Ziare.com

Cele mai rusinoase momente din istoria Bisericii Catolice

Vineri, 10 Iunie 2011, ora 08:50

   

Cele mai rusinoase momente din istoria Bisericii Catolice
Printre intamplarile care nu fac cinste bisericii romano-catolice, de-a lungul istoriei trebuie remarcate vanatoarea de vrajitoare, Inchizitia, exterminarea cavalerilor templieri sau arderea pe rug a Ioanei d'Arc sau a lui Jan Hus.

Aceasta lista nu este o denuntare a romano-catolicismului, care dateaza din perioada lui Hristos. Biserica de astazi este o institutie extrem de onorabila. Dar exista cateva momente din istoria sa, cand aceasta nu s-a ridicat la inaltele sale standarde morale, conform Listverse.

Va prezentam mai jos o lista a acestor momente negre din istoria bisericii romano-catolice.

Vanatoarea de vrajitoare

Asa numitele "vrajitoare" au fost adunate si sacrificate de-a lungul secolelor, in intreaga Europa. Numarul acestora variaza pentru ca inregistrarile nu au fost exacte, se vorbeste despre pana la 100.000 de victime, doar in perioada 1480 - 1750.

Vanatoarea a fost efectuata din doua motive: frica si animozitati personale. Daca o persoana irita pe cineva, acesta din urma o putea acuza de vrajitorie si Biserica Catolica punea in practica pedeapsa.

O alta greseala foarte grava a Bisericii a fost urmarirea si sacrificarea unor oameni, din cauza celei mai mici aluzii de erezie.

Inchizitia

Datele referitoare la Inchizitie sunt cele cuprinse intre anii 1100 si 1800. In cele 7 secole, oricine trezea mania sau suspiciunea Bisericii Romano-Catolice era in pericol, de la sosirea inchizitorilor. Misiunea acestora a fost "sa elimine si sa epureze lumea crestina civilizata de erezii si crime impotriva lui Dumnezeu".

In afara acestor cazuri, Biserica Romano-Catolica a arestat si torturat evrei, musulmani si alte numeroase religii si secte religioase.

William Tyndale

Tyndale si-a dedicat intrega viata traducerii Bibliei in limba engleza, astfel incat credinciosii din Anglia sa citeasca ei insisi scriptura. El s-a ascuns in Belgia si Germania, pentru a nu fi prins, in timp ce facea traducerea, terminand Noul Testament in 1525.

Biblia a fost tiparita in masa si s-a facut contrabanda cu ea in toata Europa, mai ales in Anglia. Tyndale a tradus si Vechiul Testament in 1530. El a fost capturat, spanzurat si ars pe rug pe 6 octombrie 1536, la Vilvoorde, la marginea Bruxelles-ului.

Jan Hus

Incidentul referitor la Jan Hus este unul dintre cele mai ingrozitoare din istoria Bisericii Catolice. Hus a fost un preot catolic ceh (1369 - 1415). El a vrut mai ales sa puna capat schismei papale. In timpul sau au fost doi papi: Grigore al XII-lea si Benedict al XIII-lea.

In 1415, Biserica a convocat Consiliul pentru a pune capat schismei, dar si pentru a scapa de Hus. Ea l-a pacalit spunandu-i sa vina la Consiliul de la Constanta, promitandu-i ca nu-i vor face nimic. Biserica l-a prins, iar pe 6 iulie 1415 a fost ars pe rug.

Ioana d'Arc

Ioana d'Arc a provocat si a condus o revolta in orasul francez Orleans. Ea a provocat iritarea Bisericii Catolice din zona. S-a deschis un proces impotriva ei, insa i-a fost refuzata orice aparare.

Ioana d'Arc a fost executata pentru erezie in 1431 si nu pentru ca ea a sustinut ca a auzit vocea lui Dumnezeu. Dupa 25 de ani, cazul sau a fost redeschis si a fost exonerata de catre Papa de vina pentru care fusese condamnata. Biserica a canonizat-o in anul 1920, la aproape cinci sute de ani de cand a fost ucisa.

Galilei

Procesul lui Galileo Galilei este unul dintre momentele cele mai infame si jenante, din istoria catolica. Galilei pare sa fi fost in dezacord cu hegemonia Bisericii Catolice cu privire la educatie, chiar daca el a fost prieten cu Papa Urban al VIII-lea.

El a sustinut heliocentrismul, conform caruia soarele se afla in centrul sistemului solar. Biserica nu a vrut sa auda de asa ceva. Galilei a fost dus in fata Inchizitiei si apoi si-a petrecut ultimii 9 ani din viata, in arest la domiciliu.

Cavalerii Templieri

Regele Filip al IV-lea al Spaniei a imprumutat o suma foarte mare de bani de la templieri, cu scopul de a purta un razboi impotriva englezilor. Iar cand Papa Clement al V-lea i-a comunicat ca exista suspiciuni asupra crestinitatii cavalerilor templieri, Filip si-a trimis oamenii si i-a arestat si inchis pe toti templierii din Spania.

Papa a emis o bula prin care dispunea sa fie arestati si ucisi toti cavalerii templieri din Europa, iar planul a fost pus in practica.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11144 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
47 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

http://www.unibuc.ro/CLASSICA/

A.D. XENOPOL - volumul 2 - Istoria medie, partea I - De la intemeierea tărilor romane pănă la moartea lui Petru Rares
A.D. XENOPOL - volumul 4 - De la Mateiu Basarab si Vasile Lupu pănă la Fanarioti
A.D. XENOPOL - volumul 5
A.D. XENOPOL - volumul 6 - De la restabilirea domnilor păminteni pănă la indoita alegere a lui Alexandru Cuza
A.D. XENOPOL - Romanii si Austro-Ungaria
A.D. XENOPOL - Domnia lui Cuza-Voda - Vol. I
A.D. XENOPOL - Domnia lui Cuza-Voda - Vol. II
V. ARION, V. PÂRVAN, G. VÂLSAN, Pericle PAPAHAGI, G. Bogdan-DUICĂ - Romania si popoarele balcanice
Frederic DAMÉ - Nouveau dictionnaire roumain-français
N. CARTOJAN - Istoria literaturii romane vechi - vol. I - De la origini pana la epoca lui Matei Basarab si Vasile Lupu
N. CARTOJAN - Istoria literaturii romane vechi - vol. II - De la Matei Basarab si Vasile Lupu pina la Serban Cantacuzino si D. Cantemir
N. CARTOJAN - Istoria literaturii romane vechi - vol. III - Cronicarii moldoveni -Epoca lui Serban Cantacuzino si a lui Constantin Brincoveanu
N. IORGA - Histoire de la vie byzantine - EMPIRE ET CIVILISATION - D'APRÈS LES SOURCES ILLUSTRÉE PAR LES MONNAIES- I. L'Empire oecuménique (527 - 641)
N. IORGA - Histoire de la vie byzantine - EMPIRE ET CIVILISATION - D'APRÈS LES SOURCES - ILLUSTRÉE PAR LES MONNAIES- II. L'Empire moyen de civilisation hellénique (641 - 1081)
N. IORGA - Histoire de la vie byzantine - EMPIRE ET CIVILISATION - D'APRES LES SOURCES ILLUSTREE PAR LES MONNAIES - III. L'Empire de penetration latine (1081 - 1453)
N. IORGA - Acte si fragmente cu privire la istoria romanilor I
N. IORGA - Acte si fragmente cu privire la istoria romanilor II
N. IORGA - Din faptele străbunilor: povestiri ale cronicarilor
N. IORGA - Istoria Bisericii romanesti si a vietii religioase a romanilor - Volumul I-iu
N. IORGA - Istoria Bisericii romanesti si a vietii religioase a romanilor - Volumul II-iu
N. IORGA - Byzance apres Byzance
N. IORGA - Stefan cel Mare, Mihai Viteazul si Mitropolia Ardealului
N. IORGA - Studii si documente cu privire la Istoria Romanilor
N. IORGA - Studii si documente cu privire la Istoria Rominilor - I. Socotelile Bistritei (Ardealul), II. Acte relative la istoria cultului catolic in Principate
N. IORGA - Studii si documente cu privire la Istoria Rominilor - Cărti Domnesti, zapise si răvase - Partea a II-a
N. IORGA - Studii si documente cu privire la Istoria Rominilor IV. -

 

institutie extrem de onorabila?

o adevarata corporatie financiara cu legaturi si influiente dintre cele mai diverse.se speculeaza ca de la cia si pina la mafia ,cam peste tot isi are Vaticanul nasul bagat...

BISERICA CATOLICA ESTE VINOVATA DE CRIME IMPOTRIVA UMANITATII

BISERICA CATOLICA A PERSECUTAT SUTE DE ANI CREDINCIOSI AL ALTOR CREDINTE, I-A ARS PE RUG, A FACUT POLITICA LA NIVELUL CEL MAI SCRUPULOS, A STRANS SUME COLOSALE PE CONTUL PROSTIEI TARANILOR ANALFABETI SI A CONFISCAT TERENURI , CASE SI ALTE IMOBILE. BISERICA A DEVENIT STAT IN STAT. UN STAT PERICULOS SI CORUPT. BISERICA CATOLICA ESTE RESPONSABILA DE MOARTEA A MILIOANE DE BASTINASI DIN AMERICA CENTRALA SI DE SUD SI DE MOARTEA A SUTE DE MII DE PROTESTANTI SI A ALTOR CULTE. IN PLUS SUNT VINOVATI SI DE CAZURI DE PEDOFILIE.

 

M'da si draga mea biserica ortodoxa s-a dat cu comunistii

si-i canta osanale lui Ceaushu iar Alexei al Rusiei era MAIOR la KGB :-D. Fiecare religie are unt pe cap, la o adica.

paard

Budismul nup ;)

 

MCGIGI NU AI ADUS NICI UN ARGUMENT

TE LAUZI CU INTELIGENTA TA SUPERIOARA DAR NU AI REUSIT SA-TI ARGUMENTEZI OPINIILE. LUMEA VORBESTE DE ISTORIE IAR TU DE SEMINTE . FELICITARI PENTRU PROFUNZIME. CULTURA GENERALA 0.

@lool

Minibrain, ce argumente vrei? Pardon, ce argumente ar fi pe intelesul tau? Citeste mai jos, xa nu-i asta unicul meu comentariu de-aci, si roaga un prieten sa-ti explice. Ce istorie, nealfabetizatule? Tu unde ai invatat istorie? La scoala ajutatoare?

mama ce rai au fost catolicii

Momente glorioase ale bisericii ortodoxe
- popii care au folosit spovedania pentru a trage de limba credulii si a informa secu'
- indobitocirea progresiva a copiilor in scoli inceputa dupa 1990
- spolierea babelor de banii de medicamente pentru ridicarea de cladiri megalomane pe ultimele spatii verzi ramase prin orase
catolicii macar si-au recunoscut vina si s-au aliniat spiritului modern
barbosii ortodocsi au mentalitatea dogmatica de acu' 500 de ani, doar la facut bani s-au adaptat perfect
imi este mila de amaratii care fac foamea ca sa dea banii la popi

 

catolicii macar si-au recunoscut vina si s-au aliniat spirit-"

Si vina de-a se alia cu talibanii baptisti in slujba ZIONISMULUI RASIST EXTREMIST?
Mai baiete, lasa mai moale "Cantarea Vaticanului". Vad ca n-au adus aminte cum trebuie de Papa ce s-a pupat in botic cu Mussolini si cu Hitler :-D

Vezi ce-i facut, Jenica?

L-ai suparat pe Pfarrer Orangensaft

o intrebare

ce note ai avut la istorie ca vad ca iti cam lipsesc cunostinte dar te bagi in seama ca o musca in lapte, vezi ca de multe ori vorbeste gura fara tine