Decontul marilor pomeni de la buget

Luni, 24 Mai 2010, ora 23:30
8565 citiri
Decontul marilor pomeni de la buget
Foto: Reuters

PD-L descopera acum aberatia numita venitul minim garantat, adica banii primiti de-a valma de cei aflati in reala nevoie si de puturosi sau smecheri.

Potrivit legii, venitul minim garantat este de la 125 lei pentru o persoana singura, pana la 462 lei pentru familiile formate din cinci persoane, plus cate 31 lei pentru fiecare alta persoana care face parte din familie, daca este o familie mai mare de cinci persoane. Teoretic, in schimbul acestor bani, beneficiarii trebuie sa presteze ore in folosul comunitatii. Practic, munca lor se reduce la drumul pe care-l fac lunar la primarie pentru a incasa pomana.

Cei mai multi dintre titularii acestui ajutor nu sunt in situatii limita, in care sa fi ajuns fara voia lor si din care sa-si dea toata silinta sa iasa. Cei mai multi sunt pomanagii de profesie care-si petrec viata la carciuma, traind din venitul minim, alocatiile copiilor, subventiile pentru caldura si alte forme de ajutor social, ca doar sunt 200 in total, sau oameni care muncesc la negru, in Romania sau chiar in strainatate, dar baga in buzunar si banii de la stat, ca doar pomana nu se refuza. Adriean Videanu dadea exemplul unui sat de 3.000 de locuitori din care vreo 2.000 primesc venitul minim garantat.

Uimitoare descoperirea Guvernului, cand presa scrie de ani de zile despre astfel de cazuri, din 2001 cand legea venitului minim garantat a intrat in vigoare prin grija guvernului PSD. Dar, social democratii au, macar teoretic, o scuza fiind partid de stanga. Practic insa, nu principiile stangii au indemnat Guvernul Nastase sa promoveze venitul minim garantat, ci goana dupa voturi. Una dintre strategiile preferate ale PSD a fost sa intretina mase de manevra electorale, dependente financiar de partidul binefacator, care da fara sa ceara altceva decat drumurile periodice la urna.

Dar in 2004, PSD a pierdut, cel putin oficial, puterea. Practicile sale au ramas. Nici Alianta DA, nici PNL, nici PD-L nu s-au atins in toti acesti ani de venitul minim garantat, ba l-au mai si suplimentat, ultima data chiar in urma cu un an, adica in plina criza. Au mai introdus si pensia minima garantata, destinata persoanelor care nu au contribuit deloc sau au contribuit infim la sistemul public de pensii, adica tot un fel de pomana din banii romanilor care muncesc si platesc impozite. PNL si PD-L, partide de dreapta pasamite, si-au facut din astfel de pomeni puncte importante in programele electorale si de guvernare.

Totodata, n-am vazut in acesti ani nici macar o ancheta oficiala care sa verifice cata munca in folosul comunitatii fac beneficiarii venitului minim, cati dintre ei chiar il merita. Pomana a continuat nestingherita pana cand, iata, paharul a dat pe dinafara si bugetul a sucombat sub presiunea jafului organizat la care a fost supus atat amar de vreme.

Este foarte bine ca, macar sub presiunea crizei, PD-L sa puna capat acestor pomeni aberante si sa reduca toate formele de ajutor social strict la cei care il merita in mod real si numai cat timp nu se complac in situatia dificila. Deocamdata, i-am auzit luand pozitie doar pe Adriean Videanu si pe nou venitul Gabriel Berca. Cam putin.

Asa cum un anumit electorat s-a obisnuit sa traiasca in pomana, la fel politicienii s-au obisnuit sa traiasca politic din cumpararea cu pomeni a voturilor. Este foarte posibil ca intentia de a opera astfel de salutare asanari de dreapta sa intampine o rezistenta acerba in PD-L, partid cu radacini groase de stanga si promotor fara scupule al pomenilor electorale de toate soiurile.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#venit minim garantat, #pomeni electorale stanga, #pensie minima garantata , #ajutoare
Comentarii
Poza Ioan din Chicago
Ioan din Chicago
rank 5
Poza Iogica
Iogica
rank 5
DOVADA CLARA A BLATULUI INTRE LIDERII SINDICATELOR SI GUVERNELE AFLATE LA PUTERE. ASTFEL, TACAND, SINDICATELE S-AU LASAT MITUITE, ASIGURAND VOTURILE, INGROSAND CLIENTELA POLITICA. SI MAI AU TUPEUL SA IASA IN STRADA. ROMANII PROSTITI PE FATA.