S-a stabilit grila de calcul a salariilor din invatamant

Joi, 11 Iunie 2009, ora 19:09
14800 citiri
S-a stabilit grila de calcul a salariilor din invatamant

Sindicalistii din invatamant au ajuns joi la un acord cu reprezentantii Guvernului in privinta formulei de plata a angajatilor din invatamant. Formula a fost calculata de Ministerul Educatiei si a fost inclusa in grilele de salarii propuse de ministerele implicate in elaborarea Legii salarizarii unice.

Conform noii grile de salarii, profesorii universitari nu vor primi de 13 ori salariul minim pe economie, ci de 12,6 ori.

"La conferentiari, coeficientul de multiplicare a scazut de la 10 la 9,90. In rest, la preuniversitar, grila este neschimbata", a precizat, pentru NewsIn, vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, prezent la negocierile desfasurate la sediul Ministerului Muncii.

Salarii intre 2,9 si 9,15 salarii minime, plus sporuri de performanta

Potrivit grilei negociate cu sindicalistii din invatamant la nivelul Ministerului Educatiei si acceptate, joi, la Ministerul Muncii, cadrele didactice vor avea intre de 2,9 ori salariul minim brut, acesta fiind cazul educatorilor si invatatorilor debutanti, la de 9,15 ori salariul minim brut, in cazul profesorilor cu peste 40 de ani vechime si gradul didactic I.

"In plus, vom stabili si acordarea unor sporuri de performanta, care se vor ridica la pana la 20% din salariu", a precizat Simion Hancescu.

Cresteri de aproape 300% pentru debutanti

Grila de salarizare, discutata saptamana trecut la Ministerul Educatiei, propune cresteri de aproape 300% pentru educatorii, invatatorii si profesorii debutanti. Astfel, daca in prezent salariile debutantilor sunt de 900 de lei brut la educatori si de 1.100 de lei brut la profesori, prin noua grila se ajunge la 2.600 de lei, respectiv 3.300 lei.

"Daca se pastreaza acelasi sistem de impozitare si in 2012, cand ar fi data limita pe care a promis-o Guvernul pentru intrarea in vigoare a Legii salarizarii unice, educatorii si invatatorii debutanti fara studii superioare de lunga durata vor primi in mana circa 1.500 de lei, de la 660 lei cat primesc in prezent. Cel mai mare salariu il vor avea educatorii, invatatorii si profesorii cu gradul I si maximum de vechime. Ei vor ajunge sa ia 3.800 lei in mana, fata de 2.000 cat au acum", explica vicepresedintele FSLI.

Sindicalistii sunt, insa, ingrijorati ca legea nu va putea fi aplicata in trei ani de la intrarea ei in vigoare in 2010. "Se prevad majorari semnificative si ma indoiesc ca guvernul va avea acesti bani. Educatia ar trebui sa aiba 8% din PIB pentru majorarile propuse, iar in prezent are efectiv, dupa restructurarea bugetara, circa 4%", spune Hancescu.

Predoiu: Justitia va fi plasata in varful grilei salariale

Si reprezentantii Justitiei au avut discutii joi cu ministrul Muncii, Marian Sarbu, in privinta salarizarii.

"Discutia a fost una fructuoasa, intrucat am ajuns la multe puncte de vedere comune in ceea ce priveste principiile legii de salarizare unice cat si in privinta pensionarilor. Urmeaza ca aceste discutii sa se concretizeze", a spus la finalul discutiilor presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andries.

Si ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a salutat intalnirea de joi. "Intalnirea a fost una buna. Inca de la inceput vreau sa va spun ca am reusit ca justitia sa fie plasata in fruntea grilei de salarizare, alaturi de celelalte puteri ale statului. Discutiile legate de legea de pensionare sunt premature", a spus Predoiu.

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a participat, joi, la Consiliul Superior al Magistraturii, la discutii cu ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, procurorul general, Laura Codruta Kovesi, presedintele ICCJ, Nicolae Popa, si cu sefii Consiliului Superior al Magistraturii.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#salarii cadre didactice, #salarii profesori, #grila unica salarii, #salarii invatamant , #angajati