Ce nu avem voie in post - sex, nunta, concerte, fumat?

Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 09:46
62423 citiri
Ce nu avem voie in post - sex, nunta, concerte, fumat?
Foto: Arhiva

Credinciosii crestin-ortodocsi au intrat in postul Craciunului in urma cu aproape o saptamana si fac tot posibilul pentru a respecta traditiile impuse de Biserica pentru aceasta perioada.

Ziare.com a stat de vorba cu parintele-profesor Gheorghe Holbea, prodecan al Facultatii de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii din Bucuresti, doctor in Teologie Dogmatica, pentru a vedea ce trebuie sa faca si ce ar trebui sa evite credinciosii care vor sa tina postul Craciunului asa cum se cuvine.

Postul nu este o dieta si nu trebuie perceput ca un sir de restrictii, ci o perioada de infranare a poftelor, pentru pregatirea unui mare eveniment - Nasterea Domnului.

"Mai intai, trebuie sa demonstrezi ca esti stapan pe tine insuti, ca nu mancarea, bautura sau distractiile sunt cele care compun viata ta. Exercitiul asta al postului este o stapanire de sine, inseamna ca esti stapan pe situatie, ca te lasi dus de patimi care pot fi fatale, nu numai pentru trup, ci si pentru suflet. Vrei sa mergi undeva? Ei, atunci iti tai voia", a explicat parintele.

Incearca sa fumezi in timp ce te inchini la o icoana. Ti se pare firesc?

Postul Craciunului, la fel ca celelalte perioade de post de peste an, nu inseamna doar infranarea poftelor alimentare, ci si abtinerea de la distractiile lumesti de care ne bucuram in mod obisnuit. Sfatul parintelui este sa evitam locurile care sunt destinate acestor activitati, pentru a elimina tentatia.

"Cea mai mai buna strategie pentru a nu pacatui este sa te feresti de prilejul de a pacatui. Cand intri intr-un bar, local dintr-asta cu fum de tigara si cu betie, atunci lucrurile se schimba. Nu te da curajos si incearca sa te feresti de prilejul de a pacatui, ca de un virus, ca de o boala.

Sfantul Apostol Pavel spune: 'Toate imi sunt in putinta, dar nu toate imi sunt de folos'. Adica eu pot sa fac orice, nicio problema, dar sa vad unde ajung cu asta. Si cel care este alcoolic si cel care este desfranat isi spun ca sunt liberi, dar ei sunt robi patimii.

Imi vine in minte o analogie facuta de parintele Sofronie Saharov, care, intrebat fiind de un tanar de ce nu poate sa fumeze in post, i-a raspuns: 'Cand stai in fata unei sfinte icoane sa te rogi, incearca sa fumezi. Nu stiu daca te simti firesc'.

Acelasi lucru se intampla in post, cand calatorim spre o mare bucurie, sarbatoare. Nu este cazul sa primim restrictii sau indicatii de la nimeni, ca sa intelgi ca atunci cand te pregatesti pentru o mare bucurie, nu poti sa faci chiar orice", a ne-a spus parintele Gheorghe Holbea.

Liber la concerte, dar nu la Lady Gaga

Atunci cand vine vorba de activitati culturale, parintele considera ca acestea nu sunt daunatoare. "Nu cred ca trebuie sa zicem sa nu se mai cante. Exista o limita in toate, exista o decenta. Daca este o intalnire a comuniunii, nu are de ce sa fie rau. Un concert frumos nu ar strica cu ceva. Atata timp cat exista o armonie, nu are de ce sa strice. Bine, nu concerte de tipul Lady Gaga, asta nu", a apreciat parintele.

Dupa sapte ani, copiii trebuie sa stie: "Azi e miercuri, nu mananc ciocolata cu lapte"

Desi Biserica nu impune o varsta de la care copiii ar trebui sa inceapa sa tina posturile de peste an, este recomandat ca acest lucru sa se intample odata cu intrarea la scoala, adica in jurul varstei de 7 ani, indiferent de sexul copilului.

"Nu exista diferente de la fete la baieti, exista o regula... ca pana la sapte ani ani copiii nu ar trebui sa posteasca, desi depinde de familie. Familia trebuie sa-i obisnuiasca de mici, sa-i obisnuiasca sa se infranaze. De exemplu, azi e miercuri, nu mananc ciocolata cu lapte", indeamna Parintele Holbea.

Sexul in post: "Nu este bun nici refuzul, nici abuzul"

Cand vine vorba de relatiile intime dintre sot si sotie, Biserica recomanda abstinenta in post, insa doar atunci cand aceasta este stabilita de comun acord intre barbat si femeie. Astfel, barbatul nu trebuie sa-si priveze femeia de la nevoile trupesti, la fel cum nici femeia nu trebuie sa-si refuze barbatul.

"Aici nu putem noi sa dam o regula generala. Daca sotul nu este prea credincios, iar sotia este credinciosa, atunci ea nu poate sa posteasca, lasandu-l pe sot deoparte. Barbatul nu este stapan pe trupul lui, ci sotia, la fel cum nici ea nu este stapana pe trupul ei, ci barbatul. Daca se intampla ca unul sa vrea si celalalt nu, atunci e bine sa faca asa cum spunea parintele Arsenie, potrovit caruia nu este bun 'nici refuzul, nici abuzul', ca sa nu se creeze tensiuni si mai mari", a mai spus parintele.

Pruncii conceputi in perioadele de post, blestemati?

Cu toate ca sexul nu este recomandat in post, atunci cand aceasta legatura se petrece intre cei doi soti, ea poate avea si urmari, cum ar fi, de pilda, conceperea unui copil. Intrebat daca asupra copiilor conceputi in perioadele de abtinere se poate abate vreo nenorocire sau vreun blestem, parintele a explicat:

"Bietii prunci nu au nicio vina ca au fost zamislisti in post. Este adevarat, se recomanda aceasta abstinenta, tocmai pentru ca nu este bine sa fie zamisliti in post, dar daca s-au zamislit, acuma ce e de facut? Orice prunc este un dar al lui Dumnezeu".

Cununia in post, una dintre exceptiile acceptate de Biserica Ortodoxa

Desi este recomandat ca orice crestin sa se abtina de la poftele trupului in perioada postului, exista cazuri in care Biserica permite abaterile, fara a le percepe ca o dovada de necredinta. Parintele-profesor a mentionat ca printre categoriile scutite de postul alimentar se numara "copiii, bolnavii, batranii sau neputinciosii".

De asemenea, desi se cunoaste ca Biserica Ortodoxa nu oficiaza cununii religioase in post, exista si cazuri in care tinerii care au o motivatie puternica pentru asta pot solicita, prin intermediul preotului, o aprobare de la ierarhul locului.

Prodecanul Facultatii de Teologie Ortodoxa a dat drept exemplu un caz cu care s-a confruntat in trecut.

"Am avut doi tineri care se pregateau sa plece in strainatate. Ei urmau sa plece in Olanda si au zis ca nu vor sa plece necununati. Atunci s-a facut o dispensa, o instiintare la ierarhul locului, iar cei doi au fost spovediti, cununati, ca sa fie introdusi intr-o randuiala anume".

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Postul Craciunului sfaturi recomandari, #pacate grave post, #cununie religioasa post, #sex post, #fumat post , #biserica