Biserica Mall - afaceri legale si ilegale cu obiecte bisericesti

Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 19:44
9467 citiri
Biserica Mall - afaceri legale si ilegale cu obiecte bisericesti

In plina perioada de criza, comerciantii din Romania s-au refugiat in cele sfinte pentru a face profit, tot mai multi au inceput sa vanda obiecte bisericesti. Iar Internetul pare sa fie piata de desfacere ideala pentru acestia.

Astfel, credinciosii pot comanda de pe Internet atat obiecte de uz laic, cum ar fi lumanarile sau cartile, cat si obiecte de uz liturgic, precum haine de preot sau cristelnite (vasul in care sunt botezati copiii - n.red.), pe care sa le doneze parohiilor sarace.

Putini stiu, insa, ca cele mai multe dintre aceste site-uri functioneaza fara binecuvantarea Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), comerciantii incalcand nu numai o reglementare morala, ci si Legea 103/1992, care asigura cultelor religioase din Romania dreptul de monopol asupra producerii, distribuirii si comercializarii bunurilor de uz bisericesc.

Pentru a face fata vremurilor noi, dar si pentru a descuraja concurenta neloiala pe care le-o fac comerciantii ilegali de obiecte bisericesti, reprezentantii eparhiilor au inceput sa vanda de asemenea cruci, candele, CD-uri sau racle pentru sfinte moaste pe Internet.

Arhiepiscopia Bucurestilor si Arhiepiscopia Craiovei sunt doua dintre eparhiile care si-au pus afacerile si pe online. Firmele care le fac concurenta, desi platesc obligatiile fiscale, incalca legea mentionata anterior, conform reprezentantilor Patriarhiei Romane.

"Candela SRL" sau "Ortodox Mall"- Cum poti comanda online tamaie la kilogram sau trusa pentru inmormantare la reducere

Trusa pentru impartasanie, trusa pentru botez, cristelnita, trusa pentru inmormantare, vestminte preotesti sau tamaie aromata la kilogram sunt doar cateva dintre produsele care se pot comanda de pe unul dintre site-urile care functioneaza fara aprobarea Bisericii, dar se promoveaza ca "Magazin virtual de obiecte bisericesti" cu peste 10 ani de experienta in domeniu.

Preturile variaza in functie de produs. Astfel, tamaia la pliculet comandata online nu costa mai mult de un leu, iar cea vrac ajunge pana la 60 de lei pentru un kilogram. Un cazan pentru botez variaza ca pret in functie de volumul de apa care incape in el, dar si in functie de metalul din care este confectionat. Astfel, o cristelnita in care incap in jur de 50 de litri de apa costa, in medie, 2.000 de lei, iar una cu un volum de peste 90 de litri poate trece de 5.500 de lei, mai ales daca este facuta dintr-un metal mai scump.

De asemenea, magazinele online de obiecte bisericesti au cataloage intregi de vestminte preotesti de diferite culori, brodate cu flori, cruciulite sau icoane sau cusute cu fir metalic. Mai mult, exista firme de confectii si site-uri care doar asta fac: produc sau vand haine de preot.

Societate comerciala aparent "binecuvantata", concurenta neloiala pentru episcopii

Sub pretextul unei comenzi, am sunat la numarul de telefon de pe site-ul unui magazin online de obiecte bisericesti din judetul Teleorman, inregistrat ca societate comerciala cu sediul in Alexandria. Inainte de a face comanda, am intrebat daca magazinul functioneaza cu binecuvantarea Episcopiei Alexandriei si Teleormanului, iar persoana care a raspuns la telefon a spus ca da. Mai mult, aceasta s-a aratat dispusa sa ne prezinte mai multe produse pe care le detine pe stoc, la sediul magazinului.

Din dorinta de a verifica daca cele spuse de comerciant sunt adevarate, am sunat la Episcopia Teleormanului, care a tinut sa precizeze ca in Alexandria exista un singur magazin de obiecte bisericesti care functioneaza cu aprobarea eparhiei. Mai mult, reprezentantii Episcopiei ne-au cerut datele magazinului online si si-au exprimat recunostinta pentru semnalarea acestei nereguli.

"Banutul care se ofera la biserica se intoarce in biserica"

Cumparate de la magazinele bisericii, lumanarile, cruciulitele, iconitele, calendarele sau tamaia reprezinta o investitie care se intoarce in Biserica Ortodoxa. Astfel, reprezentantii Patriarhiei Romane indeamna toti credinciosii sa cumpere obiectele bisericesti de la parohia de care apartin sau de la lacasul de cult unde merg sa se roage, ori chiar de pe site-urile autorizate ale eparhiilor, in cazul investitiilor mai mari.

"Este o problema de moralitate, pentru ca din banutul care se ofera pentru cumpararea unui obiect bisericesc, la parohie, la pangarul bisericilor sau la magazinele bisericesti, castigul este folosit in primul rand pentru opera sociala a Bisericii, dar in acelasi timp si pentru intretinerea parohiei bisericii respective. Banii se intorc, sunt reinvestiti in proiecte sau programe sociale si educationale ale Bisericii.

Faptul ca o persoana cumpara de la o biserica lumanarea face ca respectiva persoana sa devina si sustinator al unui program social sau educational. Atunci cand se cumpara lumanarea din piata, banii acestia nu numai ca intra in buzunarul unui comerciant, ci, mai mult decat atat, a incalcat si o lege", a explicat, pentru Ziare.com, parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei.

Galeriile "Cuvantul Vietii", locul de unde ORICINE poate cumpara un set de vestminte preotesti

De curand, Arhiepiscopia Bucurestilor a inaugurat un complex comercial in centrul Capitalei, unde oricine poate merge sa cumpere obiecte bisericesti, carti sau vestminte. Chiar si femeile pot cumpara vestminte de preot.

Cum se poate asa ceva? "Cum sa nu puteti? Ca le puteti oferi in dar. Asa se si intampla. Acele magazine online de care spuneti incearca sa-i atraga pe cei care doresc sa faca un dar. Poate fi un set de vestminte preotesti pentru duhovnic sau pentru parohia din satul meu, care stiu ca este o parohie saraca.

Sunt credincioase care cumpara, fie ca este vorba de vestminte preotesti, fie ca este vorba de un potir, de o sfanta cruce.

Se ofera in dar, se doneaza unei parohii. Ele sunt apoi inregistrate, intra in inventarul bisericii respective. Tocmai de aceea exista aceste incercari pe Internet de a-i atrage pe credinciosii care vor sa cumpere. Oricine poate cumpara un set de vestminte, un set de vase liturgice sau o icoana", a tinut sa precizeze reprezentantul Patriarhiei.

"Shopping" doar de la biserica. Garda Financiara, cu ochii pe infractori

Reprezentantii Patriarhiei avertizeaza ca nimeni nu are voie sa imprime si sa vanda nici macar un simplu calendar crestin ortodox, daca nu are acordul mai marilor Bisericii Ortodoxe Romane, care a sesizat deja Garda Financiara cu privire la tiparirea ilegala a calendarelor crestine pentru anul 2013.

"Biserica Ortodoxa Romana nu a acordat nimanui acest drept, deci toate celelalte cazuri intra sub incidenta legii. Patriarhia Romana a adus la cunostinta Garzii Financiare aceasta situatie de incalcare flagranta a legii. Deja Garda Financiara este ceva mai activa in aceasta zona, cu precadere in perioada sarbatorilor. Pana in acest moment, cel putin in Bucuresti, nu am vazut sa se vanda la tarabe Calendarul Crestin Ortodox", a mai precizat reprezentantul Patriarhiei Romane.

De asemenea, mai marii BOR avertizeaza credinciosii sa nu incurajeze colectele de bani in spatiile publice si sa nu ofere bani preotilor sau calugarilor care strang fonduri pe strada, deoarece acei bani nu se vor intoarce in sanul bisericii la careia ei se inchina.

"In primul rand, banutul se ofera in biserica, nu la colt de strada. In al doilea rand, acolo, la colt de strada, exista riscul sa existe o retea de persoane care incearca sa speculeze buna credinta si milostenia romanilor. Iar ei ofera, in general, din nestiinta", a incheiat parintele Constantin Stoica.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#obiecte bisericesti vanzare online, #magazin bisericesc, #arhiepiscopie magazin obiecte bisericesti, #vestminte preotesti vanzare, #cristelnita vanzare , #biserica