Bisericile din Vaslui sunt obligate sa vanda 40.000 de lumanari de Paste

Vineri, 29 Aprilie 2016, ora 15:09
5285 citiri
Bisericile din Vaslui sunt obligate sa vanda 40.000 de lumanari de Paste
Foto: Arhiva Ziare.com

Bisericile din judetul Vaslui sunt obligate de Episcopia Husilor sa vanda 40.000 de lumanari in perioada Sarbatorilor Pascale, la preturi mai mari decat in magazine.

IPS Corneliu Barladeanu, episcopul Husilor, a trimis o adresa la toate protopopiatele din judetul Vaslui, prin care obliga preotii sa vanda lumanari trimise de Episcopie.

Preturile sunt cuprinse intre 3 si 6 lei, mult mai mari decat in magazinele obisnuite, unde o lumanare costa doar 70 de bani.

Protopopiatele au impartit deja lumanarile preotilor, spre vanzare.

"Nu intelegem de ce trebuie sa vindem aceste candele si asa eram impovarati cu tot felul de biruri si taxe. Si asa suntem obligati sa vindem sau sa cumparam tot felul de obiecte bisericesti, lumanari la 40 de lei kilogramul, tamaie, vin la pret de 11 lei pentru o sticla de 750 ml sau carti. Nu mai spun de calendare, pe care trebuie sa le vindem cu 15 lei, cand acestea sunt doar 6 lei.

Acum ne-am mai pomenit si cu candele, fiecare preot este trecut pe tabel la Protoierie cu numarul de candele pe care le ia pentru vanzare. Toate manastirile din judet sunt obligate sa vanda candele mici, cate trei-cinci cutii de manastire, in timp ce candelele mari sunt bagate pe gat preotilor parohi. Nu mai putem merge in continuare cu aceasta situatie, dar daca indraznim sa spunem ceva, suntem dati afara din Biserica", a declarat staretul unei manastiri din judetul Vaslui, sub protectia anonimatului.

Bisericile din Vaslui sunt nevoite sa vanda 16.000 de lumanari, cele din Barlad 15.000, iar lacasurile de cult din Husi au primit spre vanzare 10.000 de lumanari. Indiferent daca reusesc sau nu sa le vanda, preotii trebuie sa plateasca inainte factura.

Preoti in pragul revoltei: Cate candele sunt obligati sa vanda in Postul Pastelui

An de an, preotii sunt obligati sa vanda, in medie, 50 de tone de lumanari, icoane, obiecte bisericesti si sa cumpere totodata cate 100 litri de vin de la Episcopie, pentru impartasanie.

Reprezentantii Episcopiei Husilor au refuzat sa comenteze situatia.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#biserici obligate vanda lumanari Paste , #biserica