Biserica faraonica (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 06 August 2013, ora 21:08
9688 citiri
Biserica faraonica (Opinii)

Pentru noi, a devenit un fapt divers pe care nici macar nu il remarcam. Unii pentru ca suntem foarte bisericosi, altii pentru ca nu mai bagam in seama banalitatea. Ce sa mai comentezi atunci cand vezi ca in fiecare an parlamentarii depun mii de amendamente la buget nu pentru scoli, crese, gradinite, azile pentru batrani, orfelinate, ci pentru biserici? Biserici noi, biserici renovate, biserici strivitoare, incarcate de aureturi.

Pe cine sa mai impresioneze ca in ani grei de criza, cand tara gafaie, Biserica Ortodoxa investeste 400 de milioane de lei intr-o catedrala faraonica. Parte reprezinta bani din donatii, parte bani de la buget. Nici nu ne mai intrebam de ce nu a gasit cu cale BOR sa cheltuiasca acesti bani pe opere caritabile, pentru nevoiasi, de ce nu a construit cu aceste donatii asezaminte pentru copiii strazii, pentru familiile sarace care nu au bani de gradinite si crese private?

De ce nu a organizat cu ei asezaminte pentru bolnavii in faze terminale, care inainte de sfarsit nu au nevoie atat de tratamente, care oricum nu ii mai ajuta la nimic, ci de un pic de alinare sufleteasca? Cu alte cuvinte, de ce nu incerca BOR sa ia din povara sociala pe care statul nu o duce asa cum ar trebui, ci adauga propriile pretentii la aceasta povara?

Sunt intrebari pe care nici macar nu ni le mai punem, dar care privite din exterior, prin ochii obiectivi ai unor jurnalisti BBC sunt chestiuni de neinteles. Cum se poate ca in cea mai saraca tara a UE sa apara o biserica noua la fiecare 3 zile?, este o intrebare perfect legitima indiferent cat de tare a enervat ea biserica.

De unde bani pentru aceasta padure de biserici? De acolo de unde nu sunt pentru alte imperative. Ceea ce BBC nu stie si nu a inteles este buna intelegere, colaborarea perfecta dintre politic si biserica, care face posibil acest paradox.

Biserica primeste bani, primeste amendamente constitutionale, primeste scutiri de taxe, si da in schimb influenta. La tara mai ales, se merge la vot si la referendum cu preotul in frunte. Slujbele duminicale sunt momente perfecte pentru o campanie electorala percutanta si eficienta. Daca zice politicianul nu crede nimeni, daca zice preotul in biserica noua facuta pe banii de la buget de care a facut rost politicianul, este cu totul altfel, mesajul merge ca uns.

Biserica se despinde incet, dar sigur de la menirea ei, lasata de Dumnezeu, devine o afacere prospera, un antreprenoriat de succes, un jucator politic de prim rang.

Efectele acestei despinderi incep sa fie simtite intr-un mod dramatic pe care nimeni nu pare sa-l ia in seama.

Sunt multi romanii, botezati ortodocsi si credinciosi ani buni din viata lor, care se desprind de biserica si se duc spre secte. Daca ii intrebi, cei mai multi sunt fie dezamagiti de faptul ca in momente grele, de mare cumpana, nu au gasit ajutor la biserica, dar l-au primit din plin de la "frati", fie sunt scarbiti de lacomia, rapacitatea si opulenta afisata de biserica.

Acesti oameni nu sunt in primul rand racolati de secte, ci pierduti de o biserica prea preocupata de cele lumesti pentru a mai tine cont de cele spirituale.

As vrea sa fiu bine inteleasa. Vina apartine inaltilor prelati, conducerii BOR si acelor preoti transformati in negustori. Exista in continuare parinti cu har si bunatate, care isi pun tot sufletul si tot efortul in opere caritabile, care organizeaza in comunitatile pe care le pastoresc tot felul de misiuni pentru nefericiti. Dar nu sunt suficienti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Catedrala Mantuirii Neamului, #BBC biserici buget , #biserica