beneficiari. De exemplu, un barbat din sectorul 4 a sustinut ca si-a pierdut actele, iar altul, din Cojasca (Dambovita), a pretins ca sufera cu capul si il ia cu "ametituri" daca munceste.

O femeie din Targoviste a zis ca nu poate munci pentru ca o ia cu calduri si "frezoane".

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

C.B.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#ajutoare sociale zile munca , #ajutoare