Biserica Ortodoxa si femeia curajoasa: Prima credincioasa care a sarit dupa crucea de Boboteaza

Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 17:53
13463 citiri
Biserica Ortodoxa si femeia curajoasa: Prima credincioasa care a sarit dupa crucea de Boboteaza

In ultimii ani, tot mai multe femei din Romania incearca sa invinga traditiile si sa inlature discriminarile la care sunt supuse de diverse institutii, printre care si Biserica Ortodoxa Romana, aparatoare a vechilor obiceiuri crestine.

Printre randuirile bisericesti care impun interdictii persoanelor de sex feminin se numara si recuperarea Crucii de Gheata in ziua de Boboteaza, lucru pe care credincioasele nu au voie sa-l faca, desi, de multe ori, dispun de conditia fizica necesara.

Arhiepiscopia Tomisului, cea care "a spart gheata" si a trecut peste traditie

Daca in anii trecuti au existat cazuri in care femeilor li s-a refuzat sa ia parte la astfel de ritualuri, pe motiv ca este de datoria barbatilor sa intre in apa pentru a recupera crucile de gheata aruncate de preot, anul acesta a fost inregistrata o exceptie de la aceasta regula.

Arhiepiscopia Tomisului a dat dreptul unei femei sa recupereze una dintre crucile de gheata aruncate in apa, o situatie fara precedent in Biserica Ortodoxa Romana.

"In Biserica Ortodoxa nu exista niciun fel de interdictie pentru femei de a sari dupa crucea pe care preotii o arunca in ape de Boboteaza. In Arhiepiscopia Tomisului nu exista obiceiul de a se face inscrieri pe anumite liste a celor care doresc sa sara in apa de Boboteaza. Anul acesta la Constanta, printre cele 20 de persoane care au incercat sa recupereze crucile aruncate de ierarh in mare, s-a numarat si o femeie", a precizat Ioan Gavrilas, consilierul de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului, pentru Ziare.com, adaugand ca femeia nu avea mai mult de 30 de ani.

Curajosii, obligati sa semneze o declaratie pe propria raspundere ca sunt pregatiti sa infrunte consecintele

"Singurele conditii sunt ca persoanele sa fie prezente cu o ora inainte de a pleca in larg, sa treaca de un examen medical de care este responsabil un echipaj de ambulanta si sa semneze o declaratie pe propria raspundere. In permanenta pe mare exista si o ambarcatiune a Agentiei Romane de Salvare a Vietilor Omenesti pe Mare (ARSVOM) pregatita sa faca fata oricarui incident neplacut care s-ar putea ivi. Pe viitor, speram ca persoanele curajoase, caci nu este simplu sa infrunti o apa aproape de temperatura inghetului, sa vina la Constanta pentru a recupera una din crucile pe care IPS Teodosie le arunca in Marea Neagra", a mai precizat reprezentantul Arhiepiescopiei Tomisului.

Femeia romanca este puternica

Pe de alta parte, femeile din Romania sustin ca sunt capabile sa faca fata unor situatii extreme si ca, daca Biserica le refuza participarea la anumite ritualuri sau evenimente, le discrimineaza.

"Femeile sunt multumite cand sunt promovate, cand sunt sustinute. Orice discriminare atinge sufletul sensibil al femeii. De fapt, nici nu este sexul slab, asa cum era in traditii. Femeia romanca este puternica, atata timp cat duce atatea pe umeri si nu se plange, ba isi ia in plus sarcini pe care le poarta cu incredere ca reuseste. Orice incalcare a egalitatii de gen este potrivnica unui echilibru normal intr-o societate.

Pretextul poate sa fie si o forma de protectie a femeii, dar femeile nu sunt atat de slabe cum le considera Biserica, conform traditiilor vechi de mii de ani. Societatea merge inainte, lucrurile se mai schimba. Cred ca ar trebui mai multa suplete in gandire, apropo de statutul femeii in societatea romaneasca", a declarat Liliana Pagu, presedinta Asociatiei Femeilor din Romania.

Femeile, suficient de lucide pentru a nu se aventura in ceva ce nu pot duce

Aparatoarele drepturilor femeilor in societate merg mai departe si sustin ca acestea sunt suficient de capabile ca sa isi dea seama cand se afla in pericol.

"Suntem o societate patriarhala, chiar si Biserica promoveaza acest lucru. Femeia trebuie sa se supuna barbatului, femeia trebuie sa fie cu un pas in urma barbatului. Noi consideram ca femeile sunt egale cu barbatii, mai ales ca au forta de a duce in spate lucruri pe care de multe ori ar trebui sa le duca barbatul. Sunt convinsa ca sunt suficient de lucide pentru a nu se aventura in a prelua mai mult decat pot duce", a adaugat reprezentanta Asociatiei Femeilor din Romania.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#femeie sarit cruce Boboteaza, #Arhiepiscopie Tomis femeie cruce Boboteaza, #Biserica Ortodoxa discriminare femei , #biserica