TV Ziare.com: Politistii cer o parte din banii stransi din masinile parcate ilegal

Luni, 17 August 2009, ora 17:32
2259 citiri
TV Ziare.com: Politistii cer o parte din banii stransi din masinile parcate ilegal

Situatia politistilor este extrem de grava, agentii au ajuns sa aduca hartie de xerox la serviciu si isi repara singuri masinile de serviciu, astfel se explica protestele lor, a explicat Marian Gruia, presedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual, la TV Ziare.com.

"Politistii in ultimele luni, poate chiar ultimul an, trebuie sa procure anumite bunuri pentru buna functionare a institutiei, cum ar fi hartia de xerox pentru dosare penale, declaratii, si altele. (...) 15-20% din bunurile din institutii, imprimante sau calculatoare sunt bunuri personale ale politistilor", a declarat Marian Gruia la Ziare.com.

El adauga ca masinile de serviciu sunt reparate pe banii politistilor iar nicio masina nu are asigurare CASCO, desi este obligatorie.

"Sunt situatii in care masinile sunt trase pe dreapta, verificarile tehnice sunt facute tot pe banii politistilor, care cumpara si cauciucuri si placute de frana. Au fost situatii in care au alimentat masinile cu benzina din bani proprii pentru a raspunde apelurilor 112", a declarat Marian Gruia.

El adauga ca lipsa de fonduri duce la o baza materiala slaba a politistilor, afectand siguranta cetateanului. Politistii sunt dotati cu pistoale vechi, model Carpati 1974, iar munitia este putina. Din cauza lipsei banilor, pregatirea profesionala si tragerile sunt din ce in ce mai putine.

Marian Gruia adauga ca politistii nu ies in strada pentru a cere salarii mai mari, ci pentru a se respecta legea, in conditiile in care domeniul este subfinantat. Legea nu permite politistilor sa faca greva generala, ci doar sa participe la proteste in timpul liber, adauga Gruia.

"Bugetul a fost conceput doar pentru zece luni. Prin rectificarea bugetara au fost reduse cu 400 de milioanede lei. Nu sunt inclusi bani pentru energie, gaze, apa sau telecomunicatii. Avem structuri care sunt cu cateva luni in urma cu aceste fonduri neachitate", a precizat Gruia, adaugand ca nimeni nu garanteaza ca printr-o rectificare bugetara se vor rezolva aceste probleme, desi toata lumea spune ca va mai fi o rectificare bugetara.

Intrebat de cititorii Ziare.com daca banii stransi prin ridicarea masinilor parcate ilegal nu ar aduce bani la buget, liderul sindical precizeaza ca intr-adevar fondurile stranse in acest mod ar rezolva multe probleme, insa Guvernul nu permite ca fondurile sa mearga direct la MAI.

"Noi am facut o propunere Guvernului, ca jumatate din bunuri sa intre direct in fondurile MAI, insa ni s-a transmis ca este o procedura grea. Cred ca acest lucru nu se doreste, pentru ca fiind mai multi bani la buget pot sa ii imparta ei mai bine", declara Marian Gruia.

El precizeaza ca, desi in presa se vehiculeaza ca politistii au salarii mari, in fapt salariul unui politist debutant, cu sporuri cu tot, nu depaseste 12 milioane de lei vechi.

"Un salariu al unui agent de politie - pentru ca ei reprezinta 75-80% din Politie - se ridica undeva la 10-12 milioane si nu depaseste 20 de milioane cu sporuri cu tot si acest lucru se poate demonstra", spune Gruia.

"Speram ca guvernul sa inteleaga ca situatia este asa cum o prezentam noi pentru ca unii considera ca nu vrem sa ne facem datoria. Nu am cerut mariri de salarii, concedii, ci am cerut doar ce prevede legea, in aceasta perioada in care posibilitatea cresterii criminalitatii este foarte mare", a declarat Marian Gruia.

In plus, deficitul de politisti este destul de mare: este nevoie de 8.000 de agenti de politie. Asta inseamna ca fiecare politist munceste in fiecare zi cate 2-3 ore in plus pentru a acoperi deficitul.

Formatiunea sindicala condusa de Marin Gruia va scoate in strada, la nivel national, aproximativ 5.000-6.000 de politisti. Acestia vor protesta, de luni pana vineri, intre orele 10.00 si 12.00, in fata principalelor Guvernului, Ministerului de Interne si Ministerului Finantelor.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Marian Gruia, #politisti proteste, #lipsa fonduri politie , #al 13 lea salariu