A inceput pelerinajul de Sfanta Parascheva: Primarul Pandele trimite la Iasi 140 de autocare cu enoriasi

Joi, 11 Octombrie 2018, ora 12:08
6766 citiri
A inceput pelerinajul de Sfanta Parascheva: Primarul Pandele trimite la Iasi 140 de autocare cu enoriasi
Foto: Arhiva Facebook/ Florentin Pandele

Credinciosi din tara si din strainatate au participat, la Iasi, la scoaterea in procesiune a raclei Sfintei Cuvioase Parascheva, manifestare religioasa care a avut loc joi dimineata, in jurul Catedralei Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Astfel a inceput oficial cel mai amplu pelerinaj religios din tara noastra.

Un sobor de preoti, condus de Calinic Botosaneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, a purtat racla cu moastele Sfintei Parascheva in procesiune. Aceasta a fost apoi depusa intr-un baldachin special amenajat in Curtea Catedralei Mitropolitane, urmand ca preotii sa oficieze slujba de sfintire a apei si Taina Sfantului Maslu, precum si Sfanta Liturghie.

La procesiune au luat parte peste o mie de pelerini, ce au venit inca din ziua precedenta la Iasi pentru a se inchina la racla cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva. Multi dintre credinciosi sunt din Voluntari, in cursul acestei zile urmand sa ajunga la Iasi peste 100 de autocare din aceasta localitate.

De altfel, un membru USR a scris pe pagina sa de Facebook ca primarul Florentin Pandele a trimis anul acesta, la Iasi, 140 de autocare cu pelerini.

"Imaginati-va o coloana de 140 autocare mari. Ei bine, aceste 140 vor ajunge la noapte in Iasi, pline cu enoriasi din Voluntari. Sunt atat de multe, incat Politia a decis sa permita sa intre in calupuri doar de 10, urmand ca pana dimineata sa rezolve cu toate cele 140.

Daca calculam cu 60 locuri per/autocar, rezulta 8.400 de persoane care intra in Iasi la noapte, incepand cu ora 03:30. Toti din Voluntari, toti pe banii primariei.

In Voluntari Pandele a fost ales cu 10.086 voturi. Azi plimba pe banii primariei 8.400 din ei", a scris acesta pe reteaua sociala.

In prezent, la un rand format pe o distanta de circa 2,5 kilometri asteapta aproximativ 8.000 de pelerini. Prima persoana care s-a inchinat la moastele Sfintei Parascheva a fost o femeie din Piatra Neamt, aflata la Iasi de miercuri dimineata.

Pelerinii care vor merge in aceste zile pentru a se inchina la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva vor putea sa cinsteasca si moastele Sfintei Mari Mucenite Ecaterina. Moastele vor fi aduse special la Iasi, joi seara, de la o manastire din Katerini, Grecia, cu prilejul praznuirii hramului Sf. Cuvioase Parascheva.

Potrivit traditiei, moastele Cuvioasei Parascheva si Sf. Mucenite Ecaterina vor fi scoase vineri seara din Curtea Mitropoliei si purtate in procesiunea "Calea sfintilor" pe strazile din centrul Iasiului, dupa care vor fi reasezate spre inchinare in baldachinul special amenajat pe esplanada Catedralei Mitropolitane. Racla va ramane aici pana cand se vor inchina toti pelerinii sositi la Iasi de hramul Sf. Cuvioase Parascheva.

Desi Sfanta Cuvioasa Parascheva este sarbatorita in intreaga Patriarhie Romana, ea este considerata ocrotitoarea Moldovei.

Canonizarea Cuvioasei Parascheva a fost hotarata de membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in anul 1955. Tot atunci a fost stabilita si data de praznuire a Sfintei Parascheva, pe 14 octombrie.

Citeste si Sfanta Parascheva - traditii si obiceiuri

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#pelerinaj Sfanta Parascheva, #moaste Sfanta Parascheva , #biserica