Vocea strazii Cine pe cine invidiaza? Bugetarii pe salariatii la privat sau viceversa? Ce cred unii despre timpul, banii si stresul celorlalti

Luni, 07 Aprilie 2014, ora 12:56
14435 citiri
Vocea strazii Cine pe cine invidiaza? Bugetarii pe salariatii la privat sau viceversa? Ce cred unii despre timpul, banii si stresul celorlalti
Foto: Antena 3

E mai bine sa fii angajat la stat? Ai o mai mare satisfactie la privat? Unde e stresul mai mare? Isi doresc romanii sa fie in pielea altei categorii de angajati decat cea din care fac parte? Sunt multumiti unde sunt?

Fara a avea pretentia unui sondaj profesionist, ne-am propus sa intrebam oameni la intamplare pentru a vedea daca s-au gandit vreodata la viata lor din perspectiva locului de munca si, mai ales, a angajatorului. Pe strada am gasit mai ales oameni care lucrau la privat. Angajatii la stat i-am gasit prin intermediul Facebook-ului, intreband cunostinte.

Si unora, si altora, le-am adresat trei intrebari: Ii invidiaza pe ceilalti? Ce avantaje au ceilalti, ce dezavantaje? Si-au dorit vreodata sa evadeze din propria categorie si sa treaca in cealalta?

Doar trei persoane si-au dat numele real, trebuie spus. Fega Georgeta, care lucreaza la privat, la ING Asigurari de viata, Filip Petrea, angajat al unei firme de imobiliare din zona Iancului, si Bogdan Marius, sofer pe linia 86.

Ce cred salariatii de la privat despre bugetari

Dragos Ion, 56 de ani, taximetrist Titan Taxi: La stat sunt mai siguri pe salariul lor

Pot sa ii invidiez ca au mai mult timp, mai mult, ma gandesc eu, ca nu m-am gandit niciodata la asta. Si pentru ca obtin salariul mai usor. Ei sunt mai siguri pe salariul lor, pe pensii. Cat timp noi, ca PFA, mai putine drepturi avem. Daca noi le platim singuri, n-avem de unde.

Sa va spun sincer sunt pensionar pe caz de boala si am drept la munca patru ore pe zi, pentru ca nu pot sa ma descurc cu pensia mica. Am lucrat la stat pe timpul alalalt si era mai bine, erai mai sigur pe salariu, puteai sa-ti acoperi nevoile.

Valentin Stanescu, 31 de ani, Taxi Meridian: La stat fac concedii mai ieftine

La stat programul de lucru e mai flexibil, si clasic, de la 8 la 16, concedii mult mai ieftine, pentru ca cei care lucreaza la stat se pot duce in concedii in diferite complexe hoteliere la mare, la munte. Mai e si faptul ca la bugetari contributiile sunt platite. La privat, avem o anumita nesiguranta in privinta firmelor la care lucram. Noi le dam banii lor, dar, pana ne dau cei de la casa de pensii un raspuns daca au fost virati banii respectivi, dureaza.

Cei din privat o duc mai bine in privinta salariilor, dar inseamna si multa munca in plus. Daca tragi o linie, raportul e cam egal: daca muncesti mai mult, castigi mai mult, daca muncesti mai putin, castigi mai putin. Acum depinde de fiecare pentru ce opteaza. Si nu exista o siguranta a locului de munca, nici la stat, nici la privat. La privat cu atat mai putin.

La stat, daca prinzi o anumita vechime, cum ar fi in Ministerul Administratiei si Internelor, la pompieri si politie sau alte institutii care apartin de minister, mi-e greu sa cred ca mai pot fi dati afara, poate doar daca fac ceva.

Alina Ursu, 33 de ani, vanzatoare Euromobila: La stat au liber sambata si duminica

In momentul de fata i-as invidia doar in privinta programului de lucru, pentru ca au liber sambata si duminica. Salariile presupun ca sunt apropiate de cat castigam si noi. Noi lucram cu publicul, majoritatea celor de la stat lucreaza cu publicul si atunci nu avem de ce sa ne invidiem. Oamenii sunt dificili in momentul de fata, cel putin in ultimii doi-trei ani. Sunt stresati.

Fega Georgeta, 40 de ani, lucreaza la ING Asigurari de viata: Sora mea este profesoara si are salariu mic

Nu ii invidiez. Avantajul e ca programul e flexibil la privat, il faci cum vrei. Lucrezi pentru tine, vrei sa castigi mai mult, atunci lucrezi mai mult. La stat programul e fix, obligatoriu, si daca lipsesti ti se taie din salariu. Nu-i invidiez, dar nici nu-mi doresc sa fiu ca ei. Sora mea este profesoara si are salariu mic.

Parerea mea este ca, la stat, salariile sunt foarte mici pentru nevoile actuale. In asigurari este stresant, dar stresul nu-i atat de mare incat sa-mi doresc sa lucrez la stat. Iti ofera si beneficii la stat, hai s-o spunem. Iti ofera concediu platit. La privat trebuie sa muncesti mai mult ca sa ai un buget suplimentar de concedii. Poti sa pleci, dar in perioada respectiva nu castigi nimic.

In ce priveste pensia, eu nu-mi mai fac griji pentru pensie. Chiar daca as lucra la stat, chiar daca va fi o pensie, va fi atat de mica incat ne vom da cu capul de pereti, vom manca numai cartofi, daca o sa ne permitem si cartofi.

Filip Petrea, 27 de ani, agentie imobiliara: Cei de la stat la ora 16 pleaca acasa

Din punctul meu de vedere, nu-i invidiez de loc si nu consider ca exista avantaje. Dar sunt doua discutii: cei din institutiile politizate sunt numiti politic, iar cand e vorba de cei din institutiile depolitizate, putine, la ei pot sa ma gandesc cu o usoara invidie, pentru ca ei sunt angajati strict pe criterii de competenta si nu pentru ca sunt membri de partid.

In acelasi timp, consider ca suntem in epoca capitalismului si cred ca la privat e mai ok decat sa fii angajat la stat. Salarii mai bune, seriozitate mai multa. La stat sunt salarii mizere. Cei din privat sunt mai stresati, dar cumva se si justifica. Mai bine sa stau stresat cu bani mai multi, eu sunt de aceasta conceptie, cu toate ca ma imbolnavesc la 50 de ani. Cei de la privat ajung sa lucreze 12-14-15 ore pe zi. Cei de la stat la 16 pleaca acasa. Aici ii invidiez.

Andreea Popescu se ocupa cu manichiura-pedichiura la societatea Higyena, 47 de ani: Bugetarii au sporuri si timp liber

Au avantajele weekendurilor libere, anumite sporuri si programul mai scurt decat cei din privat. Eu lucrez in ture, o saptamana dimineata, una dupa amiaza, o sambata da, o sambata nu. Iar in ziua de azi nu mai cred ca mai exista cineva fara stres.

Ce cred bugetarii despre cei care lucreaza la privat

Bogdan Marius, 37 de ani, sofer pe linia de troleu 86: La privat astazi ma angajeaza, maine poate sa ma dea afara

Din punctul meu de vedere, cel de la privat nu stiu ce avantaje are decat in functie de firma angajatoare. Acolo sunt prime, sporuri, patronul, care el decide ce face cu angajatul lui. Aicea, la stat, pe ce muncesti, pe aia esti platit, nici mai mult nici mai putin.

In primul rand, sunt angajat pe contract cu perioada nedeterminata. La privat astazi ma angajeaza, maine poate sa ma dea afara. El spune destul de clar: 6 luni, 9 luni, un an, doi, si dupa aia renegociem contractul. Dar dupa perioada asta ce fac? Aicea, de bine, de rau, sunt angajat pe perioada nedeterminata. Numai in functie de mine, Doamne fereste, sa nu fac vreo belea. Asta-i treaba cu diferenta intre stat si privat.

In ce priveste banii, in soferie depinde de la privat la privat. Cel de la privat poate sa-l trimita pe om doua zile de munca pe saptamana, sau poate sa-l trimita toata saptamana la munca. Eu muncesc zi de zi, cu liberele de rigoare. Are luna 21 de zile lucratoare, 21 de zile se lucreaza, ca suntem in UE si asa a hotarat UE.

Pe cand la privat poate sa lucreze si toata luna. Eu, de bine de rau, dupa 9 ore de munca, pun capul linistit pe perna. Ala poate dupa 9 ore de munca, se odihneste 45 de minute si mai pleaca 9 ore pe traseu.

Goleanu Victor, 35 ani, inspector resurse umane, ITM Bucuresti: Mi-am dorit sa lucrez si in privat, dar nu m-a tinut mult

Cateodata da, ii invidiez, pentru ca exista pachete salariale pe care ti le poti negocia. La stat nu exista asa ceva. Dar nici in toate firmele de la privat. Vorbim aici doar de firmele mari (nationale, internationale sau multinationale). Trebuie sa ai ce sa invidiezi, adica ceva mult mai bun. Nu cred ca la privatii nostri exista ceva mult mai bun ca la stat.

Avantaje celor care lucreaza la privat sunt pachetele salariale, delegatii platite, cursuri in strainatate, team buildingurile.

La stat te poate da oricand afara, daca ai un sef naspa, ori pleci, ori te da el afara, in timpul programului e mai greu cu invoitul, salariul poate fi modificat unilateral de angajator si ai concedii dupa cum vrea seful. Da, mi-am dorit sa lucrez si in privat, dar nu m-a tinut mult.

Vasile S., 48 de ani, functionar public: Nu mi-as dori niciodata sa fiu nevoit sa ma adaptez si sa lucrez la privat

Nu-i invidiez, pentru ca nu cred ca cei de la privat sunt mai motivati din punct de vedere al viitorului si al sigurantei, iar aici ma refer la sistemul de pensii si la continuitatea in munca.

Nu cred in viabililitatea si in viata lunga a sistemului privat. Realitatea a demonstrat, firmele private au o perioada de avant, nu mare, iar apoi o decadere, pe cand sistemul de stat si-a dovedit continuitea de-a lungul istoriei.

Intr-adevar, cei de la privat au niste avantaje financiare, sunt motivati cu bani sa dea tot ceea ce pot si ce au mai bun, dar asta nu e de durata. In momentul in care sistemul privat si-a atins un scop - profitul - fie se debaraseaza de angajatii care i-au ajutat si cauta altii, fie cauta sa scoata si mai mult profit de pe urma lor, exploatandu-i, si nu mai mentin avantajele financiare care i-au motivat pe angajati.

Sincer, nu mi-as dori sa lucrez la privat, dar probabil e si din cauza varstei sau din cauza mediului in care am fost crescut, in care am trait si m-am format - intr-un mediu mai putin sofisticat, intr-o tranzitie continua si mai lenta. E greu, mi-ar fi foarte greu sa lucrez la privat si nu mi-as dori niciodata sa fiu nevoit sa ma adaptez si sa lucrez la privat.

Sergiu Tufan, functionar in cultura, 41 de ani: La stat e un soi de suficienta, te obisnuiesti cu un bine, o portie mica si sigura

Nu i-am invidiat. Stiam foarte bine de ce am continuat sa lucrez la stat. S-a intamplat sa gasesc o institutie unde sa fie o atmosfera misto, uneori invidiata si de unii de la privat. In plus, fac ce-mi place, am momente de respiro, cat sa-mi lase sa ma ocup si de proiecte personale.

Sunt convins ca la stat pot fi situatii nasoale, in ciuda acelei sigurante a locului de munca. Statutul asta aduce un soi de suficienta, te obisnuiesti cu un bine, o portie mica si sigura, iar daca se intampla sa vina peste tine o concediere, te zgaltaie tare.

E greu sa iesi din amorteala aia a binelui mic. Eu am fost la stat intr-un sistem cazon, cu un salariu mult mai bun decat cel de acum si am plecat pentru ca am realizat destul de repede ca nu ma aflam unde trebuie. Am renuntat cu riscul de a plati o taxa de scolarizare destul de mare.

Daniel Savulescu, 36 de ani, functionar minister: In momentul de fata, insa, nu as mai parasi sistemul bugetar

Inainte de declansarea crizei, chiar am parasit sistemul bugetar, din cauza salariului si a birocratiei intampinate. Dupa o experienta de mai multi ani in privat, am realizat ca ambele sisteme au lacune.

In momentul de fata, insa, nu as mai parasi sistemul bugetar, intrucat in Romania anului 2014 nu piata face legea in cazul ofertelor de munca.

Dezavantaje in sistemul privat, intalnite de mine, tin de faptul ca zilele libere garantate de lege nu se respectau. Nu era o mare problema, dar ca principiu. Salariul era primit din mai multe surse, iar contributia mea la sistemul de pensii era extrem de redusa, intrucat firma gasise diverse modalitati legale de a ocoli legea.

Ce crede generatia urmatoare

Am intrebat doi elevi, care asteptau un autobuz 311 la intersectia Vatra Luminoasa cu Mihai Bravu, unde vor sa fie angajati cand vor fi mari.

Vasile Stefan, 13 ani, elev la liceul Emil Racovita: La privat as fi mai sigur de mine, o sa am profit

Vreau sa lucrez ca antrenor de inot. Nu vreau sa lucrez la stat, pentru ca statul nu-si face treaba. Sunt gunoaie, maidanezii nu sunt dusi in adaposturi, sunt minciuni. La privat as fi mult mai sigur pe mine, o sa am profit, si mi-ar placea sa lucrez cu copiii.

Padurariu Andra, 13 ani, eleva tot la Liceul Emil Racovita La stat trebuie sa dai bani

Sunt de acord cu colegul meu, tot la privat vreau sa lucrez. La stat trebuie sa dai bani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Bugetari versus privati invidie, #bugetari privati avantaje dezavantaje, #angajati stta privat invidie , #angajati