Ziare.com

Scoatem religia din scoli? Educatie sau prozelitism? Dezbatere Ziare.com

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 13:25

   

Scoatem religia din scoli? Educatie sau prozelitism? Dezbatere Ziare.com
"Religia nu are ce cauta in scoli, ci istoria religiilor ar trebui sa fie introdusa. Lasa copilul sa-si aleaga singur religia si da-i istoria religiilor, care reprezinta de fapt istoria umanitatii, e multa cultura generala acolo".

Este declaratia Monicai Macovei care a starnit multe pasiuni in societatea romaneasca, chiar daca ulterior dna Macovei si-a nuantat pozitia precizand ca "e foarte bine ca elevii sa invete istoria religiilor, valoriile crestine, sa se predea prin pilde despre cele 10 porunci, de exemplu. Problema predarii religiei in scoli e legata de dogme".

Tema este una delicata si nu este pentru prima data cand ea starneste polemici incinse intre cei care considera ca orele de religie isi au locul in programa scolara, ca disciplina optionala, si cei care socotesc ca intr-un stat laic religia poate fi studiata doar in afara scolii, cu atat mai mult cu cat programa se rezuma la studiul ortodoxiei.

Teodor Baconschi a facut parte din "Grupul de reflectie pentru innoirea Bisericii", la initiativa carua ministrul Mihai Sora a decis, in februarie 1990, sa introduca orele de religie: "Ideea ca atare venea in contextul decomunizarii, mai mult visate, decat posibile. Dupa 50 de ani de dictatura atee si 25 de ani de divinizare oficiala a lui Ceausescu, regasirea filonului crestin ni se parea obligatorie: era ca un fel de exorcism. O scoala eliberata de propaganda marxist-leninista urma sa formeze cetateni ai unei democratii care-si cunoaste radacinile istorice, pentru ca, oricum ati vedea lucrurile, nimeni nu poate nega contributia majora a crestinismului la cultura si civilizatia europeana, carora le apartinem".

Teodor Baconschi sustine si acum aceasta idee despre care considera insa a fost greu de aplicat intr-o societate post-comunista: "La intrebarea - cine preda religia in scoli?, BOR a raspuns prin inmultirea facultatilor de teologie. La intrebarea - ce se preda?, diversi autori de manuale au livrat variante mai mult sau mai putin reusite. Admit ca nu toti profesorii sunt la nivelul cerut, ca s-au produs abuzuri, ca elevii de alte confesiuni sau din familii declarat agnostice, oricat de putine, au fost poate tratati incorect. Fapt e ca avem doua variante mari si late: ori educatia religioasa e facuta exclusiv in bisericile noastre de orice confesiune - si atunci vorbim despre "catehism" - ori stabilim un consens democratic de a continua formula actuala. Stiu insa ca orele de religie sunt facultative, asa ca fiecare familie are libertatea de a decide."

Teodor Baconschi pledeaza pentru ore de religie care sa contina si elemente din istoria altor religii, dar si abordari transversale, care sa conduca, de la credinta crestina, spre etica, responsabilitate civica si dialogul dintre religie si stiintele contemporane: "In multe tari occidentale, precum Franta, Italia, dar si in SUA, exista scoli de toate gradele, sub patronaj catolic, foarte bine cotate. Exista de asemenea, in numeroase state, scoli si universitati protestante. Nu sunt scoli de teologie, ci unitati educative generaliste, puse sub viziunea unei culturi spirituale de inspiratie crestina."

Un model poate fi Marea Britanie, unde educatia religioasa se concentreaza pe aspectele morale si filosofice ale credintelor religioase si in niciun caz nu incearca sa faca prozelitism pentru o religie sau alta, dupa cum a explicat pentru Ziare.com jurnalistul Petru Clej, fost redactor-sef BBC Romania.

"In Regatul Unit educatia religioasa, nu religia, este obiect de studiu obligatoriu, atat in scoala primara (clasele 1 - 6), cat si in cea secundara (7 - 13). Desi in mod nominal protestantismul anglican este religie de stat, monarhul fiind si guvernatorul suprem al Bisericii Anglicane, educatia religioasa, desi se concentreaza pe crestinism, nu este una exclusiva si in niciun caz nu indoctrineaza elevii.

Curriculum-ul este flexibil si guvernatorii scolilor au o influenta destul de importanta in domeniu. Scolile care apartin de anumite confesiuni - anglicane, catolice, evreiesti si musulmane - toate cu finantare si din partea statului, au evident un curriculum adaptat.

Ambii mei fii au fost in scoala primara in scoli anglicane, iar fiul cel mare intr-o scoala catolica secundara, fara ca vreunul dintre ei sa fie de aceste religii. Dar niciodata la materia educatie religioasa nu au fost obligati sa se conformeze preceptelor religioase ale majoritatii", spune Petru Clej.

Sociologul Bruno Stefan se pronunta ferm pentru mentinerea orelor de religie in scoli pentru ca ele "contribuie la formarea individului ca intelect si ca valori. Nu cred ca religia trebuie inlocuita cu istoria religiilor pentru ca nu poti sa pui pe acelasi picior budismul sau hinduismul cu crestinismul. Suntem o populatie covarsitor majoritar crestina. Si aceasta majoritate plateste pentru functionarea scolilor prin taxe si impozite."

Din perspectiva platitorilor de taxe, parerile sunt insa impartite. Sorin Sarba este tatal unui elev de confesiune greco-catolica: "Am cerut un manual de religie specific cultului greco-catolic. Nu s-a putut. Am cerut sa poata participa la alte activitati in ora de religie. Nu exista. Iar asta la Colegiul National Ion Luca Caragiale din Bucuresti. Asa ca religia in scoala ca optiune e o minciuna fondatoare, un truc romanesc.

In alte tari, ai optiuni reale, copiii pot participa la cursuri de etica, de exemplu. In plus, este un nonsens si un abuz sa se studieze disciplina religie de la 6 ani pana la 18 ani. As putea intelege sa existe aceasta disciplina, fie si doar ortodoxa, doar 1-2 ani in clasa a 7-a, a 8-a. Ca orice exces ajunge sa fie un rau si sa provoace o reactie naturala de respingere."

Cristian Ghinea, directorul CRPE, considera ca religia ar trebui sa fie predata in continuare, dar dupa o programa modernizata, iar profesorii sa aiba un statut similar cu al oricarui alt cadru didactic.

O prima problema cu orele de religie in forma actuala este, in opinia lui Cristian Ghinea, una de substanta: "se practica un discurs adesea intolerant la adresa altor culte crestine, la adresa unor minoritati. Li se toarna copiilor o versiune de ortodoxism primitiv, pe care o mai intalnesti doar prin manastirile din fundul Moldovei, dar pe care nu o vedeti la prelati sau laici ortodocsi moderni. Problema aceasta de substanta e foarte vizibila in continutul manualelor."

O alta deficienta, afirma Cristian Ghinea, tine de statutul profesorului de religie: "Acesta are nevoie de o hartie de la Biserica pentru a putea sa profeseze si depune juramant catre Biserica. Este un angajat al Bisericii platit de statul roman. Sunt cazuri documentate in care profesorii sunt santajati si la cea mai mica cracnire le este retrasa hartia de binecuvantare. Profesorii sunt la dispozitia capilor Bisericii."

Ziare.com te invita la dezbatere: Religia ar trebui predata in continuare in scoli sau ar trebui eliminata din programa? Ce anume ar trebui sa invete elevii la ora de religie si cine ar trebui sa ii invete? Este ora de religie cu adevarat optionala cat timp elevul nu are alternativa?

Citeste mai multe despre ore de religie scoala
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9025 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
56 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Nimeni,

nu este destul de inteligent ca să convingă un prost că este prost."
“Dacă cred că există Dumnezeu și el nu există, n-am pierdut nimic. Dar dacă nu cred că există și El există cu adevărat, atunci am pierdut totul."
Să fie scoasă, dar inlocuită cu altceva, de exemplu cu cei care fac educație astăzi poporului roman: Pepe, Oana Zăvoranu, Bahmuțeanca, Simona Gherghe, Cabral, Conect-R, Măruță, Bianca Drăgușanu etc etc.

 

 

Tome, religia in scoli este vitala pentru copiii nostri,

In scoli, Religia invata pe acesti copii numai si numai lucruri bune:Cele 10 porunci, vitale pentru o convetuire normala in societate, ajuta pe copii sa se comporte crestineste in societate, sa fie buni cu semenii lor si sa nu fie razbunatori.Cei care nu vor sa se introduca Religia in scoli, majoritatea sunt toti acei certati cu legea, dar si cu bunul nostru Dumnezeu. Shalom

 

 

Draga Parerea,

daca taceai, filosof ramaneai. Chiar asa te-au aberat neoprotestantii din Romania? Oricum, puscariile nu sunt umplute cu neoprotestanti ci cu cei din marea majoritate de 95% . Mai bine mers in turma la Biserica decat la bodega din fiecare colt de strada. Merg pe gard de drum ma tin /nici un musca nu ma caine:)

 

 

@kasmyn 10.21

- elevii ortodocsi ! in rest e ok ! :o)))

 

 

Nu are ce cauta in scoli.

Daca cele spuse la ore sunt in concordanrta cu ceea ce face bor,cu modul de comportament al popilor cu o stare ireprosabila civism din partea lor este ok.
Dar adevarul este acela ca bor este o frana in bunastarea natiunii.In afara salariilor nesimptite popii au stipendii din evaziunea fiscala legala de peste 10 miliarde euro anual ca rezultat al miilor de hectare cu pasuni cu vite,fabrici de prelucrarea laptelui,mii de hectare cu vii cu vanzarea vinului si derivatelor,paduri cu valorificarea materialului lemnos,gatere,fabrici de mobila,fabrici de confectii,vile pentru turism,firme de turism etc.
Noi platim tot ce se poate la stat prin taxe si impozite ei,borul,popii nu platesc nimic.
De aici faptul ca una se preda de catre acestia in scoli si alta vad copii,tinerii in realitatea de zi cu zi.
Au inceput sa fie proverbiali popii in ceea ce insemna minciuna,fariseismul,inavutirea,politicul,etc.
Sa mi se dea un singur exemplu de proiect de anvergura initiat de bor,popi,in a ajuta concret pe termen lung paturi de oameni defavorizati,ori adaposturi de animale.
Nu sunt ateu dar se pare ca tarile cu nivel de trai ridicat au populatie care se declara deschis atee ( 85% Suedia, 80% in Danemarca, 72% in Norvegia,60% in Finlanda), Vietnam (cu 81% din totalul populației) Japonia (cu 65%). In Franta si Germania, procentul ateilor a crescut in ultimele decenii de la 14-17% la 44%, respectiv 42%.
Tendinta generala este de a se renunta la influente supranaturale atunci cand nevoile materiale sunt acoperite.
BOR-ul in totalitate fiind constituit din popi putrezi de bogati este departe de a mai impartasii altceva decat ceea ce le dicteaza dumnezeul ban.

 

 

...si cine trebuie strans de gat?

cata dreptate ai!!!!
ar trebui stransi de gat vinovatii care au determinat, voit sau nevoit, aceste polemici!
insa pe care sa strangem de gat mai intai?
din cauza asta pun intrebarea, vreau sa particip si eu dar ar trebui sa avem fiecare cam 15 - 20 de maini sa reusim!

PS.Stiti cate prostii s-au introdus in manualele de istorie editate dupa dec.89?

 

 

parerea mea = Optional

Cine vrea sa faca cine nu nu.
Nu ar trebui obligatoriu.

 

 

@Procurorul 10.57

- excelent ! :o)))

"Scoatem religia din scoli? Educatie sau prozelitism? Dezbatere Ziare.com"

 

 

@ma(r)xi 07.36

"Romanii sunt un popor credincios, au frica de Dumenzeu!"
- ihi , se roaga sa nu-i prinda la furat !:o((((

"Scoatem religia din scoli? Educatie sau prozelitism? Dezbatere Ziare.com"

 

 

Confuzii de fond

Care este rolul familiei ? Care este rolul scolii ? Care este rolul bisericii ? Amestecul intre acestea poate duce la confuzii de fond.

 

 

@maxi, educatia religioasa se face in casa, nu in

scoala ca-n tarile islamice. Vor scoli "biblice" sa le faca BOR pe cheltuiala ei. In scoala trebuie sa se faca EDUCATIE. Sa invete elevul limba oficiala a tarii, materille de stiinta si umaniste, sa faca sport, sa iasa din scoala cu cultura generala si mai ales cu gramatica romana la perfectie. Despre religie sa se vorbeasca la ora de istorie, la religia fiecarui popor. Scoala ceausista a fost excelenta pana-n anii 80. Dupa 89 ati devenit religiosi (unii numai din gura) toti, pana si fostii membri PCR, care mai de care cu "asa sa ne ajute Dumnezeu". Ipocrizie. Romanii sunt religiosi si ignoranti. Multi merg la biserica, aprind o lumanare, isi fac cruce, barfesc putin cu vecina dar nu stiu cine-i fecioara Maria sau spun ca Tatal nostru a scris-o Eminescu. E nevoie de educatie si cultura, nu de religie. Tinerii au nevoie de scoli profesionale ca sa iasa c-o meserie si sa poata munci. Daca un tanar nu munceste e pierdut, ii trec anii tineretii si nu are viitor. Numai religia nu era folosita in politica.

 

 

In curand ..

...vom avea in locul gardianului de la usa scolii, un preot. Ce va oferi binecuvantarea obligatorie si va tine raul la distanta de elevi.
Lasand gluma la o parte, religia ar fi bine sa se promoveze in biserici iar la scoala elevii sa aiba parte de acea educatie laica de care au nevoie pentru a deveni oameni normali.
Cine vrea educatie religioasa sa mearga la scolile cu pricina sau la biserica.
Oricum angajatii BOR-ul au mai multi bani si sunt mai bine renumerati decat profesorii din sistemul de invatatmant.
Lucru nefiresc. Strigator la cer.
De ce oare am ajuns sa nu ne mai mandrim cu scolile noastre ???
Iar bisericile sa fie din ce in ce mai multe si mai faloase ???
Oare in felul asta ...va veni RAIUL peste noi ???

 

 

@ma(r)xi 07.53

- asha e ! sa importam nishte clerici iranieni , sa ne faca un training metodologic ! :o(((

"Scoatem religia din scoli? Educatie sau prozelitism?"

 

 

Gogosico

Totusi, cele 10 "porunci" sunt o dovada a educatiei pe care ar trebui sa o dea religia ortodoxa; deasemenea, zicatoarea:"sa faci ce spune popa, nu ce face el!"e o alta pilda buna. Problema e ca tot ce devine obligatoriu, devine deodata si nedorit.De acord ca si biserica s-a cam stricat, prin popii care au devenit dintr-o data prea multi si ca orice exces, strica.
Cred ca se creaza o confuzie intre invataturile din religie si comportamentul clerului; daca reusim sa facem o distinctie intre astea doua, ar fi bine, insa acest lucru nu-l poate face un copil de clasa a I-a. Religia in scoli ar trebui sa fie un obiect unde copii sa participe (dupa apartenenta religioasa si vointa), fara a avea teme de facut, fara notare, ci doar ca predare de invataminte prin pilde si atunci ar fi apreciata catre adevarata valoare.Impunerea revine guvernului care a cedat Patriarhiei! O data, orele incepeau cu o rugaminte cam asa:"Doamne, Doamne, ceresc Tata/Noi pe tine te rugam/Lumineaza-a noastra minte/Lucruri bune sa'nvatam!" Si eu nu vad niciun mesaj rau in asta!

 

 

@maxi, m-ai dat gata! Fateta asta de copy&paste din Biblie nu

ti-o stiam. Vrei sa ne convingi ca esti credincios, religios. Ne-ai convins ca erai liberal, uslamist, taricenist, pontist, crinist, asa ca ne-ai convins si ca il urmezi pe Iisus. Esti mare, neamule!

 

 

Prima   1   2   3   4   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor