Editorial: Tara e in strada, dar nu e tara lor

Miercuri, 19 Mai 2010, ora 09:02
4991 citiri
Editorial: Tara e in strada, dar nu e tara lor

Puterea si sustinatorii ei, contribuabilii, nu vorbesc aceeasi limba. Cel putin in privinta notiunii de solidaritate. Daca pentru ministrii Guvernului Boc este rezultatul operatiilor aritmetice simple, cifre fara suflet, pentru cei de la capatul nefericit al pixului are nuante.

Aceste nuante sunt ori greu de priceput - si este greu sa crezi ca posesorii unor doctorate nu au proprietatea termenilor, atata vreme cat nivelul de intelegere al maselor neinstruite face fata provocarii - , ori imposibil de acceptat. Ceea ce arata inca o data oricui, chiar daca nu a terminat decat patru clase, ca demnitarii nu au avut niciodata legatura cu cei care i-au trimis la galere de lux.

Cea mai recenta demonstratie am avut-o aseara, cand Sebastian Vladescu a explicat natiunii ca daca Guvernul nu ia masurile de austeritate pe care si le-a impus, daca acum o doare capul de spaima, peste cateva luni o sa o doara si stomacul.

L-am inteles, eram tentat sa accept toate explicatiile, aproape ca l-am compatimit (mai bou ca ardeleanul, mai rar), pana cand Adrian Ursu a dorit sa se opreasca mai adanc asupra notiunii de solidaritate.

Dupa ce l-a pus pe Vladescu fata in fata cu o pensionara din categoria 700 de lei, care l-a intrebat cum poate trai cineva din banii astia, ministrul s-a uitat in ochii femeii si i-a dat singurul raspuns posibil, in conformitate cu filosofia sa bugetara: mai bine sa va dau in iunie 600 de lei, decat nimic peste trei sau sase luni.

Realizatorul a rulat insa pe ecran cartoane cu aparatele ministrilor (cati consilieri, asistenti personali etc), ca sa intrebe despre ce solidaritate vorbeste Vladescu.

Ministrul insa a replicat ca reducerea sumelor cheltuite cu aparatele ministerelor nu ar rezolva problema pensiilor, care pentru a fi platite au nevoie de un virament anual de 2,5 miliarde de euro catre bugetul special.

Asa este. Chiar daca s-ar aduna sutele de milioane de euro platite anul trecut de companiile de stat cu pierderi sub forma de sporuri, prime si tichete de masa, or achizitiile umflate catre clienti politici si banii cheltuieli de parlamentari lunar, bugetul pensiilor nu ar iesi din deficit.

Cum Vladescu nu e tampit, mai ramane cealalta varianta: ii ia pe ceilalti de tampiti, ceea ce denota lipsa de obraz. Orice protestatar aflat astazi in strada, daca-i trece fierbinteala si-i arati niste cifre, realizeaza ca retezarea acum a cheltuielilor inoportune nu va salva pensiile si salariile.

Dar nu despre asta e vorba aici, ci despre solidaritate. Romanii care-si mai croiesc o gaura la curea nu au nevoie ca parlamentarii sa se sinucida sau regii asfaltului sa doneze banii la manastiri. Ci sa priceapa ca nu sunt singurii care sufera.

Asa vor inghiti mai usor ideea ca sunt in postura de proasta satului. Si nu e vorba despre capra vecinului. Ci despre o supa lunga, pusa la kilometrul zero al democratiei, din care vor primi cate-un polonic pe zi si ministrul, si tanti care spala veceuri. Pana ajungem din nou sa umplem visteria tarii, cand o vom lua de la capat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#protest Piata Victoriei Bucuresti , #al 13 lea salariu