Ziare.com

Biserica Ortodoxa si femeia curajoasa: Prima credincioasa care a sarit dupa crucea de Boboteaza

de Ionela Samoila
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 17:53

   

Biserica Ortodoxa si femeia curajoasa: Prima credincioasa care a sarit dupa crucea de Boboteaza
In ultimii ani, tot mai multe femei din Romania incearca sa invinga traditiile si sa inlature discriminarile la care sunt supuse de diverse institutii, printre care si Biserica Ortodoxa Romana, aparatoare a vechilor obiceiuri crestine.

Printre randuirile bisericesti care impun interdictii persoanelor de sex feminin se numara si recuperarea Crucii de Gheata in ziua de Boboteaza, lucru pe care credincioasele nu au voie sa-l faca, desi, de multe ori, dispun de conditia fizica necesara.

Arhiepiscopia Tomisului, cea care "a spart gheata" si a trecut peste traditie

Daca in anii trecuti au existat cazuri in care femeilor li s-a refuzat sa ia parte la astfel de ritualuri, pe motiv ca este de datoria barbatilor sa intre in apa pentru a recupera crucile de gheata aruncate de preot, anul acesta a fost inregistrata o exceptie de la aceasta regula.

Arhiepiscopia Tomisului a dat dreptul unei femei sa recupereze una dintre crucile de gheata aruncate in apa, o situatie fara precedent in Biserica Ortodoxa Romana.

"In Biserica Ortodoxa nu exista niciun fel de interdictie pentru femei de a sari dupa crucea pe care preotii o arunca in ape de Boboteaza. In Arhiepiscopia Tomisului nu exista obiceiul de a se face inscrieri pe anumite liste a celor care doresc sa sara in apa de Boboteaza. Anul acesta la Constanta, printre cele 20 de persoane care au incercat sa recupereze crucile aruncate de ierarh in mare, s-a numarat si o femeie", a precizat Ioan Gavrilas, consilierul de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului, pentru Ziare.com, adaugand ca femeia nu avea mai mult de 30 de ani.

Curajosii, obligati sa semneze o declaratie pe propria raspundere ca sunt pregatiti sa infrunte consecintele

"Singurele conditii sunt ca persoanele sa fie prezente cu o ora inainte de a pleca in larg, sa treaca de un examen medical de care este responsabil un echipaj de ambulanta si sa semneze o declaratie pe propria raspundere. In permanenta pe mare exista si o ambarcatiune a Agentiei Romane de Salvare a Vietilor Omenesti pe Mare (ARSVOM) pregatita sa faca fata oricarui incident neplacut care s-ar putea ivi. Pe viitor, speram ca persoanele curajoase, caci nu este simplu sa infrunti o apa aproape de temperatura inghetului, sa vina la Constanta pentru a recupera una din crucile pe care IPS Teodosie le arunca in Marea Neagra", a mai precizat reprezentantul Arhiepiescopiei Tomisului.

Femeia romanca este puternica

Pe de alta parte, femeile din Romania sustin ca sunt capabile sa faca fata unor situatii extreme si ca, daca Biserica le refuza participarea la anumite ritualuri sau evenimente, le discrimineaza.

"Femeile sunt multumite cand sunt promovate, cand sunt sustinute. Orice discriminare atinge sufletul sensibil al femeii. De fapt, nici nu este sexul slab, asa cum era in traditii. Femeia romanca este puternica, atata timp cat duce atatea pe umeri si nu se plange, ba isi ia in plus sarcini pe care le poarta cu incredere ca reuseste. Orice incalcare a egalitatii de gen este potrivnica unui echilibru normal intr-o societate.

Pretextul poate sa fie si o forma de protectie a femeii, dar femeile nu sunt atat de slabe cum le considera Biserica, conform traditiilor vechi de mii de ani. Societatea merge inainte, lucrurile se mai schimba. Cred ca ar trebui mai multa suplete in gandire, apropo de statutul femeii in societatea romaneasca", a declarat Liliana Pagu, presedinta Asociatiei Femeilor din Romania.

Femeile, suficient de lucide pentru a nu se aventura in ceva ce nu pot duce

Aparatoarele drepturilor femeilor in societate merg mai departe si sustin ca acestea sunt suficient de capabile ca sa isi dea seama cand se afla in pericol.

"Suntem o societate patriarhala, chiar si Biserica promoveaza acest lucru. Femeia trebuie sa se supuna barbatului, femeia trebuie sa fie cu un pas in urma barbatului. Noi consideram ca femeile sunt egale cu barbatii, mai ales ca au forta de a duce in spate lucruri pe care de multe ori ar trebui sa le duca barbatul. Sunt convinsa ca sunt suficient de lucide pentru a nu se aventura in a prelua mai mult decat pot duce", a adaugat reprezentanta Asociatiei Femeilor din Romania.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10081 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Reforma....

BOR-ul a dat-o in bara cu cremarea lu' regizoru' si s-a gandit sa dreaga busuioku'.......

 

Perdea de fum sa ascunda adevarata discriminare

Daca nu iei card cu cip te discrimineaza la sanatate, nu-ti ofera servicii medicale. Nu vreau sa intru in discutii cat de periculos e cardul, dar de ce sa fie obligatoriu.

o compatimesc.

=

 

esti prea frugal, de ce o compatimesti?

.

Daca nu iei card nu te discrimineaza cand dai banii

Daca nu iei card nu te discrimineaza cand dai banii, ci cand vrei sa iei serviciile. De ce?
De ce se interzice sa-ti acorde ingrijire medicala fara card si pe cine reprezinta cei ce fac asta?
In loc dea articolele astea, sa se dea voie la toata lumea, cu si fara card sa participe la servicii medicale daca tot le ia banii ca pana la urma cineva ii va putea aduce in justitie si sa faca niste bani bunicei.

asta care arunca cruci in Marea Neagra, nickul "IPS Teodosie",

nu e acelasi cu spagarul de aici? http://www.ziare.com/articole/teodosie+spaga

 
 

 

Este Invierea Domnului pe vechi

Este normal ca posedatii sa fie mai agitati ca de obicei, la fel si de Sf. Pasti.
Dupa aceea vor avea o perioada putin mai linistita, dupa care iar vor intra in vrie.

 

Clasificarea religiilor

Ce a pierdut Adam?

Adam a pierdut intrarea in rai si viata vesnica.

Intrarea in rai:

Intrarea in rai sau intrarea in imparatatia lui Dumnezeu
Ioan 3:3. Răspuns-a Iisus si i-a zis: Adevărat, adevărat zic tie: De nu se va naste cineva de sus, nu va putea să vadă impărătia lui Dumnezeu.
Ioan 3:5. Iisus a răspuns: Adevărat, adevărat zic tie: De nu se va naste cineva din apă si din Duh, nu va putea să intre in impărătia lui Dumnezeu.
Marcu 16:16. Cel ce va crede si se va boteza se va mantui; iar cel ce nu va crede se va osandi.
Deci s-ar parea in intelegerea mea ca nu botez, nu rai dar intelegerea completa e la Dumnezeu. Cine vrea sa o afle sa se roage la Dumnezeu.Minunea Raului Iordanului care se intoarce spre matca
In locul in care Iisus s-a botezat, aproape in fiecare an , la raul Iordanului are loc o minune si anume cand are loc slujba ortodoxa de sfintire a apelor, raul Iordan se intoartce spre matca pentru cateva minute, cat timp crucea este lasata in apa. Intr-un an, guvernul nu a lasat lumea sa se boteze si asa nu s-a mai intamplat minunea. Se spune ca aceasta minune dateaza din anul in care Iisus s-a botezat si ca atunci cand Iisus s-a botezat, raul Iordan s-a intors spre matca sa arate lumii ca Iisus e fiul lui Dumnezeu. Aici este filmul: http://www.youtube.com/watch?v=CfmrqZwUjCQ

clasificarea religiilor dupa botez
1.Biserica Ortodoxa cu denominatiunile care dau botezul
2.Religiile necrestine impreuna cu denominatiunile Protestante crestine care au renuntat la botez.

Viata vesnica
53. Si le-a zis Iisus: Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veti manca trupul Fiului Omului si nu veti bea sangele Lui, nu veti avea viată in voi.
54. Cel ce mănancă trupul Meu si bea sangele Meu are viată vesnică, si Eu il voi invia in ziua cea de apoi.

Deci s-ar parea in intelegerea mea ca fara Sfanta Impartasanie omul nu primeste inapoi imortalitatea pierduta de Adam. Minunea Euharistica de la Lanciano pe cand orasul era ortodox http://www.youtube.com/watch?v=HbcL4mkNfzM O alta minune , in poza de jos: http://www.monachos.net/forum/showth...mplicity/page5

clasificarea religiilor dupa viata vesnica
1.Biserica Ortodoxa care da Sfanta Impartasanie dupa Biserica Primara
2.Denominatiunile crestine care accepta si lipsa vinului si cele ce dau simboluri adica Protestantii in general. A se observa lipsa cuvantului simbol in Ioan 6:53 si Ioan 6:54
3.Religiile necrestine impreuna cu denominatiunile Protestante crestine care au renuntat la Sfanta Impartasanie.

Bigotism, habotnicie, obscurantism, credulitate infantila...etc

...iata doar cateva apelative care o definesc pe biata credincioasa. In afara unui act de curaj de a se arunca in apa adanca(poate!), si rece, sigur, a marii, ce a facut? Cum L-a slujit ea pe Dumnezeu? Credeti oare ca El are nevoie de asemenea "viteji', care chipurile acum se strofoca facand ceva eventual eroic, dar fara valoare spirituala, iar peste cateva ore se leapada de Domnul injurandu-L(nu neaparat ea, ci in general vorbind), sau mintind si barfind? Nu, nu, asemenea practici deaparte de a fi placute Celui de trei ori Sfant...El ne vrea oameni noi, cu inima noua schimbata, purtandu-ne intr-un chip vrednic de chemarea Sa si de numele de crestin. Dumnezeu vrea sa ne caim de faptele noastre rele, sa-i cerem iertare, si prin Fiul Sau, Isus Hristos, sa ne dea mantuirea si viata vesnica. Ganditi-va, oameni buni, ca El ne iubeste si vrea sa devenim copii ai Lui, mostenitori ai glorilor ceresti impreuna cu El.

 

Un obicei cu totul strain de biblie

DE ce arunca popa crucile in mare? ce rost are ce ajuta la zidirea sufletului?El ne-a mantuit, nu pentru faptele facute de noi in neprihanire, ci pentru indurarea Lui, prin spalarea nasterii din nou si prin innoirea facuta de Duhul Sfant, (Tit.3:5)

Dar va zice cineva: "Tu ai credinta, si eu am faptele. Arata-mi credinta ta fara fapte, si eu iti voi arata credinta mea din faptele mele." (Iac.2:18)
Vezi ca credinta lucra impreuna cu faptele lui, si, prin fapte, credinta a ajuns desavarsita. (Iac.2:22)
Cine dintre voi este intelept si priceput? Sa-si arate, prin purtarea lui buna, faptele facute cu blandetea intelepciunii! (Iac.3:13)
Si daca chemati ca Tata pe Cel ce judeca fara partinire pe fiecare dupa faptele lui, purtati-va cu frica in timpul pribegiei voastre; (1Pet.1:17)
Sa aveti o purtare buna in mijlocul neamurilor, pentru ca, in ceea ce va vorbesc de rau ca pe niste facatori de rele, prin faptele voastre bune pe care le vad sa slaveasca pe Dumnezeu in ziua cercetarii. (1Pet.2:12)

 

Obicei strain de interpretarea gresita

Stiai ca IIsus a facut icoana sau ca o icoana s-a pictat in fata lui IIsus? http://en.wikipedia.org/wiki/Abgar_V

stiai ca evanghelistul luca a fost pictor de icoane? http://orthodoxwiki.org/Apostle_Luke

Ce zice denominatiunea ta de icoane si greseste evanghelistul luca sau denominatiunea ta? pot denominatiunile protestante infiintate de oameni la 1500+ de ani de la venirea lui IIsus si dupa 1500 de ani de la infiintarea Bisericii Ortodoxe sa stie mai bine ca evanghelistul Luca? tu mai stii ce s-a intamplat cu neamurile tale acum 1500 de ani? Nu?

Uita-te mai sus la clasificarea religiilor sa vezi ca protestantismul din greseala a renuntat la Sfanta Impartasanie pentru nemurire si a inlocuit-o cu simboluri.

Apasarar nu scrie nimic in biblie despre asa ceva

hai sa nu speculam si sa nu adaugam neadevaruri la Bibile .18. Marturisesc oricui aude cuvintele prorociei din cartea aceasta ca, daca va adauga cineva ceva la ele, Dumnezeu ii va adauga urgiile scrise in cartea aceasta.

19. Si, daca scoate cineva ceva din cuvintele cartii acestei prorocii, ii va scoate Dumnezeu partea lui de la pomul vietii si din cetatea sfanta, scrise in cartea aceasta."

20. Cel ce adevereste aceste lucruri zice: "Da, Eu vin curand." Amin! Vino, Doamne Isuse!

21. Harul Domnului Isus Hristos sa fie cu voi cu toti! Amin.Vezi comentarii inadecvate
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor