Cardul de sanatate si diavolul. Cum vrea CNAS sa impace maicutele si calugarii reticenti

Vineri, 16 Ianuarie 2015, ora 08:04
4822 citiri
Cardul de sanatate si diavolul. Cum vrea CNAS sa impace maicutele si calugarii reticenti

Asa cum au protestat fata de aparitia pasapoartelor biometrice, unele fete bisericesti nu sunt acum de acord nici cu introducerea cardurilor de sanatate, pe care le considera unealta diavolului. Pentru a-i impaca, propunerea Casei Nationale de Sanatate este o varianta de card fara cip.

Sute de calugari si maicute de la diverse lacasuri de cult din tara au refuzat sa primeasca de la postas cardul de sanatate, din cauza cipului pe care il contine. Printre cei care considera acest card ca fiind unealta diavolului se numara maicutele de la Manastirea Dobru si calugarii de la Schitul Carbuna din judetul Neamt.

"Dupa cum insasi denumirea lui de CARD inseamna DRAC si cine din crestinii ortodocsi accepta sa puna Dracul in buzunar si sa-l plimbe cu el", isi explica decizia staretul Elefterie Paduraru, de la Schitul Carbuna, pentru ProTV.

Cardul de sanatate contine informatii utile despre bolile titularului, grupa de sange si RH, alergii, dar si optiunea de a deveni donator de organe dupa moarte.

"Treaba cu acceptul organelor ca sa le dau sau ca sa le iau de la altul este o treaba banala. (...) Ma duc la spitale particulare. Acolo nu-mi cere card", a mai spus staretul citat.

Pentru a elimina reticentele legate de cip, Casa Nationala de Sanatate a propus introducerea unor carduri cu banda magnetica sau semnatura electronica. Acestea insa ar costa titularul 3 euro, celelalte fiind distribuite gratuit.

Nu toti clericii sunt impotriva cardului de sanatate. "Imi pare rau de atitudinea maicutelor. Cred ca este nevoie de o informare corecta, pentru ca lumea sa nu aiba astfel de suspiciuni. Cardul national de sanatate nu inseamna o lepadare de credinta. Sa nu se faca legatura intre cardul de sanatate si credinta. Omul isi poate cauta linistit credinta, fara a se gandi ca detine un card de sanatate care ii poate fi necesar atunci cand se imbolnaveste si are nevoie de spitalizare, de asistenta medicala. (...) Biserica nu a fost niciodata impotriva tehnicii, mai ales cand este vorba de darul sfant al vietii", a declarat recent preotul Vasile Pavaleanu, parohul bisericii Sfantul Ioan Botezatorul din Piatra-Neamt, citat de Realitatea Media.

CNAS: Carduri de sanatate intoarse la casele de asigurari - ce se intampla cu ele

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Vasile Ciurchea, spune ca pacientii care nu au carduri de sanatate vor putea sa beneficieze de servicii medicale si dupa data de 1 februarie, cand utilizarea acestora va deveni obligatorie.

"Servicii medicale vor primi fara a fi legat strict de card. Va veni si un moment cand primesc doar cu cardul serviciile medicale, dar nu este de la 1 februarie. Se va merge in paralel o perioada de o luna sau doua cu cele doua sisteme pana invata toata lumea sa foloseasca cardul.

Trebuie sa fie si un moment de inceput si trebuie sa fie si un moment cand va fi valabil doar cu cardul. Aici nu trebuie sa confundam cu urgenta. In momentul in care ai o urgenta, nu conteaza cardul, se primeste serviciul medical de care are nevoie pacientul", a spus Ciurchea, citat de Agerpres.

Acesta a precizat ca cei care nu au primit cardul sau nu il vor primi pana la sfarsitul lunii ianuarie pot merge la Casa Judeteana de Sanatate pentru a le fi eliberat.

"Discutam in continuare cu medicii de familie pentru a le distribui prin intermediul lor, pentru ca in mare parte posesorii cardurilor nedistribuite sunt plecati din tara si vor veni atunci cand au nevoie de un serviciu medical", a mai spus seful CNAS.

Ce se intampla dupa 1 februarie cu cei care nu au carduri de sanatate

Potrivit unui proiect de hotarare de guvern, utilizarea cardului national de asigurari sociale de sanatate va fi obligatorie de la 1 februarie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#card sanatate unealta diavol, #card sanatate calugari , #biserica