Sociolog: In Romania, saracia e mai mare in randul tinerilor, nu al pensionarilor

Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 23:05
3254 citiri
Sociolog: In Romania, saracia e mai mare in randul tinerilor, nu al pensionarilor
Foto: Adevarul

Decanul Facultarii de sociologie a Universitatii Bucuresti, Marian Preda, atrage atentia asupra faptului ca politicianismul face ca toti ochii sa fie atintiti catre pensionari, in timp ce tinerii care abia intra in campul muncii sunt trecuti cu vederea.

Preda, care este si presedintele Comisiei prezidentiale pentru analiza riscurilor sociale si demografice din Romania, a criticat vineri faptul ca tot sistemul de asistenta sociala este fragmentat centrat pe ceea ce vor cei de peste 50-55 de ani si care sunt pensionari, scrie Evenimentul Zilei.

"Sa nu mai lasam persoane care au dreptul sa fie protejate, dar ajung sa ia zeci de milioane de lei pe luna, fiindca sistemul de asistenta sociala este extrem de fragmentat. Sa nu mai lasam in Parlament si la Curtea Constitutionala, si prin tribunale mai nou, sa treaca legi prin care se dau drepturi sociale. De unde? (...)

Trebuie sa intelegem odata ca un buget, bugetul unei tari, are venituri si cheltuieli si punct. Si are deficit si excedent si la noi din deficit in deficit se merge si asta e o mare problema", a sustinut decanul Facultatii de sociologie.

Preda a mai atentionat ca in cuantumul cheltuielilor publice din Romania pensiile ocupa 17%, in ciuda faptului ca statisticile arata ca, in Romania, saracia este mai mare in randul tinerilor decat al pensionarilor.

"Cea mai mica pondere a saracilor este la persoanele varstnice. Nu spun asta pentru a arata ca persoanele varstnice sunt vinovate, dar pe ce ne centram noi? In orice stat civilizat exista o clasa mijlocie, in statele occidentale, care, de obicei, este majoritara si sustine un sistem social bazat pe colectare de taxe si impozite si pe redistribuiri. (...)

In Romania aceasta clasa la care se raporteaza sistemul este categoria celor in varsta si pensionarilor. (...) Daca luam procentele de pensionare in Romania pe 2009, 2010, cei mai multi pensionati au fost persoane cu varste sub 60 de ani. (...) Deci persoane care pot sa lucreze.

Ok, daca tot sistemul este centrat pe ceea ce vor, repet, de obicei, cei de peste 50-55 de ani si care sunt pensionari, atunci sa revizuim totul si sa stabilim ca plan pe termen lung prosperitatea pensionarilor. Numai ca din urma vin generatii tot mai mici, care nu pot sa mai sustina acest sistem", a declarat Marian Preda, sustinand necesitatea adoptarii si aplicarii cat mai grabnic a legii asistentei sociale.

Marian Preda a participat vineri la dezbaterea "Modernizarea sistemului de asistenta sociala in Romania", organizata de Institutul de Studii Populare, Fundatia Hanns Seidel si Organizatia de Femei a Partidului Democrat Liberal.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#saracie Romania, #saracie tineri, #pensionari Romania , #ajutoare