Bumerangul care l-a lovit pe Dragnea. Harul nu se primeste pe spaga la Preainaltul Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 12 Octombrie 2018, ora 19:35
28763 citiri
Bumerangul care l-a lovit pe Dragnea. Harul nu se primeste pe spaga la Preainaltul Interviu

Referendumul a esuat pentru ca Dragnea-lehamitea a depasit homofobia, dar si din cauza a doua greseli majore: intalniri politice in Biserica si mesajul anti-european, afirma sociologul Gelu Duminica.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Gelu Duminica a aratat ca, dupa acest referendum, Romania nu a devenit mai toleranta, dar e satula de incertitudinea politica si considera ca Biserica face mai degraba jocul politicului decat voia lui Dumnezeu.

Antagonizarea societatii pentru a deturna atentia i s-a intors bumerang in cap lui Dragnea si a consfintit ca sustinerea populara a dlui Drangea si a ideilor sale e din ce in ce mai mica, spune Gelu Duminica.

Din punctul sau de vedere, Biserica ar trebui sa isi faca ordine in interior, pentru ca preotia devine din vocatie doar o meserie. "Oamenii vor sa vada ca Biserica investeste si in altceva decat in pereti frumosi si injectarea de ura. Vor sa vada mila, iubire, solidaritate. Daca Biserica nu intelege asta, din pacate, trendul va continua".

Pentru multi, inclusiv sociologi, prezenta la referendumul de duminica a fost o lebada neagra. Care este explicatia surprizei de proportii?

Eu cred ca au fost doua greseli majore. Intai, faptul ca s-au facut intalniri in Biserica. Crestinul nu a inghitit intrarea politicului cu bocancii in Casa Domnului. A doua a fost mesajul anti-european din ultima saptamana de campanie.

Ceea ce s-a coroborat cu strategia foarte buna a organizatiilor LGBT de a nu iesi la atac cu acelasi tip de argumente pentru a demonta minciunile.

A existat totusi acel clip destul de dur facut de Papaya...

Eu in clipul acela am vazut prezentarea unei posibile alternative realiste a ceea ce se putea intampla, daca ideea acestui referendum era acceptata. A fost o incercare de a provoca liberul arbitru, in tuse groase, e adevarat, pentru ca agenda Coalitiei pentru Familie include si lucruri de genul: femeia care face dragoste in alt scop decat cel al procrearii este un fel de prostituata.

Nimeni nu a reusit sa cuantifice foarte bine lehamitea oamenilor de a mai fi dusi de nas.

Dar cum va explicati ca toate sondajele de opinie au indicat o prezenta peste prag, chiar foarte mare? S-au inselat toate atat de grav?

La fel cum toate sondajele spun ca 60% dintre oameni se duc duminica la biserica, ceea ce e fals.

Deci oamenii au mintit?

Nu sunt minciuni, sunt raspunsuri dezirabile. Toti vrem sa parem morali si multi considera ca mersul la biserica te face mai moral si mai curat decat esti. Si atunci se declara bisericosi.

Au fost si alte ciudatenii. Votul din mediul rural nu l-a mai depasit pe cel din mediul urban, s-a votat mai mult in centrul Bucurestiului decat la periferie. De ce?

Explicatia principala tine de mobilizarea bisericilor neoprotestante. In Bucuresti, ele sunt mai prezente in sectoarele unde s-a votat mai mult.

Si Biserica Ortodoxa de ce nu a reusit o mobilizare la fel de masiva?

Pentru ca exista o diferenta foarte mare intre ceea ce fac neoprotestantii si apropierea lor de biserica. Este o diferenta intre credinta si serviciul religios pe care BOR de foarte multe ori il presteaza.

Neoprotestantii au castigat foarte mult teren in ultimii ani in randul credinciosilor din Romania pentru ca au stiut sa isi adapteze mesajul la ceea ce oamenii asteapta.

Scandalurile din Biserica din ultimii ani nu au ramas fara efecte. Plus lehamitea. Multi preoti ortodocsi au facut campanie desantata in campania prezidentiala pentru un candidat roman impotriva celui care este etnic german si era catalogat drept strain. Si asta se deconteaza.

Sunt foarte multe critici la care BOR nu a raspuns si asta a dus la o scadere a credibilitatii. Declinul a devenit vizibil dupa Colectiv, cand Biserica a coborat la 40% incredere. A fost o distantare a oamenilor fata de cleric, nu fata de credinta. Oamenii cred in Dumnezeu, dar nu cred in clerul BOR.

Este acest referendum o dovada ca Romania a devenit mai toleranta?

Nu. Romania e atat de satula de incertitudinea politica incat nu mai are incredere in mesajele politicului. Biserica pare ca face jocul politicului mai degraba decat voia lui Dumnezeu.

Si Biserica Ortodoxa are o istorie a jocului alaturi de politicieni. Va aduc aminte perioada eugenista, perioada comunista, justificarea robiei, Biserica fiind principala detinatoare de robi.

Pentru multi oameni pare ca BOR s-a indepartat de turma pentru a primi sinecuri.

Deci fobiile noastre sunt tot acolo, doar ca Dragno-fobia a depasit homofobia?

Dragnea-lehamitea a depasit homofobia, da. Foarte multi homofobi nu au vrut sa intre in jocul acesta.

Tema a fost o non-tema chiar si pentru ei. Homofobul astepta ceva foarte dur, de exemplu, reincriminarea homosexualitatii. Tema asta era total neinteresanta pentru ei pentru ca nu schimba nimic.

Si non-tema asta nu a facut decat sa injecteze ura in societate si sa ne antagonizeze pentru a deturna atentia, ceea ce i s-a intors bumerang in cap lui Dragnea.

Da, cateva saptamani nu am vorbit despre problemele lui politice si penale, dar acum au revenit si, mai mult, referendumul a consfintit ca sustinerea populara a dlui Dragnea si a ideilor sale e din ce in ce mai mica.

Daca nu a fost o declaratie de toleranta, putem considera ca boicotul a fost, totusi, o declaratie pro-europeana?

Da. De asta am si spus ca una dintre gafele majore a fost inducerea acestei idei anti-europene. Nu uitati ce a facut dna Dancila in Parlamentul European cu cateva zile inainte de referendum.

Si atunci alegatorul, chiar daca poate fusese hotarat sa se duca la vot, si-a dat seama ca e un pion intr-o mascarada la care nu a vrut sa participe: copiii mei sau fratele meu sunt la munca in Europa, astia vor sa ii aduca inapoi in tara, unde ce o sa faca?

Exista un clip devenit viral cu tanti Niculina care explica simplu, intr-un minut si jumatate, ce s-a intamplat si cum a gandit omul simplu.

Ati spus ca societatea a fost injectata cu ura, ca a fost divizata. Cum poate fi reparata fractura?

Sunt mai multe fracturi. Intre pesedisti si restul, intre politicieni si cetatean etc. Ele sunt bazate pe prejudecatile pe care le avem despre diverse categorii, zone, minoritati.

Cred ca solutia este sa nu mai vorbim despre mai multe Romanii. Ci de una singura.

Romania mea aia buna si Romania ta urata, Romania celor de la tara si a celor de la oras, a hotilor si a celor muncitori. Din punctul meu de vedere, e o singura Romanie stratificata si diversa. Ar trebui sa devenim cu mult mai pozitivi.

Oricum am afirma ca e tara asta, este asa pentru ca noi o lasam sa fie asa. Din pacate, societatea aceasta e un corp pe care noi insine il cream prin ce facem sau nu facem. Schimbarea incepe de la noi.

Cand incalci regulile de circulatie si vrei sa scapi cu spaga, dar critici coruptia, nu esti decat un fariseu. Numai ala fura, eu nu fur, eu ma descurc!

Daca vom continua, daca nu vom intelege ca Romania mea e si Romania ta si invers, clivajele se vor mentine.

Schimbarea de mentalitate va dura. Pe termen scurt, disparitia lui Dragnea de pe scena politica ar putea elimina o fractura?

Nu. Acum cativa ani era Iliescu, apoi a aparut Nastase, apoi Basescu. Niciunul nu a ajuns acolo pus de Duhul Sfant. Intodeauna apare cate un cineva pentru ca reprezentantul este emanatia reprezentatilor. Pentru a avea alt tip de reprezentare noi trebuie sa schimbam modul de gandire al reprezentatilor.

Mentalitatea este in curs de schimbare, dar trebuie sa intram in jocul politic daca vrem sa-l schimbam. Si 60% nu au intrat pentru ca Romania lor era mai curata decat Romania altora. Este o chestiune de asumare, ceea ce vine din constiinta si constientizare.

Trebuie sa devenim constienti ca Romania asta asa cum e ea, cu bune si rele, e asa si datorita/din cauza noastra. Pana nu schimbam prin noi, vor tot aparea alde Dragnea.

Florentin Pandele a trimis 7.000 de oameni la moaste, cu costuri uriase, care sigur puteau fi folosite altfel in Voluntari. Dar mita aceea a fost acceptata.

Legea parteneriatului civil va provoca un nou clivaj sau, dimpotriva, va inchide un subiect?

Nu stiu daca un clivaj, dar o reactie va provoca. Mica, pentru ca aceia care se considerau majoritari s-au trezit in minoritate. Si orice ar spune din perspectiva de minoritate vor putea fi atacati usor cu propriile vorbe. Si nu au nevoie de asa ceva pentru ca eu ma astept ca in viitorul apropiat sa lanseze alte idei.

Dl Dragnea a dat semnalul ca parteneriatele civile se vor intampla indiferent de rezultatul referendumului. Pentru ca a incercat sa fie cu fundul in doua luntrii, una nationalista, conservatoare si una europeana, de stanga. Nu i-a iesit.

Legea parteneriatului este o chestiune de bun simt, din punctul meu de vedere. Si ea nu este doar despre homosexuali. 2/3 dintre copiii nascuti anul acesta au parinti necasatoriti civil.

Multi din clasa mijlocie, care nu mai cred in institutia casatoriei, vor dori sa-si reglementeze laic anumite aspecte ale relatiei, fara sa se duca la primarie si la biserica.

Masinaria PSD de ce nu a functionat?

Rupturile din PSD. Baronii au vrut sa-i arate lui Dragnea ce e fara ei, iar primarii, care sunt motorul electoral, n-au inteles ce le iese din povestea aceasta: a fost tema dlui Dragnea, sa se descurce cu ea!

Dar nici la nivel central nu a fost o mobilizare puternica la vot. Pentru ca nu se asteptau la absenteism, erau convinsi, cu superioritatea majoritarului, ca lucrurile sunt ca si aranjate chiar fara interventia lor.

Pieleanu le-a spus ca va fi 65% prezenta la vot. Eu sunt convins ca si sambata seara multi erau convinsi ca lucrurile se vor schimba dupa slujbele de duminica.

Suntem cativa sociologi care am spus demult ca Biserica nu mai e un factor mobilizator cum era in anii '90. Lumea pune egal intre faptul ca omul se declara crestin ortodox si increderea in Biserica. Dar credinta in Dumnezeu nu e acelasi lucru cu increderea in cleric. Imaginea preotului e data de multe ori de propriile actiuni.

Este un semnal puternic pentru BOR sa-si faca ordine in propria casa pentru ca preotia nu mai e vocatie, ci a devenit o meserie. Harul este o Indumnezeire, nu se primeste pe spaga de la Preainaltul.

Sa faci propaganda la capataiul mortului pe care trebuie sa-l ingropi, sa ameninti cu afurisenia, asta arata ca Biserica inca nu a uitat perioada in care era beneficiara zilelor de munca fortata pe care satele erau obligate sa le dea si ale robilor.

Oamenii vor sa vada ca Biserica investeste si in altceva decat in pereti frumosi si injectarea de ura. Vor sa vada mila, iubire, solidaritate. Daca Biserica nu intelege asta, din pacate, trendul va continua.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#Gelu Duminica sociolog, #Dragnea referendum familie , #biserica