Biserica greco-catolica cere BOR sa nu-i mai asupreasca preotii si credinciosii

Joi, 14 Iulie 2011, ora 12:18
5063 citiri
Biserica greco-catolica cere BOR sa nu-i mai asupreasca preotii si credinciosii

Sinodul Bisericii Greco Catolice a transmis o scrisoare deschisa patriarhului Daniel prin care solicita, pe baza acordului de dialog dintre cele doua biserici, sa renunte la demolarea unor lacasuri de cult si sa nu mai opreasca accesul preotilor si credinciosilor greco-catolici in cimitire pentru a-si putea inmormanta mortii.

Biserica Greco Catolica anunta ca, din mesajele oficiale, Patriarhia Romana a lasat sa se inteleaga ca Biserica Ortodoxa Romana doreste initierea unui dialog constructiv pentru a incepe o noua etapa in istoria relatiei dintre cele doua biserici romanesti, insa actiunile intreprinse in ultimele luni de reprezentantii BOR din teritoriu denota contrariul, se arata intr-un comunicat remis joi Ziare.com.

Clericii sustin ca biserici greco-catolice continua sa fie demolate, distruse sau resfintite, credinciosii greco-catolici continua sa fie amenintati si hartuiti, iar nu de putine ori reprezentantii BOR au incitat la violenta contra credinciosilor greco-catolici.

"Mai mult, recent, ierarhii celor doua Sinoade Mitropolitane, ale Ardealului si Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului intruniti la Manastirea Ramet, in 4 iulie 2011, au reluat aceeasi retorica impotriva Bisericii Greco-Catolice care a creat numai dusmanie si conflicte intre romani in ultimii 20 de ani", se mai arata in scrisoarea deschisa trimisa patriarhului Daniel.

Drept urmare, Biserica Greco-Catolica solicita oprirea oricaror actiuni care vor schimba, altera, distruge sau afecta in orice fel arhitectura, forma ori infatisarea originala a proprietatilor greco-catolice (biserici, case parohiale, cimitire) primite de BOR in 1948 de la Guvernul comunist.

Sinodul cere si oprirea resfintirii de catre BOR a proprietatilor mentionate pana cand Biserica Greco-Catolica va fi de acord cu acest lucru de la caz la caz.

Greco-catolicii mai cer acces nestanjenit al preotilor si credinciosilor greco-catolici in cimitire pentru a-si putea inmormanta mortii ori sa ii viziteze pe cei decedati; oprirea amenintarii si hartuirii credinciosilor greco-catolici de catre reprezentantii BOR si condamnarea in mod public a decretului din 1948 de desfiintare a Bisericii Greco-Catolice ca fiind un act nedrept, abuziv si criminal indreptat contra Bisericii si credinciosilor greco-catolici, precum si disocierea de efectele lui.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#scrisoare greco catolici ortodocsi, #dialog biserica ortdocsa catolica , #biserica