BBC: Pasiunea costisitoare a Romaniei pentru construit biserici

Miercuri, 07 August 2013, ora 16:40
5900 citiri
BBC: Pasiunea costisitoare a Romaniei pentru construit biserici

Romania este in mijlocul unei perioade a constructiei bisericilor, zece noi lacasuri de cult fiind construite in fiecare luna, in timp ce o mare catedrala ia forma incet-incet.

Cu toate acestea, romanii au o problema cu cheltuielile, in una dintre cele mai sarace tari din Europa, in mod special cu folosirea banilor din fondurile publice, noteaza BBC.

Este amintit nordul Romaniei, incepand de la Suceava catre Maramures, unde peste tot se ivesc biserici - mari, mici, medievale, nou-noute, cu acoperis de tabla, de lemn, pictate.

Aproximativ 90 la suta din populatia Romaniei este reprezentata de ortodocsi, iar dupa caderea lui Ceausescu, Biserica si-a valorificat pozitia proeminenta din tara, construindu-se noi lacasuri la o rata de una la fiecare trei zile, inclusiv enorma catedrala care este in constructie in centrul Bucurestiului.

BBC: Cat de mare este puterea Bisericii Ortodoxe in Romania?

Planul este ca aceasta catedrala, a Mantuirii Neamului, sa fie cea mai mare constructie religioasa din sud-estul Europei, in imediata vecinatate a enormului Palat al Poporului construit de Nicolae Ceausescu.

Romania este fara indoiala o tara spirituala, continua articolul, cu multe ritualuri religioase, icoane si sarbatori. Cu toate acestea, apar intrebari tot mai mari in legatura cu finantarea noii catedrale si a Bisericii Ortodoxe, in general, mare parte a acesteia provenind de la stat.

Preotii si patriarhul, in centrul nemultumirilor

Beneficiara a unui imprumut de la FMI, in anul 2009, si fiind una dintre cele mai sarace tari din Uniunea Europeana, Romania da milioane de euro Bisericii Ortodoxe in fiecare an. Din fondurile guvernamentale, peste 100 de milioane de euro sunt dati pentru salariile preotilor si mult mai multe milioane pentru constructia si renovarea cladirilor bisericesti.

De asemenea, fonduri provin si de la consiliile locale, primarii, companiile de stat si de la enoriasi, insa nimeni nu poate confirma cu exactitate cati bani primeste Biserica Ortodoxa in fiecare an, in total.

Cu toate acestea, actuala crestere a numarului de biserici in Romania si apropierea ierarhiei ortodoxe de clasa politica sunt explicate partial prin efectele represive ale regimului extrem al lui Nicolae Ceausescu, cand zeci de biserici istorice au fost distruse si multi lideri ortodocsi au colaborat cu comunistii pentru a supravietui.

In ce ii priveste pe preoti, acestia deseori primesc bani de la comunitatile de credinciosi, deseori intrand in casele enoriasilor pentru a cere donatii. Atunci, insa, cand preotul ortodox Casian Pandelica a refuzat cererea unui episcop de a strange 50.000 de euro pentru renovarea unei bisericii de la cei 800 de enoriasi ai satului Reviga, a avut parte de un raid matinal agresiv al politiei, despre care crede ca a fost pus la cale de ierarhia bisericii. Expulzat din Biserica Ortodoxa, dar sustinut de comunitatea locala, preotul tine slujbe intr-o capela provizorie.

In timp ce patriarhul cere si mai multi bani pentru constructia noii catedrale, tot mai multi romani cred ca costurile acestui asezamant sunt mult prea ridicate. Este cazul aproape tuturor tinerilor din Capitala, care nu merg regulat la biserica si care sunt de parere ca banii ar trebui cheltuiti altfel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#BBC biserici Romania, #BBC construire biserici, #biserici construite Romania, #BBC Catedrala Mantuirii Neamului, #bani biserici romania, #preoti Romania , #biserica