Se termina pomana pe bani publici? (Opinii)

Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 23:57
8338 citiri
Se termina pomana pe bani publici? (Opinii)
Foto: Adevarul

Cu mult mai incet decat ar fi trebuit, cu mult mai ezitant si cu mai multe balbe decat ar fi fost de dorit, reforma in domeniul asistentei sociale pare a face cativa pasi importanti, deocamdata insa doar pe hartie.

Ministrul Muncii a anuntat ca alocatia de sprijin a familiei va fi conditionata de notele si comportamentul la scoala al copilului. Pentru note sub 8 la purtare sau absente, alocatia va fi suspendata.

Pare o masura dura numai buna de atacat din opozitie si de pe baricadele TV ale mogulilor, dar ea vizeaza exact acele familii care nu-si trimit copiii la scoala pentru a-i trimite, in schimb, la cersit sau la furat, pentru ca apoi sa traiasca din produsul acestor activitati si din alocatii.

Pentru parintii care nu intra in aceasta categorie, este o masura de responsabilizare. Parintele trebuie sa-si asume, fortat daca nu de buna voie, implicarea in educarea copilului, caci educatia este pana la urma, pe termen lung, singura sansa autentica de iesire din saracie.

Avem si asa numita "lista a lui Botis", subiect de mare ironie inclusiv in sedinta de guvern. Ea ii exclude de la plata ajutoarelor sociale pe cei care detin diferite obiecte sau pamant.

Sigur ca unele dintre obiecte, precum razboiul de tesut, de exemplu, sunt hilare sau exagerari. Dar nu exista, intr-adevar, niciun motiv sa platesti ajutoare pentru cei care au pamant si nu-l lucreaza sau il lucreaza, fac bani, dar mai vor si ajutoare de la stat pe langa faptul ca agricultura nu e fiscalizata.

Cine nu-si poate lucra pamantul nu are decat sa-l vanda sau sa-l dea in arenda, nu sa-l lase in paragina pentru a trai din pomana statului. Iar cel care-si pemite o masina mai mare e clar ca nu moare de foame, macar daca te gandesti ca o astfel de masina, chiar veche, are un consum considerabil.

Poate ar fi cazul sa nu mai acceptam acele imagini, de-acum antologice, cu masini de lux parcate in fata unor blocuri care stau sa cada in care, traiesc, teoretic amaratii amaratilor, blocuri tapetate cu mini antene pentru televizunile care transmit prin satelit.

Dupa cum este absolut normal sa conditionezi plata venitului minim garantat de o prestatie sociala, lucru care pana acum era lasat la voia primarului si devenea rapid o forma de mita electorala. Noua reglementare obliga insa si primarii sa intocmeasca un plan de activitati pentru beneficiarii venitului minim, astfel incat activitatea acestora sa poata fi, teoretic, cuantificata si verificata.

Pana la urma toate aceste masuri pe care ministrul Muncii incearca sa le "tunda" nici macar nu sunt de stanga. Ele nici macar nu tin de statul asistential. Caci stanga moderna inseamna ajutoare sociale consistente, dar bine tintite si care sa nu descurajeze munca.

Cele 200 de tipuri de ajutoare sociale din Romania sunt forme de jefuire a banului public in interes electoral. Toate aceste categorii care acum vor avea de pierdut reprezinta masa electorala ideala pe care fiecare putere, indiferent de culoarea ei politica, s-a straduit sa o multumeasca si sa o atraga la urne. Dar tot drenand banul public si incurajand nemunca, nu putem da nicio sansa reala nici investitiilor, nici dezvoltarii economiei.

Dimpotriva, acest dezmat de ajutoare va consuma tot mai multi bani si va impune taxe si impozite tot mai mari care vor impovara tot mai mult mediul de afaceri si pe cei care muncesc. In acelasi timp, acest dezmat nu permite ajutoarea mai consistenta a celor care intr-adevar au nevoie de sprijin.

Lovind in masa electorala mituibila, aplicarea acestor decizii ar reprezenta un act de curaj pentru actuala putere. Nu ar fi insa de mirare ca ea sa intampine rezistenta la toate nivelurile, mai ales la cel local, acolo unde taierea robinetului de la buget se va simti imediat. Va fi un test important de vointa politica pentru PD-L.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Ajutoare sociale, #copii nota purtare, #conditionare ajutoare sociale , #ajutoare
Comentarii