Bisericile pictate din Bucovina, lacasurile de cult preferate ale romanilor- sondaj

Luni, 03 Decembrie 2012, ora 16:29
10873 citiri
Bisericile pictate din Bucovina, lacasurile de cult preferate ale romanilor- sondaj
Foto: Ziare.com

Bisericile pictate din nordul Moldovei - Bucovina - sunt cele mai frumoase din Romania, datorita scenelor infatisate pe peretii exteriori, culorilor folosite, a vechimii de secole, dar si a locului in care sunt amplasate.

Mai mult de o treime dintre cei care care au raspuns unui sondaj online realizat de Ziare.com - 34,08 la suta - sunt de parere ca bisericile pictate ale manastirilor din judetul Suceava sunt cele mai frumoase lacasuri de cult din tara noastra.

Pe locul doi in preferintele celor care au votat, cu 13,52 la suta din voturile respondentilor, se afla Manastirea Curtea de Arges, ctitoria lui Neagoe Basarab, de la inceputul secolului al XVI-lea, loc in care sunt inmormantati regii Romaniei.

Manastirile din Neamt, votate de 9,16 la suta dintre cititorii Ziare.com, se afla pe locul trei, fiind urmate de Manastirea Putna, Manastirea Trei Ierarhi si Bisericile din lemn din Maramures, fiecare cu peste 5 la suta din optiuni.

Sondajul s-a desfasurat in perioada 26 noiembrie - 2 decembrie, iar la el au raspuns 4.357 de cititori.

Care sunt cele mai frumoase biserici si manastiri din Romania? - Sondaj Ziare.com

Cele opt biserici pictate din Bucovina fac parte din patrimoniul mondial al UNESCO. Sapte dintre ele - Arbore, Humor, Moldovita, Patrauti, Probota, Suceava si Voronet - fac parte din patrimoniul mondial inca din 1993, in timp ce Manastirea Sucevita a fost inclusa in anul 2010.

Bisericile au fost construite la sfarsitul secolului al XV-lea si in secolul al XVI-lea, de catre Stefan cel Mare (Voronet si Patrauti) si de catre alti domnitori moldoveni. Manastirile se afla la circa 450-500 de kilometri distanta de Bucuresti, iar in tinutul Bucovinei se mai afla numeroase alte lacasuri de cult, precum Manastirea Rasca sau Manastirea Bogdana, din Radauti.

Manastirea Voronet, celebra in lumea intreaga pentru albastrul unic al peretilor sai - Albastrul de Voronet (azuriu stralucitor) -, a fost ctitorita de Stefan cel Mare, in anul 1488. Totodata, printre culorile folosite sunt si Rosul de Humor sau Verdele de Arbore. Pe peretii exteriori ai manastirilor sunt pictate diferite scene biblice, precum "Judecata de Apoi", "Arborele lui Iesei" sau "Pacatul lui Adam".

Castelul Peles, regele castelelor din Romania - sondaj

Mandru ca sunt roman, o campanie care-a deschis inimile romanilor

Transfagarasanul, cea mai frumoasa sosea din Romania - sondaj

Delta Dunarii este cea mai frumoasa destinatie turistica din Romania - sondaj

Mai sunt sute sau chiar mii de alte locuri extraordinare in Romania, ce-ar merita vazute. Le puteti recomanda pe toate prin comentarii la acest articol. Va asteptam!

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#manastirea Arbore Bucovina, #biserici pictate Bucovina, #cele mai frumoase manastiri, #cele mai frumoase biserici, #manastiri romania, #rezultat sondaj , #biserica
Comentarii