Ziare.com

Cele mai rusinoase momente din istoria Bisericii Catolice

Vineri, 10 Iunie 2011, ora 08:50

   

Cele mai rusinoase momente din istoria Bisericii Catolice
Printre intamplarile care nu fac cinste bisericii romano-catolice, de-a lungul istoriei trebuie remarcate vanatoarea de vrajitoare, Inchizitia, exterminarea cavalerilor templieri sau arderea pe rug a Ioanei d'Arc sau a lui Jan Hus.

Aceasta lista nu este o denuntare a romano-catolicismului, care dateaza din perioada lui Hristos. Biserica de astazi este o institutie extrem de onorabila. Dar exista cateva momente din istoria sa, cand aceasta nu s-a ridicat la inaltele sale standarde morale, conform Listverse.

Va prezentam mai jos o lista a acestor momente negre din istoria bisericii romano-catolice.

Vanatoarea de vrajitoare

Asa numitele "vrajitoare" au fost adunate si sacrificate de-a lungul secolelor, in intreaga Europa. Numarul acestora variaza pentru ca inregistrarile nu au fost exacte, se vorbeste despre pana la 100.000 de victime, doar in perioada 1480 - 1750.

Vanatoarea a fost efectuata din doua motive: frica si animozitati personale. Daca o persoana irita pe cineva, acesta din urma o putea acuza de vrajitorie si Biserica Catolica punea in practica pedeapsa.

O alta greseala foarte grava a Bisericii a fost urmarirea si sacrificarea unor oameni, din cauza celei mai mici aluzii de erezie.

Inchizitia

Datele referitoare la Inchizitie sunt cele cuprinse intre anii 1100 si 1800. In cele 7 secole, oricine trezea mania sau suspiciunea Bisericii Romano-Catolice era in pericol, de la sosirea inchizitorilor. Misiunea acestora a fost "sa elimine si sa epureze lumea crestina civilizata de erezii si crime impotriva lui Dumnezeu".

In afara acestor cazuri, Biserica Romano-Catolica a arestat si torturat evrei, musulmani si alte numeroase religii si secte religioase.

William Tyndale

Tyndale si-a dedicat intrega viata traducerii Bibliei in limba engleza, astfel incat credinciosii din Anglia sa citeasca ei insisi scriptura. El s-a ascuns in Belgia si Germania, pentru a nu fi prins, in timp ce facea traducerea, terminand Noul Testament in 1525.

Biblia a fost tiparita in masa si s-a facut contrabanda cu ea in toata Europa, mai ales in Anglia. Tyndale a tradus si Vechiul Testament in 1530. El a fost capturat, spanzurat si ars pe rug pe 6 octombrie 1536, la Vilvoorde, la marginea Bruxelles-ului.

Jan Hus

Incidentul referitor la Jan Hus este unul dintre cele mai ingrozitoare din istoria Bisericii Catolice. Hus a fost un preot catolic ceh (1369 - 1415). El a vrut mai ales sa puna capat schismei papale. In timpul sau au fost doi papi: Grigore al XII-lea si Benedict al XIII-lea.

In 1415, Biserica a convocat Consiliul pentru a pune capat schismei, dar si pentru a scapa de Hus. Ea l-a pacalit spunandu-i sa vina la Consiliul de la Constanta, promitandu-i ca nu-i vor face nimic. Biserica l-a prins, iar pe 6 iulie 1415 a fost ars pe rug.

Ioana d'Arc

Ioana d'Arc a provocat si a condus o revolta in orasul francez Orleans. Ea a provocat iritarea Bisericii Catolice din zona. S-a deschis un proces impotriva ei, insa i-a fost refuzata orice aparare.

Ioana d'Arc a fost executata pentru erezie in 1431 si nu pentru ca ea a sustinut ca a auzit vocea lui Dumnezeu. Dupa 25 de ani, cazul sau a fost redeschis si a fost exonerata de catre Papa de vina pentru care fusese condamnata. Biserica a canonizat-o in anul 1920, la aproape cinci sute de ani de cand a fost ucisa.

Galilei

Procesul lui Galileo Galilei este unul dintre momentele cele mai infame si jenante, din istoria catolica. Galilei pare sa fi fost in dezacord cu hegemonia Bisericii Catolice cu privire la educatie, chiar daca el a fost prieten cu Papa Urban al VIII-lea.

El a sustinut heliocentrismul, conform caruia soarele se afla in centrul sistemului solar. Biserica nu a vrut sa auda de asa ceva. Galilei a fost dus in fata Inchizitiei si apoi si-a petrecut ultimii 9 ani din viata, in arest la domiciliu.

Cavalerii Templieri

Regele Filip al IV-lea al Spaniei a imprumutat o suma foarte mare de bani de la templieri, cu scopul de a purta un razboi impotriva englezilor. Iar cand Papa Clement al V-lea i-a comunicat ca exista suspiciuni asupra crestinitatii cavalerilor templieri, Filip si-a trimis oamenii si i-a arestat si inchis pe toti templierii din Spania.

Papa a emis o bula prin care dispunea sa fie arestati si ucisi toti cavalerii templieri din Europa, iar planul a fost pus in practica.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 12610 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
47 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

http://www.unibuc.ro/CLASSICA/

A.D. XENOPOL - volumul 2 - Istoria medie, partea I - De la intemeierea tărilor romane pănă la moartea lui Petru Rares
A.D. XENOPOL - volumul 4 - De la Mateiu Basarab si Vasile Lupu pănă la Fanarioti
A.D. XENOPOL - volumul 5
A.D. XENOPOL - volumul 6 - De la restabilirea domnilor păminteni pănă la indoita alegere a lui Alexandru Cuza
A.D. XENOPOL - Romanii si Austro-Ungaria
A.D. XENOPOL - Domnia lui Cuza-Voda - Vol. I
A.D. XENOPOL - Domnia lui Cuza-Voda - Vol. II
V. ARION, V. PÂRVAN, G. VÂLSAN, Pericle PAPAHAGI, G. Bogdan-DUICĂ - Romania si popoarele balcanice
Frederic DAMÉ - Nouveau dictionnaire roumain-français
N. CARTOJAN - Istoria literaturii romane vechi - vol. I - De la origini pana la epoca lui Matei Basarab si Vasile Lupu
N. CARTOJAN - Istoria literaturii romane vechi - vol. II - De la Matei Basarab si Vasile Lupu pina la Serban Cantacuzino si D. Cantemir
N. CARTOJAN - Istoria literaturii romane vechi - vol. III - Cronicarii moldoveni -Epoca lui Serban Cantacuzino si a lui Constantin Brincoveanu
N. IORGA - Histoire de la vie byzantine - EMPIRE ET CIVILISATION - D'APRÈS LES SOURCES ILLUSTRÉE PAR LES MONNAIES- I. L'Empire oecuménique (527 - 641)
N. IORGA - Histoire de la vie byzantine - EMPIRE ET CIVILISATION - D'APRÈS LES SOURCES - ILLUSTRÉE PAR LES MONNAIES- II. L'Empire moyen de civilisation hellénique (641 - 1081)
N. IORGA - Histoire de la vie byzantine - EMPIRE ET CIVILISATION - D'APRES LES SOURCES ILLUSTREE PAR LES MONNAIES - III. L'Empire de penetration latine (1081 - 1453)
N. IORGA - Acte si fragmente cu privire la istoria romanilor I
N. IORGA - Acte si fragmente cu privire la istoria romanilor II
N. IORGA - Din faptele străbunilor: povestiri ale cronicarilor
N. IORGA - Istoria Bisericii romanesti si a vietii religioase a romanilor - Volumul I-iu
N. IORGA - Istoria Bisericii romanesti si a vietii religioase a romanilor - Volumul II-iu
N. IORGA - Byzance apres Byzance
N. IORGA - Stefan cel Mare, Mihai Viteazul si Mitropolia Ardealului
N. IORGA - Studii si documente cu privire la Istoria Romanilor
N. IORGA - Studii si documente cu privire la Istoria Rominilor - I. Socotelile Bistritei (Ardealul), II. Acte relative la istoria cultului catolic in Principate
N. IORGA - Studii si documente cu privire la Istoria Rominilor - Cărti Domnesti, zapise si răvase - Partea a II-a
N. IORGA - Studii si documente cu privire la Istoria Rominilor IV. -

 

institutie extrem de onorabila?

o adevarata corporatie financiara cu legaturi si influiente dintre cele mai diverse.se speculeaza ca de la cia si pina la mafia ,cam peste tot isi are Vaticanul nasul bagat...

BISERICA CATOLICA ESTE VINOVATA DE CRIME IMPOTRIVA UMANITATII

BISERICA CATOLICA A PERSECUTAT SUTE DE ANI CREDINCIOSI AL ALTOR CREDINTE, I-A ARS PE RUG, A FACUT POLITICA LA NIVELUL CEL MAI SCRUPULOS, A STRANS SUME COLOSALE PE CONTUL PROSTIEI TARANILOR ANALFABETI SI A CONFISCAT TERENURI , CASE SI ALTE IMOBILE. BISERICA A DEVENIT STAT IN STAT. UN STAT PERICULOS SI CORUPT. BISERICA CATOLICA ESTE RESPONSABILA DE MOARTEA A MILIOANE DE BASTINASI DIN AMERICA CENTRALA SI DE SUD SI DE MOARTEA A SUTE DE MII DE PROTESTANTI SI A ALTOR CULTE. IN PLUS SUNT VINOVATI SI DE CAZURI DE PEDOFILIE.

 

M'da si draga mea biserica ortodoxa s-a dat cu comunistii

si-i canta osanale lui Ceaushu iar Alexei al Rusiei era MAIOR la KGB :-D. Fiecare religie are unt pe cap, la o adica.

paard

Budismul nup ;)

 

MCGIGI NU AI ADUS NICI UN ARGUMENT

TE LAUZI CU INTELIGENTA TA SUPERIOARA DAR NU AI REUSIT SA-TI ARGUMENTEZI OPINIILE. LUMEA VORBESTE DE ISTORIE IAR TU DE SEMINTE . FELICITARI PENTRU PROFUNZIME. CULTURA GENERALA 0.

@lool

Minibrain, ce argumente vrei? Pardon, ce argumente ar fi pe intelesul tau? Citeste mai jos, xa nu-i asta unicul meu comentariu de-aci, si roaga un prieten sa-ti explice. Ce istorie, nealfabetizatule? Tu unde ai invatat istorie? La scoala ajutatoare?

mama ce rai au fost catolicii

Momente glorioase ale bisericii ortodoxe
- popii care au folosit spovedania pentru a trage de limba credulii si a informa secu'
- indobitocirea progresiva a copiilor in scoli inceputa dupa 1990
- spolierea babelor de banii de medicamente pentru ridicarea de cladiri megalomane pe ultimele spatii verzi ramase prin orase
catolicii macar si-au recunoscut vina si s-au aliniat spiritului modern
barbosii ortodocsi au mentalitatea dogmatica de acu' 500 de ani, doar la facut bani s-au adaptat perfect
imi este mila de amaratii care fac foamea ca sa dea banii la popi

 

catolicii macar si-au recunoscut vina si s-au aliniat spirit-"

Si vina de-a se alia cu talibanii baptisti in slujba ZIONISMULUI RASIST EXTREMIST?
Mai baiete, lasa mai moale "Cantarea Vaticanului". Vad ca n-au adus aminte cum trebuie de Papa ce s-a pupat in botic cu Mussolini si cu Hitler :-D

Vezi ce-i facut, Jenica?

L-ai suparat pe Pfarrer Orangensaft

o intrebare

ce note ai avut la istorie ca vad ca iti cam lipsesc cunostinte dar te bagi in seama ca o musca in lapte, vezi ca de multe ori vorbeste gura fara tine

asa s-a impus biserica in general...

prin prostime si prin violenta contrar principiilor care le exprima , o mare afacere . acus incepe campania electorala si vom auzi la predica cateva 'recomandari' dezinteresate:))

 

Prin

actiunile lor au intarziat dezvoltarea omenirii cu cel putin un secol!
Nici azi nu se dezmint: crede si nu cerceta! Ce vreti mai mult?

 

--- si nici prezervative nu vor ! :-D

Ca LOR nu le trebuiesc, pentru ca baietzeii din corul bisericesc nu pot ramane insarcinatzi ;)

ma tu chiar ca ai paie in cap

da stii de ce nu vor prezervative??? din prima cum ai deschis gura dai dovada de un IQ subunitar, ca sa critici cerceteaza, studiaza si dupa aceea mai poti vorbi

Dv aveti dreptate dar si mica glaciatiune

a determinat stagnarea Europei mai bine de un mileniu. Pamantul trece prin perioade faste si nefaste: cea mai fasta perioada pentru spiritualitate a fost in jurul anulul 500 inaintea erei noastre si a durat pana la caderea Imperiului Roman. Atunci au trait marii creatori de religii(Confucius in China, Buda in India), de sisteme filozofice (Platon, Socrate, Aristotel), de matematicieni (Euclid a realizat cea mai celebra scriere matematico-filozofica "Elementele" carte ce a fost tradusa in cele mai multe limbi, Eratostene a determinat diametrul Pamantului, a calculat distanta de la Pamant la Soare, etc.), mari conducatori militari (Al Macedon, Cezar), etc.

Iar biserica ortodoxa...

...te-a intarziat cu 100 de ani fata de catolici. Avantaj ei.

mai documentati-vă domnule Albulescu

Este vorba de Filip al IV-lea cel Frumos regele Frantei, nu al Spaniei. Pe vremea aceea Spania nici nu exista. Reconquista se sfarseste peste aproximativ 175 de ani.

 

perfect,nu mai e nevoie sa-l corectez eu....

e bine sa citesti comentariile inainte de-a scrie,am fost inspirat. astia care se autopropun ziaristi si scriu pe teme istorice ar trebui sa-l inntrebe pe crina antonescu,mare si patimas invatacel al istoriei,care a studiat-o 6 ani in loc de 4 :)))

Es duobus malis minus est eligendum.

Es duobus malis minus est eligendum.

 

Lol

baiatul asta a mai scris un articol pe tema. Probabil ca, in tinerete, vreo frumoasa catolica i-a aratat oglinda.
Sa vedem:
1. Vanatoarea de vrajitoare - cei mai ferventi vanatori de vrajitoare n-au fost catolicii, ci protestantii (puritanii). Intre 1630 si 1750, aproximativ 9000 de oameni au fost arsi pe rug/inecati/spanzurati/trasi pe roata pentru vrajitorie. Cele 100.000 de victime pe care ni le arunca aci distinsul domn Albulescu sunt t.ampenii urechiste.
2. Inchizitia, atat de blamata de tot ortodoxul - si de catolicul fara scoala deopotriva - a avut un rol deosebit in dezvoltarea umanitatii. Pe langa frane, ea a ajutat specia umana sa supravietuiasca. Intr-o perioada in care viata unui om valora mai nimic, Inchizitia a fost aceea care a franat un progres prea rapid al unei societati nepregatite pentru el.
3. Jan Hus - cehul, probabil primul protestant in adevaratul sens al cuvantului, n-a fost executat pentru erezie, ci pentru tradare. Si nu de biserica ci de Imparatul Germaniei. Ca la Radio Erevan.
4. Jeanne D'Arc - la fel ca si Hus, era incomoda politic. La moartea ei au concurat burgunzii, englezii, dar si francezii, care-si vedeau amenintata traditia dinastica.
5. Galileo Galilei a fost judecat de catre un tribunal ecleziastic pentru erezie. Dupa cunostintele stiintifice ale vremii, el ERA un eretic. Insa n-a fost executat, ci condamnat la o relativa supraveghere - nu la arest la domiciliu. Mai mult, nici macar n-a fost exclus din Consiliul Ecleziastic din Arcetri.
6. Cavalerii templieri - domnul Albulescu are mari lacune in ce-i priveste pe acestia. Filip al IV-lea nu era al Spaniei, ci al Frantei. In plus, papalitatea i-a aparat pe cavaleri intr-o prima etapa, cedand doar la amenintarile cu invazia ale regelui Frantei. Afacerea templierilor n-a fost una clericala, bisericeasca, ci una politica si economica: datoria Frantei fata de templieri era mai mare decat cea a Romaniei catre FMI, iar regele n-avea de unde sa plateasca.
In concluzie, domnu' Albulescu: lasa-i matale pe catolici, si sari la gatul bisericii maica-tii, cea ortodoxa. Daca Biserica Romei si-a recunoscut vinile si a incercat sa indrepte raul pricinuit de-a lungul istoriei, biserica ortodoxa romana inca se afla-n epoca infailibilitatii: nici usturoi n-au mancat, nici gura nu le miroase. Daca matale si altii ca matale, de pe-aci, de pe meleagurile est-europene, suferiti de incultura, asta o datorati in mare masura ortodoxiei. Pentru biserica ortodoxa, evul mediu nu se va sfarsi niciodata: le place acolo, si spera la cat mai multi p.rosti. Ca pe aia se bazeaza.

 

Mcjiji

daca astea sunt vastele tale cunostinte si te consideri cool , pardon , cult... pune mai jos ... bibliografia .

sa stiu de unde ai tu asemenea cultura.

pana atunci esti la fel de incult precum un ortodox din est, precum spui.

NU PREA AU CU CE SE LAUDA

BISERICA CU INCHIZITIA SI CRUCIADELE AU OMORAT CEL PUTIN LA FEL DE MULTI OAMENI CAT COMUNISMUL SAU NAZISMUL.

 

Dar da?

Sa facem un calcul: in al doilea razboi mondial - iscat de nazisti - in Europa au murit 40 de milioane de oameni. La astia se adauga o cifra oficiala de 15 milioane de oameni morti datorita comunismului. In total, fac 55 de milioane. Stii ce inseamnau 55 de milioane de oameni in perioada Evului Mediu si a Epocii Moderne, sau n-ai ajuns cu lecturile mai departe de programa clasei a 5-a?
Dar de dezvoltarea culturii in Europa catolica ai auzit? De Umanism? De Renastere? baiatu', astea au aparut nu fara motiv in jumatatea apuseana a continentului. Si, la fel, n-au lipsit fara motiv in jumatatea ortodoxa.

ESTI PR0ST CA NOAPTEA

INCHIZITIA ,RAZBOAIELE SFINTE, CRESTINAREA CU FORTA A MAI MULTOR POPOARE, RAZBOAIE DUSE IN NUMELE DOMNULUI, TOATE AU DURAT MAI MULT DECAT COMUNISMUL SAU NAZISMUL. NU PREA STII ISTORIE.

@lool

Esti un bun argument privind eugenia, fecior. Vina nu-i a ta, e a ma-tii si-a lu' tac-tu ca nu te-au trimis la scoala. Eu nu stiu istorie? Da' tu ce stii, in afara de-a sparge seminte?

am uitat

comentariul de mai sus a fost pentru "lol" ca sa ne intelegem
"vezi
pate ai apa calda ca pe forum nu pera ai ce cauta ca vorbesti numai prostii "

Tovarasul lool

Dar citi crestini si de alte religii au ucis musulmanii in Spania, in Balcani si in Asia Mica?
Treci la crestinism intr-o tara araba, si vezi ce patesti.
Dar robii luati de mauri in Spania si de otomani din Balcani. Dar de pogromurile otomane cu Grecii si cu Armenii?
De astea ai auzit?

vezi

pate ai apa calda ca pe forum nu pera ai ce cauta ca vorbesti numai prostii

Asta ne mai lipsea

Daca comunismul si nazismul durau numai 100 de ani,ceeace la scara istoriei este insignifiant,omenirea ar fi disparut de mult.
Credinta si religia nu te invata nimic rau.
Problemele incep sa apara cand sunt puse in practica de cei care nu inteleg scopul lor real,sau il deformeaza.
Scopul principal este sa il treaca pe om de la starea animalica,canibalica,inferioara, la o fiinta spirituala,superioara,spiritul sa domine materia,si nu invers.

biserica s-a opus progresului

toate persecutiile indurate din partea bisericii de catre oamenii de spirit , cercetatori , inventatori , astronomi etc. , au avut ca scop indepartarea acestora de prostime pentru a putea fi manevrata cu usurinta ; biserica a reusit sa inoculeze frica in mase cu ,,judecata de apoi,, ; marea majoritate a conflictelor din lume au substrat religios ; vestitele cruciade erau razboaie purtate de biserica , impotriva cui ? , impotriva celor care aveau alte doctrine ( ca sa nu spun minciuni ) ; asistam la neintelegeri intre biserici ortodoxe surori ; aceasta disputa seamana cu galceava dintre doi cocosi din curtea bunicilor care baga spaima in puisori si gaini , adica a enoriasilor ; in cartierul meu un popa a reusit sa ridice o biserica , aproape cand sa fie data-n folsinta , a aparut un altul cu contributii minore , dar cu pretentii mai mari , adica sa-i uzurpe parohia ; rezultatul : impartirea credinciosilor in doua tabere , adica dupa o rugaciune pentrtu tine tragi si o injuratura pentru ceilalti ! cantarind asa situatia , cu disputa intre confesiuni , intre biserici , intre slujitorii acestora , constat ca max.5% este evlavie , restul este afacere - vezi proprietatile bisericii de la noi si pana la miliardele Vaticanului !

 

In Malta a fost legalizat in sfarsit DIVORTUL !!!

In ultimul timp biserica a dus o campanie agresiva impotriva supusilor care voiau sa divorteze de,,domnul iehova~isus'' deoarece casatoria ,botezul,etc se fac numai prin intermediul lor,de parca cand se indragostesc doi tineri o fac prin intermediarul biserica!!= NU
Dar biserica nu suporta sa piarda controlul asupra oamenilor,ea vrea sa le controleze orice moment din viata lor..........

 

Victimele comunismului,nazismului,anti-crestinismului.

Crestinii au dat cele mai multe victime de peste 2000 de ani,si continua sa dea si in prezent in Asia si Africa.
Prigonirea crestinilor incepe in Roma antică inainte de 311/13, continua in in Persia sec.IV, Yemen sec.VI si in tările islamice ca urmare a cruciadelor. In 1226 Sahul horesilor in Persia masacrează din motiv religios 100.000 de georgieni crestini.(la acea vreme distrugand o mare parte dintr-o natiune)
In 1894 - 1896 - 1915 masacrarea armenilor crestini de către turci (600.000 - 1.500.000 de victime) aproape decimand o populatie,daca ne raportam la acea perioada.
In zilele nostre milioane de crestini ucisi in Somalia,nigeria,yemen,Pakistan etc.
1943 - 1976 in China prin "revolutia culturală" a lui "Mao" sunt omorati cca. 70 de milioane de oameni
1965 - 1966 regimul comunist al lui Sukarno din Indonezia ca represalii pentru o lovitură de stat neizbutită sunt masacrati intre 100.000 - 1 milion de oameni.
1975 - 1979 peste 2 milioane de oameni sunt omorati in lagărele comuniste din Cambodgia.
Cei trei lideri care conduc detasat pe lista crimelor in masă, sunt Mao Zedong,(comunist) Stalin (comunist) si Hitler (nazist); ei fiind răspunzători de omorarea a peste 140 de milioane de oameni.
Si asta este numai o parte din victimele comunismului,nazismului,si anti-crestinismului.
La ora actuala crestinii dau cele mai multe victime ale teroristilor.

 

si milioane de musulmani

ucisi de crestini pt aceleasi motive. Asa ca sa nu mai aud de inventia numita religie.

Concret

Despre ce este vorba ?

religia rromano-cacatolica

in primul rand a distrus vechia cultura a noastra, a celor din Carpati.
Daca aveti posibilitatea sa vedeti Columna Traiana(cauta imaguini cu Google)cu un pic de inteligenta ne dam seama ca aceasta columna este certificatul de nastere al Romaniei,dar in acelasi timp CERTIFICATUL DE DECES al unei culturi religioase politeiste.
Astfel cu o singura religie am devenit sclavii bisericii catolice si mai tarziu manipulatiei ortodoxe.

Va amintesc ca Cristianitatea Europei a inceput dupa cucerirea Daciei de catre imperiul Rroman.O fi doar o simpla coincidenta?

Rumunii sunt Romani asa cum sunt Ungurii Huni.

Flamand

Cand Suarele mangaie Luna
E agonie in amurg
Noaptea invaluie lumina
Simt ca vine un sfarsit...
Vrajite sunt umbrele negre
Splendori zac in culori funebre
Un rosu aprins de suferinta,
Pierdut se stinge in nefiinta.
In umbra amarului arzand
Simt ochhi grei cum se inchid,
In linistea asurzitoare
visez la ziua urmatoare.
Si nu ma tem pentru ca lupt
Cu tainele din al meu gand
Stirbind instinctul nedorit
Lasandu-mi corpul odihnit.
In ape tulburi stau si cern
granule de nisip etern
Ce luneca prin a mea sita
Simtiri inima-mi lucida.

Nu pot avea decat un Cult
Despamantit de-al meu Pamant
Sa ma simt liber stiu ca nu-s
Mereu flamand...

...

Cu lacrimi tulburi plang urland
Potopuri in siroaie
Urlu la luna nestiut
Pierdut in al meu Cult:

Ma simt liber! stiu ca nu-s,
Caci Suarele a apus
vad ca nu pot sa fac nimic
Sa il opresc din asfintit...
Din tot ce a fost a mai ramas
Doar Eu si luna plina
Pamant despamantit de Suare
Un Corp fara Lumina

Imi pare rau

Imi pare rau dar lucrurile nu stau deloc asa.
Columna lui Traian a fost construita in urma victoriilor imparatului roman Traian,invingator in primul razboi daco-roman 101-102 si al doilea in anul 105-106.Ea a fost terminata in anul 113.Asta pe de o parte.
Pe de alta parte religia crestina este oficializata in Imperiul roman abia in anul 313,cand imparatul Constantin cel Mare,pronunta Edictul de la Milano,pana atunci in imperiul roman erau cultele pagane.
Biserica romano-catolica a aparut multmai tarziu, abia in anul 1054 dupa Marea Schisma intre Est si Vest.
Deci nu are nici o legatura cu cucerirea Daciei de catre biserica romano-catolica.

ai dreptate

tu sti bine ,pentru ca asa ai invatat la scoala...

Eu nu am facut scoala ta,Istoria pentru mine este ceace vad in arta, in imagine descrisa "Ochiul" meu.Asa cum un cititor iubeste scrisul,tot asa si eu iubesc imaginea.
Un arheolog care cunoaste bine simbolismul,arta scrisului in imagine(as chemao imagine analitica)
stie despre ce vorbesc.Columna Traiana este o capodopera din acest punct de vedere,deoarece prin pozitia elementelor vii si a obiectelor sculptate avem un adevarat limbaj al mintii in care autorul Columnei sa exprimat.
Numai ca exemplu ,faptul ca forma columnei este spirala cu baza spira cu solzi a sarpelui, care ar trebui sa se termine cu...(dar a fost schimbat cu un alt obiect).Fai o comparatie intre forma columnei si bijuteriile dacilor si ai sa vezi imediat ca ceva au in comun .

E dificil de explicat,astfel nu pot sa zic decat ca e mai bine pentru tine ca reusesti sa fi de acord cu ce ai invatat la scoala.

pentru a intelege mai bine ce inseamna limbajul

mintii,uitate la un cub cu atentie.
Considera faptul ca noi vedem bidimensional,deoarece avem doar doi ochi.Daca vedem bidimensional atunci cum reusim sa vedem a treia dimensiune a cubului?
A treia dimensiune este imaginea analitica .
Exista un adevarat limbaj al mintii care in trecut noi l-am folosit,o demonstreaza insasi Columna Traiana,deoarece autorul a fost mai destept decat Romanii(latinii)pentru ca a reusit sa faca o capodopera in care a incarnat imaginea analitica a desenului pin animale vii si obiecte folosind pozitia lor.Columna Traiana este un "hibrid"deoarece prezinta doua tipuri de limbaj :unul cel vechi,si altul cel nou(sa zicem cristian)

diferenta intre mine si tine cititorule

este ca, tu esti interesat de numele si data cand a aparut cristianesimul,ceace pentru mine nu are nici o relevanta,eu sunt interesat de comportamentul artistului in opera de arta,de modul sau de a fi, care reprezinta realitatea in fapt a acelui moment.
Astfel am ajuns la concluzia ca pentru a demonstra ca ceva sau cineva(exemplu o cultura) a murit trebuie sa arat acest fapt in diferite moduri.Nu e un caz ca Columna Traiana se afla in centrul Romei.Columna este unica opera de arta din orasul Roma care nu e compatibila cu celelalte constructii arhitectonice ,oare de ce?

modul in care se devine CRISTIAN (practicant)

nu datat sau numit de cinestiecine cu interese particulare,este demonstrat in aceasta opera de arta de catre autor(autori) cum se devine monoteist(un carnivor cu comportament de oaie).Autorul prin forma columnei o (spirala inchisa) demonstreaza ca o astfel de cultura este determinata, stim bine ca tot ceace este determinat este si mort,astfel avem sfarsitul acestui tip de societate religioasa.Obiectul care a fost in varful Columnei a fost schimbat de mai multe ori, ceace demonstreaza inca odata ca anumite persoane in trecut au inteles ceace reprezinta aceasta opera de arta si s-au comportat ca niste Cristiani adevarati manipuland si falsificand inlocuind obiectul din capatul Columnei.

Credinta si religia.

Sunt puse de multi in aceiasi oala.
Credinta nu are neaparat nevoie de o anumita religie.
Religia = o dogma.
Credinta.Nu am nevoie de o dogma (sau un reprezentant al ei,un "popa") intre mine si Divinitate.
Divinitatea nu are un nume.Numele pus de oameni face parte din "dogma" religioasa.

 

sa nu uitam

pactul cu nazistii, sau scrierea Bibliei, pe care o adulati atata fara sa stiti cine a scriso.

 

"vanatoarea de vrajitoare, Inchizitia, exterminarea cavalerilor ...

... templieri sau arderea pe rug a Ioanei d'Arc sau a lui Jan Hus."

Sunt omise de pe raboj, cateva mici amanunte: distrugerea civilizatiilor mayase si incase, cu exterminarea populatiilor de pe un intreg continent, America centrala si de sud.

Raderea de pe fata pamantului a satelor de pe Amazon.

Raderea de pe fata pamantului a unor vechi civilizatii din sudul Africii, de care nu mai stie nici vantul nici pamantul.
Si lista e lunga!

E cumplit ce poate face fusta popii, cand se uneste "in duh" cu foamea dementa de averi colosale, nemuncite!

 


Vezi comentarii inadecvate
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor