Familiile defavorizate vor primi gratuit si produse de igiena din bani europeni, nu doar alimente - Hotarare de Guvern

Joi, 04 Octombrie 2018, ora 18:32
3546 citiri
Familiile defavorizate vor primi gratuit si produse de igiena din bani europeni, nu doar alimente - Hotarare de Guvern
Foto: Arhiva Pexels.com

Executivul a adoptat, in sedinta de joi, o hotarare care prevede acordarea, cu titlu gratuit, a unor produse de igiena pentru persoanele si familiile defavorizate, printr-un program de ajutor european, scopul fiind, printre altele, si "cresterea stimei de sine a persoanelor vulnerabile".

"Prezenta hotarare stabileste unele masuri necesare in vederea implementarii Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane precum si cadrul legal privind eligibilitatea cheltuielilor efectuate de beneficiari in cadrul urmatorelor operatiuni: a) distribuirea de ajutoare alimentare - lipsa alimentelor de baza; b) distribuirea produselor de igiena; c) asistenta tehnica", prevede hotararea adoptata, in sedinta de joi a Guvernului, pentru stabilirea unor masuri necesare in vederea implementarii Programului Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate - POAD.

Astfel, categoriile de persoane cele mai defavorizate care beneficiaza de ajutoare alimentare, in caz de deprivare alimentara constand in lipsa alimentelor de baza si/sau asistenta materiala de baza, in caz de precaritate materiala constand in lipsa produselor de igiena, acordate in cadrul POAD si care au calitatea de destinatari finali sunt urmatoarele:

  • persoanele carora le este stabilit, prin dispozitie scrisa a primarului, dreptul la un venit minim garantat
  • familiile beneficiare de alocatie pentru sustinerea familiei
  • precum si persoane aflate temporar in situatii critice de viata, respectiv victime ale calamitatilor
  • persoane dependente, definite conform prezentei hotarari
  • alte situatii asemanatoare stabilite prin anchetele sociale si care se afla in situatii deosebite de vulnerabilitate

Pachetele de alimente si produsele de igiena se ridica personal de beneficiari de la centrele de distribuire ale unitatilor administrativ-teritoriale, in a caror raza teritoriala isi au domiciliul, pe baza actului de identitate. Pentru persoanele nedeplasabile, la sesizarea unui membru al familiei sau a unei terte persoane, unitatile administrativ-teritoriale asigura livrarea ajutoarelor, la domiciliu.

Potrivit expunerii de motive a HG, proiectul prevede "introducerea unei noi interventii care sa duca la sprijinirea persoanelor defavorizate in perioadele grele pe care acestea le traverseaza, si anume acordarea de produse de igiena pentru intreaga familie care se incadreaza in una din categoriile de grup tinta".

"Introducerea produselor de igiena este necesara pentru ca in Romania, cele mai defavorizate persoane se confrunta frecvent cu lipsa produselor de igiena personala si a locuintei, ceea ce are efecte negative asupra starii lor de sanatate, posibilitatii de a accesa servicii de educatie sau de a obtine si mentine un loc de munca, si asupra stimei de sine", mai spune Guvernul.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#produse igiena ajutoare bani europeni , #ajutoare