Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Cheltuielile cu asistenta sociala si pensiile vor fi reduse pana in 2013

Vineri, 11 Martie 2011, ora 17:52
2261 citiri
Cheltuielile cu asistenta sociala si pensiile vor fi reduse pana in 2013
Foto: Romania Libera

Cheltuielile cu asistenta sociala, pensiile si alte beneficii administrate de Ministerul Muncii vor scadea cu 0,78% din PIB pana in anul 2013, reprezentand 2,08% din PIB, fata de 2,86% in 2010, potrivit Strategiei de reforma a asistentei sociale publicata pe site-ul institutiei.

Cheltuielile de asistenta sociala, care includ alocatia de stat pentru copii, indemnizatia de crestere a copilului, venitul minim garantat, ajutoarele de incalzire, indemnizatiile pentru persoanele cu handicap si bugetul complementar pentru aceste persoane, sunt proiectate sa scada de la 1,77% la 1,41% din PIB.

Cheltuielile cu pensiile vor inregistra, de asemenea, o scadere, de la 1,08% din PIB in 2010, la 0,67% in 2013.

Strategia are in vedere eficientizarea sistemului de prestatii sociale gestionate de Ministerul Muncii, eliminandu-se astfel problemele identificate in sistemul actual, cum ar fi costul fiscal ridicat si deteriorarea distributiei echitabile.

Cheltuielile cu prestatiile sociale ale Ministerului Muncii si ale autoritatilor administratiei publice locale au crescut de la 1,4% din PIB in 2005 la 2,86% in 2010, fara ca aceasta crestere sa conduca la o imbunatatire vizibila a indicatorilor care masoara calitatea vietii.

Totodata, ponderea sumelor care ajung la familiile cu venituri mici a scazut de la circa 48% in 2005 la 43% in 2009.

In plus, gradul ridicat de fragmentare si complexitate al sistemului prestatiilor sociale mareste artificial costurile de acces pentru beneficiari, cheltuielile de administrare ale sistemului, nivelul erorilor si al fraudelor, astfel ca nivelul iregularitatilor in programele de ajutor social si alocatii pentru persoanele cu handicap in anul 2010 a fost de 12% si, respectiv, 14%.

Din cei aproximativ 11 milioane de adulti cu varsta corespunzatoare si apti de munca din familiile beneficiare de prestatii sociale, 20% - 2,2 milioane persoane - nu muncesc, nu sunt cuprinsi in sistemul educational sau de pregatire profesionala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#cheltuieli social pensii reducere, #reducere cheltuieli asistenta sociala , #ajutoare