Cristian Pomohaci a fost dat afara definitiv din Biserica

Vineri, 06 Octombrie 2017, ora 14:35
9363 citiri

Fostul preot Cristian Pomohaci a fost destituit din Biserica, potrivit deciziei definitive a Consistoriului Mitropolitan, emisa vineri.

Fostul preot a pierdut, astfel, dreptul se a savarsi lucrari sfinte, de a purta tinuta clericala si de a se impartasi in altar.

Hotararea Consistoriului Mitropolitan este definitiva si irevocabila.

Potrivit unui comunicat de presa transmis vineri, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului a aprobat hotararea Consistoriului Mitropolitan, care a decis destituirea din slujba clericala a lui Cristian Pomohaci.

"Aplica fostului preot Cristian Dorin Pomohaci sanctiunea: Depunerea (destituirea) din slujba clericala (pierderea dreptului de a savarsi lucrari sfinte, de a purta tinuta clericala si de a se impartasi in altar); cel destituit nu mai este cleric, ci are statut de teolog laic, cu posibilitatea de a desfasura activitati social-filantropice, culturale, educationale sau de a fi cantaret, dupa caz; activitatea si conduita sa vor fi evaluate anual de Chiriarh", au decis preotii.

Totodata, s-a constatat ca "sarcina preotiei" este greu de purtat de Pomohaci.

"Consistoriul Mitropolitan a constatat ca sarcina preotiei, cu toate exigentele ei morale, dogmatice si canonice, este prea greu de purtat pentru Cristian Dorin Pomohaci. De aceea, pentru a-i acorda totala libertate de manifestare in afara ierarhiei bisericesti de drept divin si a-si putea solutiona problemele juridice din instantele civile, fara implicarea Bisericii, Consistoriul Mitropolitan l-a degrevat de marea responsabilitate a preotiei, trecandu-l in randul teologilor laici", se arata in comunicatul Mitropoliei Ardealului.

Fostul preot Cristian Pomohaci a fost caterisit in sedinta Consistoriului Eparhial al Arhiepiscopiei Alba Iuliei in data de 27 iulie 2017, fiind acuzat ca a racolat un minor in scopuri sexuale.

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a preluat dosarul deschis de Parchetul de pe langa Judecatoria Targu Mures. Sesizarea a fost facuta dupa ce in spatiul public a aparut o inregistrare audio in care Cristian Pomohaci i-ar fi promis unui adolescent ca il va plati daca va intretine relatii sexuale cu el.

Spre finalul inregistrarii, cel care se presupune a fi preotul Pomohaci ii spune baiatului ca intre ei doi a fost, de la bun inceput, "ceva special", amintindu-i cum s-au intalnit.

Cristian Pomohaci a slujit la Parohia Mosuni din judetul Mures, care apartine de Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia.

Citeste si Dat afara de BOR in urma unui scandal sexual, preotul Pomohaci a contestat decizia

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#biserica dat afara Cristian Pomohaci , #biserica