Sprijinul financiar pentru persoanele cu dizabilitati va creste de la 1 ianuarie 2018

Vineri, 04 August 2017, ora 19:31
7231 citiri
Sprijinul financiar pentru persoanele cu dizabilitati va creste de la 1 ianuarie 2018
Foto: pixabay.com (Arhiva)

Guvernul a majorat vineri, prin ordonanta de urgenta, valoarea sprijinului financiar pentru persoane cu dizabilitati incepand cu 1 ianuarie 2018.

Una dintre cele mai importante modificari prevede ca actualizarea cuantumului drepturilor acordate persoanelor cu handicap se va face prin raportare la Indicatorul Social de Referinta (ISR) si nu la Indicele Pretului de Comsum (IPC) ca pana acum.

Potrivit ordonantei de urgenta adoptata de Guvern, majorarea valorii sprijinului financiar acordat persoanelor cu handicap in raport cu ISR va avea loc in doua etape:

  • prima - incepand cu 1 ianuarie 2018
  • cea de-a doua - de la 1 iulie 2018

In 2017, ISR este stabilit la 500 de lei.

Astfel, indemnizatia lunara, indiferent de venituri, va reprezenta, incepand cu 1 ianuarie 2018, 325 lei (65% din ISR) pentru adultul cu handicap grav si 250 lei (50% din ISR) pentru adultul cu handicap accentuat. De la 1 iulie, acest venit va fi majorat la 350 de lei, respectiv 265 lei.

Va creste si bugetul personal complementar lunar, indiferent de venituri, care va reprezenta, din ianurie, 125 lei (25% din ISR) pentru adultul cu handicap grav, 100 de lei (20% din ISR) pentru adultul cu handicap accentuat si 50 de lei (10% din ISR) pentru adultul cu handicap mediu. De la 1 iulie, sumele vor creste la 150 de lei, 110 lei, respectiv 60 de lei.

De asemenea, va creste si prestatia sociala pe perioada in care parintele sau persoana desemnata are in ingrijire, supraveghere si intretinere copil cu handicap. Incepand cu 1 ianuarie, valoarea acesteia va fi 250 lei (50% din ISR) in cazul copilului cu handicap grav, 150 lei (30% din ISR) in cazul copilului cu handicap accentuat si 50 de lei (10% din ISR) in cazul copilului cu handicap mediu. Din iulie, sumele vor fi majorate la 300 de lei, 175 de lei si 60 de lei.

O alta prevedere a actului normativ o constituie obligatia institutiilor publice cu peste 50 de salariati de a organiza concursuri dedicate angajarii persoanelor cu dizabilitati.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#ajutoare persoane dizabilitati , #ajutoare
Comentarii
Poza Vintage
Vintage
rank 5
"dizabilitate" pe romaneste: incapacitate, invaliditate, handicapate