Romani ramasi fara uleiul si faina de la UE din cauza unei firme din Bulgaria

Sambata, 19 Ianuarie 2013, ora 23:19
3603 citiri
Romani ramasi fara uleiul si faina de la UE din cauza unei firme din Bulgaria
Foto: Arhiva

Numeroase persoane defavorizate nu mai pot beneficia de ajutoarele trimise de Uniunea Europeana sub forma de ulei si faina din cauza unei firme din Bulgaria, care nu si-a respectat contractele cu statul roman.

"In acest moment, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a transmis notificarile de reziliere a contractelor la furnizor in care s-au stabilit si cuantumul penalitatilor pentru partile din contracte care nu s-au realizat", precizeaza reprezentantii APIA, intr-un comunicat citat de Mediafax.

De asemenea, situatia rezilierii contractelor a fost comunicata Comisiei Europene, in vederea refolosirii fondurilor comunitare neutilizate aferente acestor contracte.

In comunicat se precizeaza ca Romania a beneficiat in anul 2012 de fonduri comunitare de 60,7 milioane de euro, pentru furnizare si distributie fiind stabilite urmatoarele produse: faina, malai, orez, zahar, paste fainoase, biscuiti, ulei, mazare verde in saramura, bulion, rosii in bulion si fasole uscata.

APIA precizeaza ca au fost incheiate 11 contracte, cu sase agenti economici, pentru cantitatile de alimente de furnizat, iar doua dintre contacte, pentru faina si ulei, incheiate cu Viem Corporation Eood-BG, nu au mai fost respectate.

Viem Corporation Eood-BG trebuia sa asigure faina si ulei pentru persoanele defavorizate, valoarea contractelor fiind de 6,60 milioane de euro, respectiv 20,03 milioane de euro.

Cele doua contracte au fost incheiate in data de 22.06.2012, respectiv 04.09.2012, in urma aplicarii unor proceduri de achizitie publica de licitatie deschisa.

"Precizam ca pentru aceste produse s-a furnizat pana la data de 31.12.2012, data scadenta a contractelor de furnizare, cantitatea de 10,8 mii tone faina si cantitatea de 0,5 kl ulei, respectiv 30 la suta faina si trei la suta ulei. Cu toate demersurile facute de institutia noastra pentru continuarea livrarilor, operatorul economic nu si-a mai realizat obligatiile contractuale", se arata in comunicatul remis presei.

Persoanele care beneficiaza de acest program au dreptul la 14 kilograme de faina si 7 litri de ulei. De asemenea, in baza acestui program se mai distribuie malai, paste fainoase, biscuiti, orez, fasole boabe, mazare in conserva, bulion, rosii in bulion, zahar.

De aceasta forma de protectie sociala beneficiaza toti cei care primesc venitul minim garantat, somerii inregistrati, pensionarii din sistemul public de pensii ale caror drepturi sunt mai mici de 400 de lei pe luna, persoanele cu handicap grav si accentuat, veteranii si vaduvele de razboi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ajutoare ulei faina, #Viem Corporation ajutoare UE , #ajutoare
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Ceva, alegeri noi? Contractele nu se-ncheie, se urmăresc să fie exe