De ce exista un sfant al Statisticii? Preot: Daca ministerele ar avea ocrotitor, n-ar fi atatea nereguli!

Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 09:49
3688 citiri
De ce exista un sfant al Statisticii? Preot: Daca ministerele ar avea ocrotitor, n-ar fi atatea nereguli!
Foto: Adevarul

In calendarul crestin ortodox exista sfinti care au indeletniciri mai putin cunoscute pentru unii dintre noi. De exemplu, alaturi de Trifon, sfantul care alunga insectele, Sfantul Dionisie Exiguul este ocrotitorul Institutului National de Statistica (INS).

Parintele Nicolae Bordasiu (foto), preot la biserica Sfantul Silvestru din Bucuresti, a explicat, pentru Ziare.com, cum sunt proclamati acesti sfinti si ce rol au ei in viata crestin ortodocsilor.

"Inainte de toate, sa stiti ca, pentru a proclama un sfant, exista o seama de reguli, iar procesul acesta se numeste canonizare si tine seama de viata sfantului si de felul in care este receptata, primita, cinstirea lui de catre lumea credincioasa. Nu poate fi socotit cineva sfant daca lumea nu-l onoreaza cu cinstirea", a lamurit parintele.

Intrebat cum poate proteja un sfant o anumita institutie, de exemplu INS, si de ce a fost ales tocmai Sfantul Dionisie Exiguul drept ocrotitorul Institutului de Statistica, preotul Nicolae Bordasiu a explicat ca acesta a fost, la vremea lui, "cel mai mare astronom, cel care tinea seama de importanta calculelor din fenomenele de viata".

"De vreme ce Institutul de Statistica tine socoteala de tot ceea ce se intampla, de scaderi de populatie, de progrese economice, probabil ca s-au gandit la faptul ca Sfantul Dionisie Exiguul a fost, pentru vremea lui, poate cel mai mare astronom, cel care tinea seama de importanta calculelor din fenomenele de viata, pentru ca el este cel care a stabilit data Pastelui.

A calculat in ce zi a fost Invierea Domnului atunci cand a trait Mantuitorul, ca sa ne arate si noua cum sa calculam aceasta data. El a indicat o oarecare regula de care se tine seama, iar statistica tine seama de o serie de reguli, probabil ca pentru aceasta l-au invocat ca pe un ocrotitor al statisticilor", a lamurit parintele.

Cate un sfant pentru fiecare minister

La intrebarea daca nu ar trebui, pe acest model, sa existe cate un sfant pentru fiecare institutie, pentru fiecare minister, de exemplu, preotul a raspuns ca ar fi o propunere buna, poate astfel nu ar mai exista atat de multe nereguli in guvernarea tarii.

"Cel care ocroteste Armata Romana este Sfantul Gheorghe, a carui icoana era pe steagurile lui Stefan cel Mare. Soborul sfintilor are, sa zicem, ascultare mai multa decat noi inaintea lui Dumnezeu. Daca fiecare minister ar avea un ocrotitor, poate ca nu s-ar petrece atat de multe nereguli, oamenii gandindu-se fie ca il necinstesc pe sfantul ocrotitor facand fapte rele, fie ca s-ar teme de pedeapsa pe care sfantul le-ar aplica-o pentru faptele pe care le fac.

Aveti dreptate si ati putea propune ca fiecare sfant cu specificul lui sa gaseasca un minister pe care sa-l apere de greselile pe care le face", a completat parintele.

Totodata, localnicii din Izvoarele, satul galatean zguduit in ultima perioada de o serie de cutremure, au participat, vinerea trecuta, la o slujba speciala pentru incetarea seismelor. Astfel, preotul din sat a citit Acatistul Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, ocrotitorul celor afectati de cutremure.

Slujba pentru oprirea cutremurelor la Izvoarele: Oamenii se roaga la sfantul care ne apara de seisme

Intrebat daca aceasta este o solutie si daca nu cumva este mai mult de datoria autoritatilor decat a sfintilor sa gestioneze astfel de situatii, Nicolae Bordasiu a precizat ca acestea nu ii pot proteja pe oameni "de un lucru care se produce in mod natural".

"In orice caz, autoritatile nu pot proteja cand e vorba de un lucru ce se produce in mod natural, insa acum am vazut parca un comunicat care spunea ca cercetatorii au descoperit cauza miscarilor tectonice de acolo, ar fi o falie care s-a pus in miscare. Ei, nimic nu poate fi mai puternic decat voia lui Dumnezeu, singurul lucru care ii poate apara pe oameni este rugaciunea si interventia sfintilor pentru noi, de aceea ne rugam la sfinti sa ne ajute.

De aceea sunt niste sfinti despre care oamenii au bagat de seama ca au o oarecare interventie, adica sunt observate urmari ale rugaciunii catre sfinti intr-o anumita situatie. Asa cum Sfantul Nectarie din Eghina s-a bagat de seama ca ii ajuta mai ales pe bolnavii de cancer, asa si Sfantul Dimitrie este ocrotitor si aparator de cutremure", a spus parintele.

Acesta a adaugat ca astfel de sfinti exista si pentru alte fenomene, pomenindu-l pe Sfantul Ilie, care este "ocrotitor de trasnete, de intamplari naprasnice in legatura cu desfasurarea atmosferica".

BOR: Slujba de la Izvoarele, o initiativa buna

De asemenea, contactat de Ziare.com, parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane, a precizat ca slujba din localitatea galateana a fost o initiativa foarte buna si ca preotul de acolo trebuie felicitat.

"Bineinteles ca ajuta foarte mult si rugaciunea, mai ales in astfel de cazuri, si a fost foarte inspirat preotul ca a avut aceasta initiativa, trebuie felicitat", a declarat preotul Constantin Stoica.

Pe langa ocrotitorul celor bolnavi de cancer, in ortodoxism mai exista si Sfantul Gherasim din Kefalonia, vindecatorul bolilor psihice, insa persoanele care sufera de alte boli nu au un sfant care sa le protejeze. Explicatia pentru acest lucru este ca unii sfinti protejeaza cu precadere anumite categorii, dar exista si sfinti care ii ocrotesc in general pe oameni.

"Sunt sfinti care ocrotesc indeosebi pe cineva, dar acum vine sarbatoarea Sfintei Parascheva, care apara in general de toate relele. Sfantul Mina este aparator in situatii de pierdere de acte, de furturi, de descoperirea celor care fac rau. Unii sfinti, sa spunem, sunt mai cinstiti pentru anumite situatii.

Noi o avem intotdeauna pe Maica Domnului, aparatoarea tuturor celor necajiti, asa se numeste si acatistul pe care i-l adresam. Deci pentru orice situatie ne adresam unor sfinti cu puteri mari, cum e Maica Domnului, la care ne rugam in toate imprejurarile", a spus Nicolae Bordasiu.

Potrivit site-ului religios crestinortodox.ro, romanii pot apela la Sfantul Mucenic Vlasie atat pentru vindecarea bolilor de gat, cat si pentru ocrotirea animalelor domestice. De asemenea, Sfantul Meletie este ocrotitorul surzilor, Sfanta Noua Mucenita Tatiana ii protejeaza pe cei din inchisoare, iar Sfantul Vasile cel Mare este aparatorul asistentei sociale.

Parintele Nicolae Bordasiu s-a nascut in anul 1924 si a participat la infiintarea Asociatiei Tineretului Ortodox Studentesc (ATOS), ceea ce a dus la condamnarea sa la 20 de ani de inchisoare. Intre anii 1948 si 1955 s-a ascuns de comunistii care il cautau pentru a-si ispasi pedeapsa, iar in 1955 a fost prins si incarcerat pana in 1964.

Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul Bucureşti a decis înscrierea lui Eugen Tomac în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP. ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă PMP,...
#sfinti ordodocsi, #sfant Institut Statistica, #sfant insecte, #sfant cutremure , #biserica