Temperaturi de peste 40 de grade si in aceasta vara

Luni, 24 Martie 2008, ora 15:40
4410 citiri
Temperaturi de peste 40 de grade si in aceasta vara

Temperatura medie a anului 2008 va fi, in perioada aprilie-septembrie, peste mediile multianuale, in vara fiind prognozate temperaturi de peste 40 de grade Celsius, a declarat, luni, directorul ANM, Ion Sandu, cu ocazia Zilei Mondiale a Meteorologiei.

Desi cantitatea de precipitatii din 2008 va fi sub media normala iar temperaturile vor fi peste medie, Romania nu se va confrunta totusi cu seceta extrema, asa cum s-a intamplat in 2007.

Ion Sandu a anuntat ca temperatura medie va fi in aceasta vara cu doua, trei grade peste normal, dar perioadele cu temperaturi extrem de ridicate nu vor fi de lunga durata.

Potrivit directorului ANM, luna februarie a acestui an a fost cea mai secetoasa din istorie, cel putin de cand se fac inregistrari meteorologice, consemnandu-se doar zece litri de precipitatii pe metru patrat, media normala pentru aceasta perioada fiind de 30 de litri pe metrul patrat. Ion Sandu a precizat insa ca, din luna martie, lucrurile au inceput sa revina la normal.

Pentru luna aprilie, meteorologii anunta ca temperatura medie a aerului, precum si precipitatiile se vor incadra, in general, in limite apropiate de mediile multianuale, in majoritatea zonelor.

In luna mai, regimul termic al aerului va fi in general normal iar precipitatiile se vor situa intre 60 si 80 de litri pe metru patrat in majoritatea zonelor, adica in limitele normale pentru aceasta perioada.

Din luna iunie, temperatura medie va incepe sa inregistreze valori peste normele climatologice, situatie care se va prelungi si in iulie si august.

Cantitatea de precipitatii va fi sub normele climatologice in intervalul iunie-august, iar in ultima luna a verii este asteptata si o extindere a secetei.

Val de căldură extremă în Thailanda şi Filipine, unde oamenii sunt sfătuiți să stea în case. „Nu poţi respira” FOTO
Val de căldură extremă în Thailanda şi Filipine, unde oamenii sunt sfătuiți să stea în case. „Nu poţi respira” FOTO
Un val de căldură extremă se înregistrează miercuri, 24 aprilie, în Thailanda şi Filipine, notează AFP. Thailanda traversează o nouă perioadă de căldură extremă, locuitorii din...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#canicula, #seceta, #vara, #temperaturi , #ANM