Asa-numita Evanghelie a sotiei lui Iisus este un fals Interviu cu un specialist in limba copta

Miercuri, 23 Aprilie 2014, ora 10:29
12059 citiri
Asa-numita Evanghelie a sotiei lui Iisus este un fals Interviu cu un specialist in limba copta
Foto: cinematicattic.com

Cand Biserica a inceput sa asambleze primele variante corecte ale Noului Testament, a avut de ales dintre tot felul de texte care circulau pe piata. Unele au castigat, altele au pierdut competitia si au devenit asa numitele "apocrife". Ce s-a intamplat cu ele? Spun ele ceva in plus despre Iisus Hristos?

Alin Suciu, un filolog roman specialist in limba copta, a fost de fata cand un cercetator a prezentat la un congres in Roma o astfel de scriere apocrifa in care se vorbeste despre "sotia lui Iisus".

L-am ales pe el sa ne vorbeasca despre scrierile apocrife. "S-au descoperit mai multe texte apocrife in ultimii ani, multe necunoscute publicului larg. Din pacate, doar cele considerate scandaloase au tinut scena", spune Suciu pentru Ziare.com.

Inteleg ca apocrife inseamna ascunse. Cat de ascunse au fost aceste evanghelii? Tinute deoparte, in biblioteci? Distruse? Sau pur si simplu, tinute la vedere, dar dezavuate? E posibil ca, la fel ca in Numele Trandafirului, al lui Umberto Eco, in care intr-o manastire este tinut un text rar si periculos, Biserica sa aiba in biblioteci ascunse si alte texte vechi pe care sa nu le faca publice?

In greaca "apocryphos" inseamna, intr-adevar, "lucru ascuns, tainic". Nu este clar insa daca acest termen se refera la faptul ca o anumita scriere contine revelatii tainice, destinate doar celor initiati, sau, mai degraba, invataturi eretice care trebuie ascunse de ochii credinciosilor. Mi se pare ca in literatura crestina veche ambele variante sunt justificabile.

Pe de o parte, una dintre cele mai importante scrieri gnostice, care s-a pierdut in greaca, dar a supravietuit in traduceri in limba copta, se numeste Apocriful lui Ioan. In copta, titlul contine chiar cuvantul grecesc "apocryphon", ceea ce sugereaza ca cei care foloseau textul il considerau a fi o revelatie secreta.

Pe de alta parte, Atanasie al Alexandriei foloseste termenul "apocrif" intr-o celebra epistola pascala pentru a se referi la cartile ereticilor. Acest sens se va regasi ulterior la parintii Bisericii.

In ceea ce priveste comparatia cu romanul lui Eco, e greu sa va raspund in cateva cuvinte. Bibliotecile manastiresti au detinut, intr-adevar, multe carti rare si adesea calugarii le-au tinut din diverse motive doar pentru ei. In ce masura insa unele dintre acestea au fost intr-adevar periculoase pentru Biserica e greu de stabilit.

Pot sa va dau un exemplu concret: Ioan de Parallos, un episcop egiptean care a trait in jurul anului 600, a scris un text impotriva cartilor apocrife folosite in bisericile copte din acea perioada. Ioan descrie una dintre aceste scrieri, numita Intronarea Arhanghelului Mihail.

In textul respectiv se spune ca arhanghelul Mihail ar fi fost intronat in ceruri in ziua in care Satana si-a pierdut slava ingereasca pentru ca nu a vrut sa i se inchine lui Adam. In ciuda criticilor lui Ioan de Parallos, exista dovezi ca aceasta scriere apocrifa a continuat sa fie copiata in manastirile copte, mai intai in copta si apoi in araba, pana tarziu in secolul al XVIII-lea.

La randul lor, etiopienii au tradus-o din araba prin secolul al XV-lea. Aceste lucruri sunt sigure pentru ca avem manuscrise datate sau databile ale Intronarii Arhanghelului Mihai in limbile respective. Interesant e ca textul a continuat sa fie folosit ca lectura liturgica in Egipt si Etiopia, in timpul sarbatorii Arhanghelului Mihail, chiar daca unii, cum a fost Ioan din Parallos, l-au considerat eretic.

Cred ca acest exemplu arata ca ceea ce numim astazi "apocrif" e in are masura un construct cultural modern. Cei din vechime aveau o alta atitudine fata de unele texte pe care noi le numim apocrife.

Prin urmare, o "carte apocrifa" nu e intotdeauna eretica si/sau periculoasa pentru Biserica. Alte exemple care sugereaza acest lucru sunt Faptele apocrife ale Apostolilor sau textele despre Adormirea Fecioarei. Aceastea s-au transmis sub diverse forme in toate limbile crestismului vechi, de la greaca si latina, pana la georgiana si armeana.

Numeroase manuscrise indica faptul ca textele respective se citeau in biserici in timpul sarbatorilor. Daca astazi le numim texte apocrife, in trecut erau mai degraba texte liturgice, in sensul in care pasaje din ele se citeau in timpul liturghiei.

Si acum ajung, in sfarsit, la intrebarea dvs: bibliotecile manastiresti pastrau unele scrieri apocrife, dar acestea nu erau neaparat eretice.

Daca va referiti strict la evangheliile apocrife de tipul celor care au supravietuit in copta si cateodata in papirusuri grecesti foarte vechi - Evanghelia lui Toma, Evanghelia lui Filip, Evanghelia Mariei etc. - nu cred ca astfel de texte se gaseau in manastiri.

De altfel, acest lucru se explica relativ simplu prin studiul transmisiei textelor in cercurile monastice. Scribii copiau doar manuscrise care erau utile vietii spirituale in manastire. Cum textele iesite din uz au incetat sa mai fie copiate, treptat memoria lor s-a pierdut.

Cine le-a scris? Este vreunul dintre apostoli autor al lor? Un apropiat? Un contemporan macar sau cineva care a trait macar intr-o perioada apropiata de Iisus?

Ceea ce intrebati mi se pare desprins din Dan Brown. Problema serioasa este aceea a paternitatii textelor in antichitate. In aceasta privinta, anticii erau diferiti de noi. Faptul ca o scriere era pseudonima, de obicei fiind pusa sub numele maestrului sau al unui personaj ilustru din trecut, nu era considerata o falsificare ci, mai degraba, un omagiu adus celui caruia textul ii era atribuit. Cum se poate smeri un autor mai mult decat ramanand pururea anonim?

Bineinteles, atribuind textele unor apostoli, comunitatile care le foloseau cautau sa le dea legitimitate apostolica. Nu uitati ca pana in ziua de astazi unele biserici se cearta pe tema apostolicitatii. Cine se trage de la apostoli si cine nu? In antichitate ca si acum, fiecare biserica se considera adevarata si unica posesoare a apostolicitatii.

Acesta e un lucru firesc in orice comunitate religioasa aflata in competitie cu o alta. De aceea, multe comunitati crestine au compus scrieri si le-au pus sub numele apostolilor si sfintilor. E improbabil insa ca ele sa fie autentice. Ganditi-va ca au supravietuit apocrife atribuite nu doar apostolilor, ci si lui Moise, Seth sau chiar Adam. Cum am putea apara autenticitatea in aceste cazuri?

Care sunt ultimele texte apocrife descoperite?

S-au descoperit mai multe texte apocrife in ultimii ani, multe necunoscute publicului larg. Din pacate, doar cele considerate scandaloase au tinut scena. Asta are de-a face, revin asupra acestui aspect pentru ca mi se pare important, mai degraba cu definitiile si dilemele contemporane decat cu realitatile istorice.

Cea mai importanta re-descoperire este, probabil, codicele Tchacos, care contine traduceri copte dupa Evanghelia lui Iuda, dar si alte texte gnostice si hermetice cunoscute sau inedite. Dupa ce febra descoperirii a trecut, acum lucrurile sunt mai asezate si filologii pot discuta calm unele aspecte controversate ale textului.

Sa nu ma intrebati insa daca Iuda este intr-adevar autorul. Evanghelia lui Iuda este un text asemanator altor scrieri gnostice care pot fi datate, cu aproximatie, in a doua jumatate a secolul al II-lea.

Ce spun aceste texte despre Iisus Hristos? Cum arata omul Iisus conform apocrifelor, cum este Fiul lui Dumnezeu?

Depinde de text. Scrierile apocrife provin din medii foarte diferite si, prin urmare, descriu persoana lui Iisus in diverse moduri. Ar fi o interpretare istorica superficiala sa spun ca e descris doar intr-un anumit fel. Trebuie sa tinem cont ca primele secole crestine, in special sec. II-III, au reprezentat o perioada in care coexistau cristologii foarte diverse.

Schema schitata de mass-media, preluata in mare masura din romanul Codul lui Da Vinci, e foarte simplista: pe de o parte, avem cristologia Bisericii, falsa dar invingatoare, iar pe de alta parte, cristologia apocrifelor gnostice, care a pierdut pariul cu istoria, dar e mai aproape de adevar pentru ca prezinta un Iisus Hristos umanizat.

De fapt, lucrurile sunt mult mai complicate pentru ca nu a existat o demarcatie clara intre eretic si drept-credincios in primele veacuri. Unele texte apocrife il prezinta pe Hristos in aceiasi termeni in care o fac textele care au fost ulterior considerate ortodoxe.

Inteleg ca intr-unul dintre apocrife se vorbeste despre sotia lui Iisus Hristos. Despre ce e vorba? Mai sunt si alte elemente revolutionare in aceste texte?

Mi-e teama ca asa-numita Evanghelie a sotiei lui Iisus este un fals. Am fost in sala in care Karen King a prezentat descoperirea acestui text. Asta se intampla la congresul Asociatiei Internationale de Studii Copte, tinut in septembrie 2012 la Roma. Cand am vazut fotografiile pe iPad-ul unui coleg, imediat dupa ce am iesit din sala, multora nu ne-a venit sa credem.

Era o bucatica de papirus vechi, de asta nu s-a indoit nimeni, pe care cineva a mazgalit recent cateva randuri in copta. Eu cred ca acest papirus nu arata deloc convingator din punct de vedere paleografic, scrisul nu m-a convins ca e vorba de un manuscris antic.

In plus, imediat dupa congresul de la Roma, alti colegi au aratat ca textul este o combinatie de citate extrase din Evanghelia lui Toma, cu foarte putine adaosuri, din care se remarca vorbele lui Iisus, "Sotia mea", urmate de o lacuna. Nu reiau acum intregul argument, oricine poate gasi pe Internet, in limba engleza, toata dezbaterea.

Sigur e ca papirusul contine o greseala gramaticala care se regaseste doar intr-o versiune PDF a textului Evangheliei lui Toma, facuta de un anume Michael Grondin pe la inceputul anilor 2000. Asta ar sugera ca cel care a falsificat documentul s-a folosit de acest text gasit pe Internet.

In urma cu putin timp, Harvard Theological Review a publicat o serie de articole privind acest text, inclusiv rezultatele testelor radiocarbon. Din pacate, aceste rezultate nu aduc nimic nou, ba dimpotriva, mie mi se pare ca erodeaza si mai mult sansele ca textul sa fie autentic. Rezultatele au indicat doar ca papirusul e intr-adevar vechi si ca cerneala nu contine niciun compus chimic modern.

Aceste detalii nu cred ca le-a pus cineva la indoiala vreo clipa. Era evident ca un falsificator modern va folosi o bucata de papirus vechi si cerneala obtinuta pe baza de funingine, nu Pelikan.

Detaliul care-i face si mai improbabila autenticitatea e ca papirusul s-a dovedit a fi de pe la mijlocul secolului al VIII-lea, nu al IV-lea, asa cum s-a sustinut initial. Parerea mea e ca falsificatorul a obtinut o bucata de papirus, insa nu una suficient de veche. Asemenea fragmente de papirus se pot cumpara, pentru cativa dolari, pe eBay.

Pe langa problemele de paleografie suspecta si relatia cu o versiune de pe internet a Evangheliei lui Toma, aparatorii autenticitatii Evangheliei sotiei lui Iisus trebuie sa explice, dupa aceste teste, cum a fost posibil ca textul, evident influentat de Evanghelia lui Toma, sa supravietuiasca in copta pana in secolul al VIII-lea.

De altminteri, Karen King a remarcat ca datarea cu radiocarbon in secolul VIII o pune intr-o situatie delicata si a sustinut, timid, ca textul ar putea avea o legatura cu Coranul. Pentru ca in Coran, a sugerat ea, profetii sunt casatoriti, textul ar putea fi influentat de gandirea musulmana. Acest lucru mi se pare insa exclus din start: coptii nu au avut polemici ideologice cu Islamul in secolul care a urmat cuceririi arabe a Egiptului in anul 641.

Ca sa fiu bine inteles: Karen King a sustinut initial ca papirusul dateaza din secolul al IV-lea. Aceasta datare se potrivea foarte bine cu ceea ce se cunoaste in prezent despre perioada respectiva in Egipt: din secolul IV dateaza papirusurile gnostice de la Nag Hammadi, cele maniheene si asa mai departe. Secolul IV e unul al cautarilor dogmatice.

S-a dovedit insa ca papirusul - subliniez, papirusul, nu textul - provine din secolul al VIII-lea. Ca filolog interesat de literatura copta, aceasta datare mi se pare ca dovedeste inca o data falsul. Crestinismul copt din acea perioada, izolat de cateva sute de ani de lumea bizantina, era monolitic din punct de vedere teologic si astfel de texte disparusera demult.

Care dintre apocrife a fost vazut cu adevarat periculos pentru credinta asa cum s-a stabilizat ea la un moment dat?

Multe dintre ele au fost considerate periculoase. Cartile eretice au fost respinse mereu de Biserica. Avem marturii, de exemplu, ca Pahomie a poruncit sa se arunce in Nil scrierile apocrife care circulau printre calugarii manastirilor pe care le conducea. L-am pomenit deja pe Ioan din Parallos, care a scris impotriva catorva apocrife copte.

Multe insa au scapat cenzurii ecleziastice pentru ca nu contineau neaparat doctrine eretice despre Iisus, Fecioara sau apostoli, ci erau mai degraba scrieri pioase care acopereau acele episoade pe care Biblia le trece sub tacere. De exemplu, asa-zisa Protoevanghelie a lui Iacob descrie copilaria lui Iisus, despre care evangheliile canonice nu spun mai nimic.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Iisus Hristos scrieri apocrife evanghelii, #Iisus Hristos evanghelii ascunse apocrife, #Iisus Hristos evanghelii secrete interzise apocrife , #biserica