O suprematie pe care nu ne-o dorim: Romania, pe primul loc in UE la capitolul saracie

Marti, 27 Octombrie 2015, ora 14:40
4312 citiri
O suprematie pe care nu ne-o dorim: Romania, pe primul loc in UE la capitolul saracie
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste rata saraciei relative, cu un procent de 25,4%, au aratat, marti, oficialii Institutului National de Statistica (INS), citand datele Eurostat pe anul 2013.

Potrivit documentului prezentat, fata de anul precedent, procentul privind saracia relativa (raportul procentual intre numarul persoanelor sarace care au un venit disponibil pe adult echivalent mai mic decat pragul stabilit la nivelul de 60% din mediana veniturilor disponibile pe adult echivalent si total populatiei) a crescut cu 3%.

Norvegia aloca sute de milioane de euro pentru combaterea saraciei in randul rromilor din Romania

Pe locul al doilea se situeaza Spania cu 22,2%, pe al treilea - Bulgaria, cu 21,8%.

Cel mai scazut nivel al ratei saraciei relative este in Cehia, acolo procentul fiind de 9,7%. De asemenea, un procent scazut se inregistreaza si in Olanda, respectiv 11,6%, si Danemarca - 11,9%.

Potrivit INS, in Romania sunt 8,5 milioane persoane in risc de saracie sau excluziune sociala.

"Rata saraciei, ca atare, are in jur de 2,5 milioane persoane (in Romania - n.red.). Daca ne uitam cati sunt cei care sufera si de risc de saracie, dar si de deprivare materiala severa, vedem ca avem 2,2 milioane persoane care sunt mult mai sarace, dar sunt si deprivate sever din punct de vedere material.

Sunt in jur de 157.000 de persoane care sufera de deprivare materiala severa si traiesc si in gospodarii cu intensitate redusa a muncii. Mai sunt 145.000 de persoane care sunt expuse riscului de saracie si traiesc in gospodarii cu intensitate redusa de munca, dar exista aproximativ jumatate de milion de persoane care sufera de saracie, deprivare materiala severa si traiesc in gospodarii cu intensitate redusa a muncii", a declarat Silvia Pisica, director general in cadrul Institutului National de Statistica.

Romania, data exemplu de saracie in Marea Britanie

Potrivit expertului INS, Ana Maria Ciuhu, la nivel european putin peste 30% din veniturile populatiei ar trebui redistribuite pentru ca toti indivizii sa aiba aceleasi venituri.

Care este situatia in UE

La nivelul UE, procentajul populatiei afectata de riscul de saracie si excludere sociala a crescut de la 23,8%, in 2008, pana la 24,4%, in 2014. Reducerea acestui procentaj este unul dintre obiectivele principale ale strategiei Europa 2020.

"Raportul de analiza privind contractarea serviciilor sociale in context national si european" realizat in cadrul unui proiect al Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) si UNICEF Romania arata ca aproape o treime dintre familiile copiilor din mediul rural nu au venituri suficiente pentru traiul de zi cu zi.

"66,1% din familiile din mediul rural nu au venituri suficiente pentru traiul de zi cu zi. Unul din opt copii din satele romanesti merge uneori sau intotdeauna la culcare flamand, in crestere cu 2% (in 2013) fata de 2012. Procentul celor care se duc intotdeauna la culcare flamanzi s-a dublat la 4% fata de 2013", se arata in raportul care citeaza "Bunastarea copiilor din mediul rural" (2012 si 2014) realizat de World Vision.

O regiune din Romania, la polul saraciei din Uniunea Europeana

Datele Ministerului Fondurilor Europene semnaleaza ca mai mult de jumatate dintre copiii romani se afla in risc de saracie sau excluziune sociala (52,2% in 2012), cel mai ridicat nivel din UE27 cu exceptia Bulgariei.

Riscul saraciei si excluziunii sociale este mai mare in gospodariile cu multi copii (72,5% in cazul gospodariilor cu 2 adulti si 3 sau mai multi copii) si in cele monoparentale (60,7%).

Potrivit informatiilor de pe site-ul Ministerului Muncii, in prezent, unul din cinci romani se confrunta cu saracia determinata de venitul insuficient si o mare parte din saracia bazata pe venit este persistenta, trei sferturi dintre persoanele sarace aflandu-se in aceasta situatie de cel putin trei ani.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#saracie Romania, #saracie relativa Romania, #saracie Romania INS , #ajutoare