Ce inseamna Agheazma Mare in viata crestinului

Duminica, 06 Ianuarie 2013, ora 11:24
4526 citiri
Ce inseamna Agheazma Mare in viata crestinului

De Boboteaza, dupa slujba, credinciosii asista in numar foarte mare, la sfintirea Apei celei Mari sau Agheazma Mare, cum este numita in popor. De regula, slujba de sfintire a Apei Mari se desfasoara in fata bisericii, langa o fantana sau pe malul unei ape.

6 ianuarie este singura zi din an in care se savarseste Agheazma mare, in amintirea botezarii Domnului de catre Ioan in Iordan. Agheazma mare se savarseste si in ajunul Bobotezei, cu mai putina solemnitate, insa, si este folosita de preotul care umbla din casa in casa cu crucea in mana si stropeste din varful unui manunchi de busuioc, atat locuinta, cat si pe toti membrii familiei, ca sa vesteasca astfel, Sarbatoarea Botezului Domnului.

In timpul slujbei de sfintire a apei, o slujba mai dezvoltata si mai solemna, preotul se roaga: "Si-i da ei (apei) harul izbavirii si binecuvantarea Iordanului. Fa-o pe dansa izvor de nestricaciune, dar de sfintenie, dezlegare de pacate, vindecare de boli, diavolilor pieire, indepartare a puterilor celor potrivnice, plina de putere ingereasca.

Ca toti cei ce se vor stropi si vor gusta dintr-insa sa o aiba spre curatirea sufletelor si a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfintirea caselor si spre tot folosul de trebuinta..."

Apa sfintita de Boboteaza se mai numeste si Agheasma Mare si in popor se crede ca are o putere deosebita, deoarece este sfintita printr-o dubla epicleza, iar sfintirea are loc in chiar ziua in care Domnul nostru Iisus Hristos a sfintit apele, prin botezul Sau in apa Iordanului.

La sfarsitul slujbei de sfintire a apei, preotul afunda de trei ori crucea si busuiocul in apa, cantand troparul Praznicului: "In Iordan botezandu-Te Tu Doamne ..."

De aceea, Agheasma Mare pe care credinciosii o aduc acasa dupa ce se termina slujba, se pastreaza nestricata vreme indelungata, ramanand tot asa de proaspata, de curata si de buna la gust ca atunci cand a fost scoasa din izvor, fapt remarcat inca din vechime de Sfintii Parinti si scriitorii bisericesti.

Daca totusi Agheasma Mare primita la Boboteaza de la biserica devine vascoasa ori capata un gust neplacut, se crede ca un membru al familiei din casa respectiva a comis un mare pacat sau ca asupra casei a fost aruncat un mare blestem ori farmece, pe care numai preotul cu slujbele lui le va putea indeparta.

De asemenea, se crede ca Agheazma adusa acasa dupa slujba de Boboteaza are puterea de a vindeca bolile, aduce iubire intre soti, belsug, noroc si spor in casele oamenilor. Ba chiar se spune ca sunt suficiente cateva picaturi de agheasma pentru a vindeca deochiul la copii, crizele de nervi, patima alcoolului, sterilitatea si multe alte probleme delicate de care omul se loveste in viata.

Agheazma se bea dimineata, pe nemancate, timp de opt zile, intre 6 si 14 ianuarie. In restul anului, se pastreaza in apropierea icoanei si se foloseste in caz de nevoie. Astfel, poate fi administrata bolnavilor pe tot parcursul anului si poate fi folosita ca factor purificator pentru stropitul locuintei, al gospodariilor si al animalelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#apa sfintita Boboteaza, #agheazma mare intrebuintari, #apa argint preparare, #agheazma mare leac , #biserica