De la cititori: Statul ocroteste familia ... sau Famiglia?

Luni, 17 Mai 2010, ora 09:47
4041 citiri
De la cititori: Statul ocroteste familia ... sau Famiglia?

Tanara familie aflata la inceput de drum isi incepe anevoioasa cale in viata cu o trecere festiva pe la ofiterul starii civile. Dincolo de bucuria acestui moment raman in memoria colectiva si alte aspecte colaterale legate de acest eveniment.

Unul dintre aceste aspecte este legat de prezenta ofiterului starii civile, in postura de legiuitor al uniunii dintre sexe. De la tipul de barbat dintr-o comuna, cu ochii injectati de bautura, pana la genul femeii plinute putin plictisite de eveniment, toti repeta acelasi discurs care incepe cu celebra rostire "statul ocroteste si incurajeaza familia".

Acest discurs de inceput este mai mult un ritual peste care toata lumea vrea sa treca mai repede si sa ajunga la semnarea actelor. Nici ofiterul de la starea civila, nici invitatii si nici macar tinerii insuratei nu acorda mare atentie acestor cuvinte pentru ca nimeni nu mai are incredere in aceste fraze fara acoperire in realitate.

In toate campanile electorale, tinerii au fost tintele promisiunilor fantasmagorice ale politicienilor. Ba ca vor fi sprijiniti sa-si ia o casa, ba ca vor fi ajutati sa-si creasca copii intr-un mod decent si multe alte promisiuni ramase doar la nivel declarativ.

Nu numai ca nu s-a pus in practica nici una dintre marile promisiuni, insa, constatam ca astazi ne aflam intr-un punct mort. Nici statul nu-si mai asuma promisiuni fata de tineri iar drept rasplata, tanara generatie ramane impasibila la viata socio-politica din Romania.

Tinerii care se mai incumeta sa-si programeze cununii pe la primarii se gandesc de doua ori inainte sa faca acest lucru din doua motive destul de importante;

- ar fi nevoiti sa mearga in timpul saptamanii pentru ca functionarii primariei nu mai vin sambata la serviciu pentru ca statul nu mai are bani de ore suplimentare.

- nu mai primesc ajutorul amarat de 200 de euro de la stat din cauza celor doua cuvinte rostite de domn' presedinte: "nu sunt bani". Pai nici tinerii nu prea au bani, spunem noi.

Daca ajung, totusi, in fata tipului de la starea civila ar fi mai indicata fraza: "statul nu mai ocroteste familia ... statul ocroteste famiglia".

Pai, nu ne-a spus pe un ton raspicat domnul presedinte ca s-a creat un stat paralel celui democratic, statul de tip clientelar?

Putem oare sa-l contrazicem in ceea ce spune atat de dur si fara ezitare?

Statul acesta al famigliei clientelare a crescut acum destul de mare, s-a maturizat, este ca un om trecut de varsta majoratului. Acest om are mult mai multe nevoi pentru ca famiglia sa a crescut, are mai multi membri deci si cheltuielile famigliare sunt mai mari.

Statul a ocrotit acest tip de famiglie punand la dispozitia capilor bani frumosi pentru bunastarea si preamarirea membrilor. Daca socrul este sus pus isi face ginerele repede o firma de paza si pune mana pe niste bani care-i ajung pentru a-si face traiul indestulat si decent pana la adanca batranete.

Femeia care este frumoasa si desteapta trebuie sa aiba la dispozitie bani pentru a creste faima tarii peste hotare si totodata faima personala. Conteaza rezultatele obtinute cu banii pe care statul-tata i-a pus la dispozitie? Nu conteza, pentru ca ai adus numele tarii la cunostinta unor iubitori de sport si a mancatorilor de stiri.

Familia obisnuita este pusa in fata spectrului scaderii drastice a nivelului de trai. Amarata de alocatie pentru copii se afla sub amenintarea taierilor procentuale, mamica este amenintata cu reducerea drastica a indemnizatiei iar salariul taticului este si el pe butuci.

In acest timp, marea famiglie a adunat destul si spune ca face si ea eforturi sa ajute cat poate la redresarea natiunii.

Insa sunt doua mari diferente: famiglia are de unde, dar familia ce sa mai dea? Poate ultima suflare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ajutoare stat, #ajutor stat tineri casatoriti, #scadere nivel de trai , #ajutoare