Alocatia pentru copii ar putea ajunge la 10-30% din salariul minim pe tara

Sambata, 09 Aprilie 2016, ora 11:14
5568 citiri
Alocatia pentru copii ar putea ajunge la 10-30% din salariul minim pe tara
Foto: Arhiva Ziare.com

Cuantumul alocatiei de stat pentru copii ar putea ajunge la 10, 20 sau 30% din salariul minim brut pe tara garantat in plata, potrivit unei initiative legislative depuse la Senat de un grup de deputati liberali.

Potrivit proiectului, alocatia pentru copiii cu varsta pana la 2 ani (sau pana la 3 ani, in cazul celor cu handicap) ar putea ajunge la 20% din salariul minim. Pentru minorii intre 2 si 18 ani, valoarea propusa este de 10% din salariul minim sau 30% in cazul celor cu handicap.

In cazul in care va fi adoptata, legea ar urma sa se aplice de la 1 ianuarie 2017.

"Niciun efort bugetar nu este prea mare pentru asigurarea unei relansari demografice a tarii noastre. Nevoile crescande pentru educatia noii generatii, in contextul in care sumele alocate sunt foarte mici, coroborate cu venitul familiei, de multe ori unul scazut, conduce in mod cert la o pauperizare a societatii si, mai grav, la declinul demografic.

Au primit alocatii dublate, dar au ramas fara ajutoare sociale

Corelarea cuantumului alocatiei cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, avand drept sursa de finantare bugetul asigurarilor sociale de stat, ar conduce, in opinia noastra, la o revigorare a demografiei romanesti", sustin initiatorii in expunerea de motive.

Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi majorat de la 1.050 de lei la 1.250 lei lunar incepand cu 1 mai 2016.

Cat a platit Marea Britanie, in ultimii 5 ani, pentru alocatiile copiilor imigrantilor romani

Parlamentarii se intrec in a depune la Parlament proiecte de lege electorale cu impact asupra bugetului de stat, opt initiative fiind inregistrate chiar in ziua in care ministrul Finantelor avertiza ca implementarea acestui tip de masuri inseamna cresterea unor taxe sau reducerea unor investitii.

"Implementarea oricaror masuri care costa, care au impact bugetar, trebuie sa fie compensate de alte masuri de reducere a altor cheltuieli sau de crestere a unor venituri", a declarat ministrul de Finante, Anca Dragu, marti, la Palatul Parlamentului.

Ministrul a mai spus ca exista deja unele constrangeri bugetare generate de aplicarea noului Cod fiscal, masurile de relaxare fiscala pentru anul urmator, lucru care "ingusteaza spatiul bugetar".

Tot marti, la Senat au fost depuse mai multe proiecte de lege cu impact asupra bugetului, in aceeasi zi in care Comisia pentru munca de la Camera Deputatilor a adoptat 130 de amendamente la legea pentru adoptarea OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in 2016 si alte masuri fiscal-bugetare.

Guvernul este ingrijorat cu privire la initiativele parlamentarilor care presupun modificari bugetare, a declarat miercuri purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu.

"Sa nu uitam orizontul fiscal bugetar extrem de strans in care ne desfasuram activitatea. Suntem pe un deficit asumat la limita a 3%, iar impactul financiar bugetar speram sa nu fie perturbat si de alte initiative care vin din Parlament", a subliniat Suciu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alianța PSD-PNL, emoții mari înainte de alegerile europarlamentare. Dreapta Unită le suflă în ceafă partidelor aflate la guvernare SONDAJ
Alianța PSD-PNL, emoții mari înainte de alegerile europarlamentare. Dreapta Unită le suflă în ceafă partidelor aflate la guvernare SONDAJ
Alianța PSD-PNL ar fi votată la europarlamentarele din iunie de doar 31,6% dintre alegători, arată un sondaj realizat de firma de sondare americană AtlasIntel, în exclusivitate pentru Digi24....
Parlamentul European a adoptat reforma amplă a politicii privind migraţia. Ce vor fi obligate să facă țările membre
Parlamentul European a adoptat reforma amplă a politicii privind migraţia. Ce vor fi obligate să facă țările membre
Europarlamentarii au adoptat miercuri reforma amplă a politicii europene privind migraţia, rezultatul unui compromis dificil într-o problemă care alimentează de mai mulţi ani tensiunile şi...
#crestere alocatii copii, #marire alocatii , #ajutoare
Comentarii