Sunteti de acord sa gazduiti persoane fara adapost in scara blocului? - Sondaj Ziare.com

Joi, 08 Decembrie 2011, ora 09:05
8815 citiri
Sunteti de acord sa gazduiti persoane fara adapost in scara blocului? - Sondaj Ziare.com
Foto: Arhiva

In fiecare iarna, in Bucuresti, mor de frig 300 de persoane fara adapost. Pentru cele peste 5.000 de persoane care traiesc sub cerul liber, exista 300 de locuri in adaposturi ale fundatiilor, asociatiilor sau primariilor.

Miercuri dimineata, organizatia Samusocial a lansat un apel catre toate Asociatiile de Proprietari si Locatari din Bucuresti de a permite, pe perioada iernii, cand temperaturile vor scadea cu mult sub zero grade, accesul persoanelor adulte fara adapost de pe raza Capitalei in scarile de bloc.

La scurt timp dupa lansarea apelului, la numarul de telefon al organizatiei au inceput sa curga apeluri cu injuraturi si critici.

"Ma injura tot felul de personaje, in toate felurile posibile. Pana acum nu am primit nici o reactie pozitiva la apelul nostru. Nu reusesc sa inteleg reactia violenta a oamenilor. Noi nu am impus nimanui nimic, i-am rugat pe oameni, daca pot sa ajute, sa o faca", a declarat, pentru Ziare.com, Sabina Nicolae, director executiv al Samusocial.

"Nu toti oamenii fara adapost sunt niste alcoolici sau drogati. Sunt familii cu copii, batrani care dorm pe strada pentru ca i-au dat copiii afara din casa, sunt oameni care au ajuns fara casa din diferite motive. Motivul pentru care noi am facut apel a fost ca atunci cand va fi foarte frig, cand vor fi minus 20 de grade afara, omenia celor care lasa usa deschisa pentru un om fara adapost ii poate salva viata. In fiecare iarna, in Bucuresti, mor de frig 300 de persoane fara adapost.

Este un apel umanitar si a fost perceput cu totul altfel. Sunt trista din cauza reactiei concetatenilor nostri, care este una atat de violenta si lipsita de umanism. E ca si cum ai da cu piciorul intr-un caine deja lovit de masina", a mai spus reprezentantul organizatiei neguvernamentale.

Plina de amaraciune la adresa reactiilor de care a avut parte dupa lansarea apelului, Sabina Nicolae mai spune ca nu a gasit alta solutie prin care sa-i ajute pe oamenii fara adapost.

"Nu am gasit alta solutie. Daca cineva ne ajuta sa adapostim 1.000 de oameni, n-o sa mai apelam la astfel de variante. Am ajuns la concluzia ca o parte dintre concetatenii nostri nu mai au sentimentul milei. Este trist pentru o tara care se vrea europeana. Nici un om nu merita sa moara de frig in secolul XXI", mai spune reprezentantul organizatiei.

Mihaela Vasile, presedinte al asociatiei de locatari din strada Cioplea nr 4, din sectorul 3, n-ar vrea nici in ruptul capului sa dea de oameni fara adapost, atunci cand intra in scara blocului: "Ati inebunit doamna? Avem copii, cum sa-i lasam pe nenorocitii astia sa-si faca nevoile in scara blocului?".

Mai temperat, un alt presedinte de asociatie de locatari, Gheorghe Popa, din Aleea Diham, nr 4, din sectorul 2, n-ar avea nimic impotriva. "Si asa intra la noi in bloc, ca le dau drumul altii. N-am fi de acord daca si-ar face nevoile in scara blocului. Nu am nimic impotriva, dar numai cand e foarte frig afara. Ei au mai stat sus, la ultimul etaj", a raspuns Gheorghe Popa.

Purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane, parintele Constantin Stoica, nu pare nici el prea incantat de initiativa organizatiei umanitare. "Nu stiu cine este aceasta organizatie, este foarte simplu doar sa declari, fara sa te implici. Daca aceasta asociatie se si implica, este laudabil. In masura posibilitatilor, are si Biserica propriile asezaminte pentru adapostirea celor care au nevoie", a declarat parintele Stoica.

Ziare.com te invita la vot. Sunteti de acord sa gazduiti persoane fara adapost in scara blocului?

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#persoane fara adapost, #homlesi Bucuresti, #scari bloc persoane fara adapost , #ajutoare