90% dintre angajatii romani, afectati de violenta psihica la serviciu - studiu

Marti, 24 Septembrie 2013, ora 18:18
4070 citiri
90% dintre angajatii romani, afectati de violenta psihica la serviciu - studiu
Foto: Arhiva

Noua din zece salariati romani considera ca sunt afectati de violenta psihica la locul de munca. Ei sunt de parere ca aceasta fie provine de la superiori catre subalterni, fie este o consecinta a conflictelor dintre colegii de munca.

O arata rezultatele unui studiu realizat de platforma costelgilca.ro, autorul studiului fiind avocatul Costel Gilca.

"Perioada prelungita de criza, presiunea tot mai mare pusa de management pentru obtinerea de rezultate si teama angajatilor de a fi concediati au avut efecte devastatoare asupra starii psihice a salariatilor.

Rezultatele sondajului nu fac decat sa confirme ca acele cateva situatii punctuale de la care a pornit ideea studiului se intalnesc la scara larga: tot mai multi angajati sunt umiliti de catre sefi sau de catre colegi, iar acest lucru se transpune imediat in scaderea productivitatii acestora si, cel mai grav, le afecteaza sanatatea", a declarat Gilca.

Angajatii romani, din ce in ce mai stresati - studiu

De asemenea, mai mult de doua treimi dintre salariati sustin ca, in ultimii doi ani, au tot mai mult de munca la serviciu, ceea ce a dus la un nivel mai ridicat de stres.

Studiul a scos la iveala faptul ca un management defectuos este una dintre sursele violentei psihice in cazul angajatilor, din cauza faptului ca subalternii sunt pusi deseori in fata unor solicitari contradictorii din partea sefilor, un alt motiv fiind ca salariatii au asistat la situatii in care ei sau colegi de-ai lor sunt umiliti de fata cu intreaga echipa.

Referitor la efectele violentei psihice la locul de munca, unul din zece perticipanti la studiu a experimentat un atac de panica in momentul in care seful l-a certat in fata colegilor, iar un sfert dintre salariatii pusi intr-o astfel de situatie au trecut printr-o stare de anxietate.

"Managerii, directorii de resurse umane si chiar angajatii trebuie sa acorde o atentie mare asupra factorilor care ar piutea conduce la violenta psihica la locul de munca. Sanatatea angajatilor este puternic afectata de acest tip de violenta, in timp ce profiturile companiilor risca sa se diminueze din cauza scaderii productivitatii angajatilor", a precizat avocatul.

Sondajul a avut la baza 1.180 de angajati din sectorul privat, dar si din cel bugetar, si s-a desfasurat in perioada ianuarie - iunie 2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#angajati romani stres, #angajati violenta psihica, #probleme serviciu , #angajati