Am aflat ce-I place lui Dumnezeu

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 12:20
12920 citiri
Am aflat ce-I place lui Dumnezeu

Legenda spune ca, intr-o buna zi, filosoful antic Heraclit si-ar fi poftit prietenii sa intre fara teama in casa si sa se aseze langa focul care mocnea in soba cu celebra invitatie "intrati, intrati, si aici sunt zei".

Pe atunci europenii nu-l descoperisera pe Dumnezeu, singurul zeu acceptat in religiile monoteiste, dar pilda isi pastreaza forta de penetrare intacta si dupa 2.500 de ani...

De legenda despre Heraclit mi-am amintit in momentul in care am vazut ce isterie a putut sa provoace piesa celor de la Taxi si prietenii - "Despre smerenie". N-am reusit sa inteleg ce critica melodia - sa declari ca Dumnezeu prefera lemnul si spatiile mici mi se pare chiar si mai absurd decat opinia din tabara celor care cred ca lui Doamne Doamne ii plac betoanele si spatiile largi.

Daca s-ar fi limitat la morala din cuvintele lui Heraclit, de exemplu, sunt convins ca mesajul artistilor ar fi avut un impact mai puternic si la mult mai multa lume.

Dar sa nu infuriem si mai mult egourile celor care cred contrariul si sunt gata sa-i lichideze pe cei care admit ca, si in cazul in care ar exista un Dumnezeu, nu e nimic mai aberant decat o cearta pe placerile si gusturile Lui.

Ascultand piesa nu imi dau seama ce-i deranjeaza pe artisti si nici ce critica de fapt. O simpla recomandare de intoarcere la valorile medievale - spatii mici, din lemn, daca se poate in stil minimalist ultraconservator.

Revenind la subiectul catedralei Mantuirii Neamului, care a provocat inspiratia artistilor, dincolo de credintele si opiniile oricui, sunt cateva lucruri care merita spuse.

Catedrala este ridicata pe jumatate, patriarhul Daniel nu are nicio emotie in privinta obtinerii fondurilor pentru finalizarea ei si ramane o chestiune de timp pana cand vom vedea langa monstrul Casei Poporului o alta bizarerie anacronica, venita direct din Evul Mediu in care noi n-am existat.

Daca Taxi & friends s-ar fi sesizat in momentul in care astfel de gesturi ar fi influentat cu adevarat deciziile politicienilor care au sustinut si sprijinit, cu bani, legi, teren si campanii ridicarea Catedralei, mi-as fi scos respectuos palaria pe care nu o port niciodata.

Dar asa, azi, cand constructia e aproape finalizata, trezirea lor e mai suspecta decat ar putea spune orice analiza estetica a artei si gustului muzical.

"Despre smerenie" e pana la urma, dupa parerea mea, un PR saracacios, ca o coliba pitica din lemn din fundul curtii, de unde o gasca de adolescenti tarzii arunca cu pietre in geamul scolii sa-si razbune suferintele din perioada pubertatii.

Marea sansa a acestui cantec trist e ca a rascolit pana la isterie ego-urile celorlalti dreptcredinciosi, care si ei vor sa-si razbune mizeria prezentului prin sustinerea ridicarii unui monstru din beton - cea mai mare catedrala din sud-estul Europei, mandria unui popor care s-a trezit religios cand toti ceilalti s-au culcat.

Si mai trista mi se pare lasitatea etalata de diversi artisti prinsi in proiectul Taxi, cand au luat contact cu primul val de critici venit dinspre intaistatatorii credintei BOR. Care nu au fost deloc putini si nici blanzi in lupta lor intru sfanta credinta si dreptate.

Rezultatul era previzibil. Asa se intampla cand crezi ca stii ce-i place lui Dumnezeu, te trezesti ca altii stiu mai bine altceva si nu sunt dispusi sa renunte usor la stiinta lor.

Una peste alta, o galceava la fel de anacronica si irationala ca si Catedrala Neamului, care e ca si finalizata. In concluzie, dupa ce ascultati "Despre smerenie", dati o fuga prin biblioteca si cautati-l pe Heraclit. S-ar putea sa aflati mai multe despre existenta si preferintele zeilor.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Taxi despre smerenie, #melodie manifet Taxi, #Taxi Catedrala Neamului , #biserica