Ziare.com

Scoatem religia din scoli? Educatie sau prozelitism? Dezbatere Ziare.com

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 13:25

   

Scoatem religia din scoli? Educatie sau prozelitism? Dezbatere Ziare.com
"Religia nu are ce cauta in scoli, ci istoria religiilor ar trebui sa fie introdusa. Lasa copilul sa-si aleaga singur religia si da-i istoria religiilor, care reprezinta de fapt istoria umanitatii, e multa cultura generala acolo".

Este declaratia Monicai Macovei care a starnit multe pasiuni in societatea romaneasca, chiar daca ulterior dna Macovei si-a nuantat pozitia precizand ca "e foarte bine ca elevii sa invete istoria religiilor, valoriile crestine, sa se predea prin pilde despre cele 10 porunci, de exemplu. Problema predarii religiei in scoli e legata de dogme".

Tema este una delicata si nu este pentru prima data cand ea starneste polemici incinse intre cei care considera ca orele de religie isi au locul in programa scolara, ca disciplina optionala, si cei care socotesc ca intr-un stat laic religia poate fi studiata doar in afara scolii, cu atat mai mult cu cat programa se rezuma la studiul ortodoxiei.

Teodor Baconschi a facut parte din "Grupul de reflectie pentru innoirea Bisericii", la initiativa carua ministrul Mihai Sora a decis, in februarie 1990, sa introduca orele de religie: "Ideea ca atare venea in contextul decomunizarii, mai mult visate, decat posibile. Dupa 50 de ani de dictatura atee si 25 de ani de divinizare oficiala a lui Ceausescu, regasirea filonului crestin ni se parea obligatorie: era ca un fel de exorcism. O scoala eliberata de propaganda marxist-leninista urma sa formeze cetateni ai unei democratii care-si cunoaste radacinile istorice, pentru ca, oricum ati vedea lucrurile, nimeni nu poate nega contributia majora a crestinismului la cultura si civilizatia europeana, carora le apartinem".

Teodor Baconschi sustine si acum aceasta idee despre care considera insa a fost greu de aplicat intr-o societate post-comunista: "La intrebarea - cine preda religia in scoli?, BOR a raspuns prin inmultirea facultatilor de teologie. La intrebarea - ce se preda?, diversi autori de manuale au livrat variante mai mult sau mai putin reusite. Admit ca nu toti profesorii sunt la nivelul cerut, ca s-au produs abuzuri, ca elevii de alte confesiuni sau din familii declarat agnostice, oricat de putine, au fost poate tratati incorect. Fapt e ca avem doua variante mari si late: ori educatia religioasa e facuta exclusiv in bisericile noastre de orice confesiune - si atunci vorbim despre "catehism" - ori stabilim un consens democratic de a continua formula actuala. Stiu insa ca orele de religie sunt facultative, asa ca fiecare familie are libertatea de a decide."

Teodor Baconschi pledeaza pentru ore de religie care sa contina si elemente din istoria altor religii, dar si abordari transversale, care sa conduca, de la credinta crestina, spre etica, responsabilitate civica si dialogul dintre religie si stiintele contemporane: "In multe tari occidentale, precum Franta, Italia, dar si in SUA, exista scoli de toate gradele, sub patronaj catolic, foarte bine cotate. Exista de asemenea, in numeroase state, scoli si universitati protestante. Nu sunt scoli de teologie, ci unitati educative generaliste, puse sub viziunea unei culturi spirituale de inspiratie crestina."

Un model poate fi Marea Britanie, unde educatia religioasa se concentreaza pe aspectele morale si filosofice ale credintelor religioase si in niciun caz nu incearca sa faca prozelitism pentru o religie sau alta, dupa cum a explicat pentru Ziare.com jurnalistul Petru Clej, fost redactor-sef BBC Romania.

"In Regatul Unit educatia religioasa, nu religia, este obiect de studiu obligatoriu, atat in scoala primara (clasele 1 - 6), cat si in cea secundara (7 - 13). Desi in mod nominal protestantismul anglican este religie de stat, monarhul fiind si guvernatorul suprem al Bisericii Anglicane, educatia religioasa, desi se concentreaza pe crestinism, nu este una exclusiva si in niciun caz nu indoctrineaza elevii.

Curriculum-ul este flexibil si guvernatorii scolilor au o influenta destul de importanta in domeniu. Scolile care apartin de anumite confesiuni - anglicane, catolice, evreiesti si musulmane - toate cu finantare si din partea statului, au evident un curriculum adaptat.

Ambii mei fii au fost in scoala primara in scoli anglicane, iar fiul cel mare intr-o scoala catolica secundara, fara ca vreunul dintre ei sa fie de aceste religii. Dar niciodata la materia educatie religioasa nu au fost obligati sa se conformeze preceptelor religioase ale majoritatii", spune Petru Clej.

Sociologul Bruno Stefan se pronunta ferm pentru mentinerea orelor de religie in scoli pentru ca ele "contribuie la formarea individului ca intelect si ca valori. Nu cred ca religia trebuie inlocuita cu istoria religiilor pentru ca nu poti sa pui pe acelasi picior budismul sau hinduismul cu crestinismul. Suntem o populatie covarsitor majoritar crestina. Si aceasta majoritate plateste pentru functionarea scolilor prin taxe si impozite."

Din perspectiva platitorilor de taxe, parerile sunt insa impartite. Sorin Sarba este tatal unui elev de confesiune greco-catolica: "Am cerut un manual de religie specific cultului greco-catolic. Nu s-a putut. Am cerut sa poata participa la alte activitati in ora de religie. Nu exista. Iar asta la Colegiul National Ion Luca Caragiale din Bucuresti. Asa ca religia in scoala ca optiune e o minciuna fondatoare, un truc romanesc.

In alte tari, ai optiuni reale, copiii pot participa la cursuri de etica, de exemplu. In plus, este un nonsens si un abuz sa se studieze disciplina religie de la 6 ani pana la 18 ani. As putea intelege sa existe aceasta disciplina, fie si doar ortodoxa, doar 1-2 ani in clasa a 7-a, a 8-a. Ca orice exces ajunge sa fie un rau si sa provoace o reactie naturala de respingere."

Cristian Ghinea, directorul CRPE, considera ca religia ar trebui sa fie predata in continuare, dar dupa o programa modernizata, iar profesorii sa aiba un statut similar cu al oricarui alt cadru didactic.

O prima problema cu orele de religie in forma actuala este, in opinia lui Cristian Ghinea, una de substanta: "se practica un discurs adesea intolerant la adresa altor culte crestine, la adresa unor minoritati. Li se toarna copiilor o versiune de ortodoxism primitiv, pe care o mai intalnesti doar prin manastirile din fundul Moldovei, dar pe care nu o vedeti la prelati sau laici ortodocsi moderni. Problema aceasta de substanta e foarte vizibila in continutul manualelor."

O alta deficienta, afirma Cristian Ghinea, tine de statutul profesorului de religie: "Acesta are nevoie de o hartie de la Biserica pentru a putea sa profeseze si depune juramant catre Biserica. Este un angajat al Bisericii platit de statul roman. Sunt cazuri documentate in care profesorii sunt santajati si la cea mai mica cracnire le este retrasa hartia de binecuvantare. Profesorii sunt la dispozitia capilor Bisericii."

Ziare.com te invita la dezbatere: Religia ar trebui predata in continuare in scoli sau ar trebui eliminata din programa? Ce anume ar trebui sa invete elevii la ora de religie si cine ar trebui sa ii invete? Este ora de religie cu adevarat optionala cat timp elevul nu are alternativa?

Citeste mai multe despre ore de religie scoala
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9008 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
56 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Romanii sunt un popor credincios, au frica de Dumenzeu!

Parintzii sa decida, din impozitele lor sunt platitzi profesorii!
Eu cred ca religia trebuie studiata in scoli, candva scolile erau chiar dependente de biserica, acolo se facea toata educatia copilului!
Evolutzionismul si darvinismul au dat gres, nu au dovedit ca-s adevarate, lumea a fost creata de Dumnezeu si copii trebuie sa afle asta!

 

 

Nu are ce cauta in scoli.

Daca cele spuse la ore sunt in concordanrta cu ceea ce face bor,cu modul de comportament al popilor cu o stare ireprosabila civism din partea lor este ok.
Dar adevarul este acela ca bor este o frana in bunastarea natiunii.In afara salariilor nesimptite popii au stipendii din evaziunea fiscala legala de peste 10 miliarde euro anual ca rezultat al miilor de hectare cu pasuni cu vite,fabrici de prelucrarea laptelui,mii de hectare cu vii cu vanzarea vinului si derivatelor,paduri cu valorificarea materialului lemnos,gatere,fabrici de mobila,fabrici de confectii,vile pentru turism,firme de turism etc.
Noi platim tot ce se poate la stat prin taxe si impozite ei,borul,popii nu platesc nimic.
De aici faptul ca una se preda de catre acestia in scoli si alta vad copii,tinerii in realitatea de zi cu zi.
Au inceput sa fie proverbiali popii in ceea ce insemna minciuna,fariseismul,inavutirea,politicul,etc.
Sa mi se dea un singur exemplu de proiect de anvergura initiat de bor,popi,in a ajuta concret pe termen lung paturi de oameni defavorizati,ori adaposturi de animale.
Nu sunt ateu dar se pare ca tarile cu nivel de trai ridicat au populatie care se declara deschis atee ( 85% Suedia, 80% in Danemarca, 72% in Norvegia,60% in Finlanda), Vietnam (cu 81% din totalul populației) Japonia (cu 65%). In Franta si Germania, procentul ateilor a crescut in ultimele decenii de la 14-17% la 44%, respectiv 42%.
Tendinta generala este de a se renunta la influente supranaturale atunci cand nevoile materiale sunt acoperite.
BOR-ul in totalitate fiind constituit din popi putrezi de bogati este departe de a mai impartasii altceva decat ceea ce le dicteaza dumnezeul ban.

 

 

Ce-i aia educatzie laica?!

Daca lumea a fost creata de Dumnezeu nu exista nimik laic, doar oameni care fac abstractzie de Dumnezeu!
Evolutzionismul e o teorie falsa, nu avem nici un motiv ca sa-i invatzam pe copii teorii false ...

 

 

In curand ..

...vom avea in locul gardianului de la usa scolii, un preot. Ce va oferi binecuvantarea obligatorie si va tine raul la distanta de elevi.
Lasand gluma la o parte, religia ar fi bine sa se promoveze in biserici iar la scoala elevii sa aiba parte de acea educatie laica de care au nevoie pentru a deveni oameni normali.
Cine vrea educatie religioasa sa mearga la scolile cu pricina sau la biserica.
Oricum angajatii BOR-ul au mai multi bani si sunt mai bine renumerati decat profesorii din sistemul de invatatmant.
Lucru nefiresc. Strigator la cer.
De ce oare am ajuns sa nu ne mai mandrim cu scolile noastre ???
Iar bisericile sa fie din ce in ce mai multe si mai faloase ???
Oare in felul asta ...va veni RAIUL peste noi ???

 

 

De ce apar atatea teorii care combat "Crestinismul"?!

Pentru ca oamenii sa nu afle un adevar crucial, care i-ar face liberi pentru totdeauna!
"Căci adevărat grăiesc vouă: Dacă veti avea credintă in voi cat un grăunte de mustar, veti zice muntelui acestuia: Mută-te de aici dincolo, si se va muta; si nimic nu va fi vouă cu neputintă."

 

 

Confuzii de fond

Care este rolul familiei ? Care este rolul scolii ? Care este rolul bisericii ? Amestecul intre acestea poate duce la confuzii de fond.

 

 

EDUCATIE!

Romanii si copii lor au nevoie de EDUCATIE, NU de imbacsirea neuronilor cu Ev Mediu mirosind a schelete! Prozelitismul il fac, ABERANT, neoprotestantii din Romania! Priviti satele Romaniei din partea Transilvaniei! Aproape ca nu mai vezi un sat fara o "casa de rugaciune" de rit neo-protestant! Si cand mai privesti, la sfarsit de saptamana si TURMELE bipede, cu chipuri tampe, legate la ochi si la cap, pornind in valuri pe strazile patriei, chiar ca te intrebi in ce tara traiesti?! Si cine i-a croit ("negociat") viitorul de "aur" al divizarii la buton?

 

 

Adevarul trebuie predat in scoli!

Si adevarul e ca lumea a fost creata de Dumnezeu! Nici un om de stiintza nu a putut dovedi altceva, alta origine a vietzii!
ADN-ul este asa de complicat incat nu a putut aparea intamplator ....

 

 

Nu stiu, ma depaseste, dar daca ma gandesc bine...

Cred ca ar trebui sa se introduca religia in scoala, dar totul sa fie gandit cu multa atentie. Ar fi bine, deoarece, paradoxal, i-ar mai aduce pe copii cu picioarele pe pamant. I-ar mai scoate din materiile concepute spre a fi tocite, dar si din jungla aiuritoare in care ii introduc televiziunile dominate de monstri, extraterestri, roboti si alte ciudatenii. Cei mici ar capata cunostinte, chiar convingeri morale, ar afla despre bunatate, mila, cinste altruism, lucruri despre care in familiile lor, tracasate de lupta pentru existenta sau avere, nu se mai se discuta astazi. Pentru cei mai mari, ar fi prilej pentru dezbateri, clarificari... Adolescentii buimaciti de muzica, distractii, motoare, sex, ar fi pusi in situatia sa gandeasca mai mult asupra conditiei de om. Dar totul sa fie bine gandit si profesorii de religie sa se ridice la inaltime misiunii asumate.
In Romania predomina ortodoxismul, dar cred ca ar fi bine ca predarea religiei in scoli sa fie un prilej de a-i uni pe crestini si intreaga strategie, programa scolara, manualele sa exprime crestinismul in ce are el esential si sa fie alcatuite in comun, de reprezentantii tuturor ramurilor crestinisului: ortodocsi, catolici etc. Obiectul sa fie optional, sub controlul ministerului Educatiei, iar programe pentru alte cultele religioase sa fie alcatuite de reprezentantii acestora, cu conditia ca biserica respectiva sa existe legal in Romania si sa se respecte normele morale europene.

 

 

e cam mult ,

- un articol despre religia in shcoli , zilnic ! :o(((

"Scoatem religia din scoli? Educatie sau prozelitism? Dezbatere Ziare.com"

 

 

daca eu sunt agnostic, consider ca ora de religie

este absolut inutila pentru copilul meu, pe care il vreau tot agnostic.
cand o fi major, poate sa aleaga o religie. sau nu.
ora de religie este un moft al vreunui destept din minister.
ca sa stii si tu, copilul meu a facut religie, desi s-a plans de inutilitatea acestei ore pe tot parcursul scolii. profesor incompetent, elevi pusi la invatat cu forta, etc.
vorbesc in cunostinta de cauza.

 

 

religia trebuie sa fie optionala si platita de BOR

nu statul trebuie jumulit pt cursuri de religie...BOR fura suficient de la stat si contribuabili ca sa finanteze cursuri facultative de religie....religia nu se face cu forta, ci e ceva personal, optional...

 

 

Draga Parerea,

daca taceai, filosof ramaneai. Chiar asa te-au aberat neoprotestantii din Romania? Oricum, puscariile nu sunt umplute cu neoprotestanti ci cu cei din marea majoritate de 95% . Mai bine mers in turma la Biserica decat la bodega din fiecare colt de strada. Merg pe gard de drum ma tin /nici un musca nu ma caine:)

 

 

Cand

in biserica se va preda fizica nucleara atunci si in scoli se poate preda religia. Nu e vorba de stat laic sau religios ! Fiecare segment isi are rolul sau. Astazi religia a redevenit arma si scop. Fanatismul religios a atins cote alarmante iar preotii isi freaca mainile de bucurie. Mai multe biserici, mai multe culte mai multi adepti= multi multi bani. Despre asta este vorba. Apropo de bani si putere, comunismul nu a dorit sa imparta puterea, de aceea biserica a fost izgonita.
Astazi biserica isi ia bani de la stat, cadouri saptamanale din fodul de rezerva, ternuri de mii de hectare. De aceea au nevoi si de mici enoriasi ... sa isi pastreze si peste 20 de ani avutiile. Cati preoti mai sunt astazi saraci desi au depus juramant de saracire ? De la BMW/ MERCEDES/AUDI pana la conace preotii au luat de toate. Si aceste toate sunt luate de la enoriasi.
Alexandru I Cuza a facut cu mult timp de aparatia comunismului secularizarea averilor manastiresti si reforma agrara. De ce oare ? Petru ca hotii ( preotii ) detineau 25 % din suprafata agrara.

Cine uita nu merita !

 

 

@ma(r)xi 07.53

- asha e ! sa importam nishte clerici iranieni , sa ne faca un training metodologic ! :o(((

"Scoatem religia din scoli? Educatie sau prozelitism?"

 

 

Prima   1   2   3   4   Ultima

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor