Peste 4 milioane de romani asistati social lunar, in 2014. 26 de milioane de lei, acordate nejustificat

Sambata, 26 Decembrie 2015, ora 19:04
4735 citiri
Peste 4 milioane de romani asistati social lunar, in 2014. 26 de milioane de lei, acordate nejustificat
Foto: Arhiva Ziare.com

Curtea de Conturi (CC) a constatat ca, in 2014, Romania a avut, in medie, lunar, circa 4,3 milioane de asistati sociali, aproape 26 de milioane de lei fiind alocate necuvenit, fie din vina autoritatilor, fie din vina beneficiarilor.

Conform raportului CC depus la Senat, circa 85% dintre asistatii sociali au fost copiii care beneficiaza de alocatie - circa 3,7 milioane, informeaza Mediafax.

Pe locul doi ca pondere s-au situat beneficiarii de alocatii pentru sustinerea familiei (247.620 de persoane), in timp ce 240.617 de persoane au primit ajutoare sociale sub forma de venit minim garantat, iar 171.231 de persoane au primit indemnizatii pentru cresterea copilului.

Conform sursei citate, fondurile publice pentru sustinerea sistemului de beneficii de asistenta sociala, acordate prin bugetul Ministerului Muncii, s-au ridicat in 2014 la 8.1 miliarde de lei (aproximativ 1.8 miliarde de euro), reprezentand 1,21% din PIB.

Concret, aproximativ 2,6 miliarde de lei au mers catre plata alocatiilor, 1,7 miliarde de lei catre plata indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului, 261 de milioane de lei catre alocatia pentru sustinerea familiei si 664 de milioane de lei catre ajutorul social pentru asigurarea venitului minim garantat.

Au primit alocatii dublate, dar au ramas fara ajutoare sociale

Totodata, Curtea de Conturi a sesizat deficiente in sistemul national de recuperare a debitelor din ajutoare sociale acordate necuvenit.

Conform datelor obtinute de CC, aproximativ 26 de milioane de lei au fost acordate nejustificat in cursul anului 2014.

Dosarul Truica-Andronic: Prejudiciul ar acoperi alocatiile pe un an pentru aproape un milion de copii

Cea mai mare suma, 17.8 milioane de lei, a fost acordata necuvenit din motive precum nedeclararea de catre beneficiari a unor venituri nete realizate, detinerea unor bunuri care atrag excluderea acordarii acestor beneficii, neachitarea impozitelor pentru bunurile detinute, nedeclararea conturilor la banci mai mari de 3.000 de lei sau neprezentarea adeverintelor de la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca de unde rezulta ca sunt in cautarea unui loc de munca si nu au refuzat unul.

Alte peste 10 milioane de lei au fost acordate necuvenit in cazul indemnizatiei de crestere a copilului ca urmare a nedeclararii realizarii altor venituri.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#raport Curtea Conturi asistati social, #romani asistati social , #ajutoare