Cine va fi mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului?

Joi, 03 Martie 2011, ora 23:40
5345 citiri
Cine va fi mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului?
Foto: basilica.ro

Prin trecerea la cele vesnice a inaltului prelat al Bisericii Ortodoxe Romane, regretatul mitropolit Bartolomeu Anania, postul de arhiepiscop si mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului a ramas vacant.

Pe data de 18 martie 2011, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane se va intruni pentru alegerea succesorului. Cine va fi acesta?

Recomandarea Patriarhiei

Cu toate ca Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a facut recomandarea ca pe parcursul celor 40 de zile de doliu inchinate memoriei Parintelui mitropolit Bartolomeu Anania sa se evite orice speculatii si dezbateri in presa provocatoare de tulburare, unii jurnalisti, unii crestini, clerici si chiar ierarhi au facut unele speculatii pe aceasta tema.

Pana in prezent, atat in mass-media, cat si in sanul Bisericii, pentru postul de arhiepiscop si mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, s-au perindat mai multe personalitati ale BOR, printre care: episcopul Irineu Bistriteanul, episcopul Vasile Somesanul, episcopul Ioan al Covasnei si Harghitei, arhiepiscopul Andrei Andreicut, IPS Iosif, arhiepiscop si mitropolit pentru Europa Occidentala si Meridionala, IPS Serafim, arhiepiscop si mitropolit pentru Germania, Europa Centrala si de Nord si IPS Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului.

Cei alesi

"Multi chemati, putini alesi" este o zicala romaneasca, bazata pe profunzimea preceptelor biblice. In ce priveste viitorul mitropolit al Clujului, IPS Iosif, arhiepiscop si mitropolit pentru Europa Occidentala si Meridionala, ar fi cea mai viabila solutie, avand sustinerea Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, si al Adunarii Sinodale.

O alta varianta, care are si sustinerea credinciosilor ardeleni, ar fi IPS Andrei Andreicut, actualul arhiepiscop de Alba Iulia.

De altfel, el a fost un colaborator apropiat al mitropolitului Clujului. A fost sustinut de regretatul prelat Bartolomeu Anania in alegerile sinodale din 2005, pentru ocuparea postului de mitropolit al Ardealului, din pacate fara un rezultat pozitiv.

Mult a fost, putin a ramas

Oricum, se pare ca, pana pe 15 martie 2011 vom avea numele celor care se inscriu in cursa pentru postul de mitropolit al Clujului, iar pe data de 18 martie Sfantul Sinod al BOR va comunica numele prelatului special ales pentru greaua misiune in metropola clujeana.

Pe data de 25 martie 2011 va avea loc inscaunarea oficiala a noului arhiepiscop si mitropolit la Cluj, de catre PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

Pacea de la Cluj

In concluzie, indiferent de cine va fi ales arhiepiscop si mitropolit la Cluj, important este faptul ca se pune un inceput bun, bazat pe relatii de superior-inferior, dar si de pace si fratietate, dupa mai multi ani de "razboi rece si nevazut" intre Patriarhia de la Bucuresti si Mitropolia Clujului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#mitropolit Cluj, #alegeri mitropolit Cluj, #candidati mitropolit Cluj , #biserica