7 din 10 romani muncesc peste program, majoritatea pe gratis - sondaj

Luni, 22 Octombrie 2018, ora 15:21
3700 citiri
7 din 10 romani muncesc peste program, majoritatea pe gratis - sondaj
Foto: Arhiva Ziare.com

Programul incarcat, dorinta de a fi mai competitivi, dar si accesul la tehnologia care permite conectarea permanenta la sarcinile de serviciu ii fac pe aproape 70% dintre angajatii romani din sectorul privat sa lucreze si dupa terminarea orelor de lucru, la birou sau acasa, arata un sondaj remis luni.

Mai mult de jumatate dintre cei care lucreaza in timpul liber invoca drept principal argument volumul mare de munca, in timp ce 27% spun ca fac acest lucru ca urmare a presiunii angajatorilor, care vad in orele muncite suplimentar o dovada de implicare in activitatea companiei.

De asemenea, 10% prefera sa lucreze in timpul liber pentru ca vor sa faca diferenta intre performantele lor si ale celorlalti colegi si doar 9% afirma ca muncesc in plus din pasiune pentru ceea ce fac.

Totodata, bariera dintre programul de lucru si timpul personal s-a redus tot mai mult in ultimii ani si pe fondul evolutiei tehnologice. Astfel, circa 40% dintre cei care lucreaza si in afara orelor de program spun ca ajung sa faca acest lucru tocmai pentru ca au acces atat de facil la Internet inclusiv pe dispozitivele mobile, obisnuind sa isi verifice frecvent e-mailul de serviciu si sa raspunda la mesaje.

"O tendinta tot mai puternica este ca munca suplimentara sa se transfere in afara biroului. Accesul la tehnologie a schimbat relatiile de serviciu asa cum le stiam, cultura devenind tot mai puternica.

Cei mai multi dintre noi isi incep ziua prin a-si verifica telefonul si mailul de serviciu, aproape fiecare isi verifica cel putin inca o data mesajele dupa ce ajunge acasa, iar unii continua sa rezolve diferite sarcini chiar daca programul s-a terminat.

Tehnologia pune o presiune suplimentara pe angajati. Acest lucru a facut ca in Franta, de pilda, inca de anul trecut sa se reglementeze dreptul salariatilor de a se deconecta de la tehnologie cand sunt in timpul liber, pentru a se evita riscul de suprasolicitare psihica sau chiar de burnout", a declarat Calin Fusu, CEO al companiei de recrutare BestJobs, realizatorul sondajului.

Angajatii middle management sunt cel mai afectati. 80% dintre ei spun ca obisnuiesc sa petreaca la birou sau acasa cel putin o jumatate de ora in plus pe zi pentru a finaliza sarcinile, in timp ce alti 15% spun ca muncesc mai mult de o ora peste programul de lucru normal. Alti 3% obisnuiesc sa petreaca in plus chiar si doua ore pe zi muncind de la birou sau de acasa.

IT-stii, inginerii, angajatii din domeniul financiar, dar si cei cu profesii liberale, precum arhitectii, consultantii, designerii ori avocatii, afirma, in proportie de 85%, ca muncesc mai mult de opt ore pe zi. Cu toate acestea, doar 22% dintre cei care muncesc suplimentar sustin ca sunt platiti pentru orele in plus efectuate.

Sondajul a fost desfasurat in perioada 15 august - 30 septembrie 2018, pe un esantion de 1.230 de respondenti din mediul urban, cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani, din care 68% sunt fara functii de conducere.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#angajati romani muncit peste program, #sondaj angajati romani , #angajati
Comentarii
Poza alex-7
alex-7
rank 5
Ce noroc pe capul lor, pai daca ar lucra in Statele Unite i-ar da