Catedrala Mantuirii Neamului a primit o amenda de 10.000 de lei pentru incalcarea normelor de securitate la incendiu

Duminica, 25 Noiembrie 2018, ora 06:30
21419 citiri
Catedrala Mantuirii Neamului a primit o amenda de 10.000 de lei pentru incalcarea normelor de securitate la incendiu

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta anunta ca Patriarhia Romana se face responsabila pentru siguranta participantilor la slujba de sfintire a Catedralei Mantuirii Neamului, care se afla inca in santier, iar constructorul a fost amendat chiar vineri cu 10.000 de lei pentru incalcarea normelor de securitate la incendiu.

"Organizatorul evenimentului este Patriarhia Romana, care a invitat publicul sa participe la slujba de sfintire a Catedralei. In prezent, constructia nu este finalizata, sens in care nu se poate pune in discutie existenta unei autorizari pentru siguranta la incendiu. Subliniem ca autorizatia de securitate la incendiu reprezinta actul administrativ emis de inspectoratele pentru situatii de urgenta la finalizarea constructiei, inainte de intrarea efectiva in functiune, potrivit destinatiei declarata de beneficiar.

De asemenea, mentionam ca in data 23.11.2018 ISU Bucuresti - Ilfov a aplicat constructorului o amenda contraventionala in valoare de 10.000 de lei pentru incalcarea normelor de securitate la incendiu aplicabile la organizarea de santier pentru acest obiectiv. (...)

De asemenea, ISU Bucuresti-Ilfov a instiintat Mitropolia Munteniei si Dobrogei -Arhiepiscopia Bucurestilor ca, in conditiile date, acesta poarta intreaga responsabilitate pentru siguranta participantilor, prin adresele transmise in data de 22.11.2018, respectiv 23.11.2018.

Intrucat, din punct de vedere tehnic, constructia nu este finalizata, iar in preajma acesteia este organizat un santier care nu poate asigura 100% conditii de siguranta pentru un numar foarte mare de participanti, MAI a dispus mobilizarea unui numar mare de echipaje de pompieri, salvatori SMURD, jandarmerie si politie care vor actiona in zona, pentru prevenirea oricarei situatii de risc pentru populatie", se arata intr-un comunicat al ISU.

De asemenea, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta are si niste recomandari pentru cei care vor asista la sfintirea catedralei:

- manevrati cu grija sursele de foc si nu le tineti in apropierea materialelor inflamabile sau a obiectelor de vestimentatie ale dumneavoastra sau ale celorlalti participanti;

- imbracati-va adecvat pentru temperaturile scazute din aceasta perioada, mai ales in cursul noptii;

- nu stati perioade lungi de timp in spatii deschise unde temperaturile sunt scazute, in special daca suferiti de afectiuni cardio-respiratorii sau de alte afectiuni a caror evolutie poate fi agravata de frig;

- nu expuneti copiii cu varste mici la temperaturi scazute pentru perioade lungi de timp;

- daca simtiti disconfort sau acuzati probleme medicale adresati-va celui mai apropiat punct de prim ajutor sau ambulanta sau apelati numarul unic de urgenta 112;

- nu blocati caile de acces si iesire din zona, respectati recomandarile structurilor de asigurare a ordinii publice si evitati zonele supra-aglomerate;

- nu va deplasati pe cai de acces improvizate sau nedestinate publicului;

- nu stationati langa utilajele de constructie pentru a evita ranirile accidentale.

Fara aviz ISU: "Este ilegala punerea in functiune a unei cladiri aflata in stadiu de executie"

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) a confirmat pentru Recorder ca nu a dat aviz pentru evenimentul de sfintire a Catedralei Mantuirii Neamului, care se va desfasura duminica si la care sunt asteptati 30.000 de credinciosi, evenimentul urmand sa se desfasoare "pe raspunderea proprietarului".

Legea interzice desfasurarea oricaror evenimente publice pe un santier deschis, asa cum este, in acest acest moment, Catedrala Mantuirii Neamului.

"Este ilegala punerea in functiune a unei cladiri aflata in stadiu de executie, la care nu s-a facut receptia si pentru care nu a fost obtinuta autorizatia de incendiu, potrivit legii 307/2006", sustine Daniel Vasile, purtator de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov.

Asa cum a anuntat Patriarhia, Catedrala Mantuirii Neamului se afla in acest moment in stadiul "la rosu", constructia urmand a fi finalizata in anul 2024. Iar costurile au crescut de la an la an. Daca in 2017 Biserica anunta ca a cheltuit 50 de milioane de euro si ca mai are nevoie de 20 de milioane, pana acum suma a sarit deja de 120 de milioane de euro si constructia e departe de a fi finalizata, informeaza ProTV.

Pentru ca nu poate obtine aviz de securitate pentru o constructie aflata in acest stadiu, BOR a trimis o simpla instiintare Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.

"Am luat la cunostinta, la nivelul ISU, despre intentia organizarii acestui eveniment si despre numarul ridicat de participanti. Totusi, desfasurarea evenimentului in interiorul santierului se face exclusiv pe raspunderea proprietarului, a organizatorului", a explicat Daniel Vasile.

Reprezentantii ISU au precizat ca, desi vor fi pusi in situatia de a participa la o actiune ilegala, vor face tot ce le sta in putinta pentru ca ziua de duminica sa nu fie marcata de niciun eveniment special.

V.D.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Catedrala Mantuirii Neamului , #biserica