De ce sa alungam religia din scoli? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 14 Septembrie 2014, ora 12:05
11688 citiri
De ce sa alungam religia din scoli? (Opinii)

Prin declaratia in care se pronunta pentru eliminarea orelor de religie din programa scolara si inlocuirea lor cu ore de istorie a religiilor, Monica Macovei se apropie de o tema importanta si delicata din societatea romaneasca.

Totusi, cred ca o face intr-un mod nepotrivit, adica fara sa atinga esenta problemei, care in opinia mea nu este locul religiei, ci al institutiei Bisericii intr-un stat laic.

"Religia nu are ce cauta in scoli, ci istoria religiilor ar trebui sa fie introdusa. Lasa copilul sa-si aleaga singur religia si da-i istoria religiilor, care reprezinta de fapt istoria umanitatii, e multa cultura generala acolo", spune Monica Macovei.

Eu nu cred ca orele de religie sunt o problema a scolii romanesti. In primul rand, ele sunt optionale. Parintele decide daca elevul le frecventeaza sau nu. Ca in cele mai multe dintre scoli elevii nu au alternativa si daca nu participa la acest curs stau in banci degeaba este o alta discutie si ea ar trebui cu siguranta sa primeasca un raspuns. Dar cursul este optional. Dupa cum trebuie alesi cu mare grija cei care predau aceasta disciplina. Dar exigenta este valabila in cazul oricarei materii.

Apoi, eu nu vad nimic rau in studierea religiei, mai ales in societatea romaneasca actuala. Traim intr-un cult al imoralitatii. Modelele de succes propagate pe toate canalele media sunt false si toxice. Prin intermediul lor copiii sunt "educati" de mici ca in viata reteta reusitei este minciuna si hotia. Ca adulterul e "cool". Ca violenta de toate soiurile, in primul rand cea verbala, este calea cea mai facila de a te impune.

Sub acest bombardamant care stalceste caractere, ce o fi asa de rau sa studiezi o materie care iti prezinta in primul rand un cod etic, care te pune in fata unor parabole a caror deslusire iti dezvolta mintea? Nicio religie din lumea asta nu propovaduieste raul. El provine din interpretarile excesive, din fanatism, din manipularea emotiilor. Dar litera, ca e ea a Evangheliei sau a Coranului, nu te indeamna la rau.

Deci nu vad nimic rau in faptul ca un copil ia contact la scoala cu un cod etic solid, cu filosofia luminoasa a crestinismului. Este un bun exercitiu pentru minte si suflet, repet, mai ales in societatea bulversata in care traim.

Copilul meu frecventeaza orele de religie si este una dintre materiile care i-a dat cele mai multe teme de meditatie, teme asupra carora a fost inclinat spre dialoguri foarte interesante si din care a tras concluzii foarte sanatoase.

Da, istoria religiilor merita si ea studiata, fara indoiala, ca exercitiu cultural benefic. Dar nu poti introduce aceasta materie in clasele mici, pentru ca fara a avea niste acumulari consistente, copilul nu poate intelege mare lucru. Cum sa ajungi la mintea lui vorbindu-i despre, vorba lui Adrian Papahagi, zoroastrism sau budism.

In clasele mici, oferindu-i studiul religiei ii oferi un studiu despre bine si rau, despre toleranta si iubire.

Este foarte adevarat ca suntem un stat laic. Dar aspectul religios este prezent chiar in procedurile legale cele mai importante. De exemplu, la investirea in functie, un ministru depune juramantul cu mana pe Biblie sau pe Constitutie. Si atunci de ce trebuie neaparat alungata religia din scoli?

Problema este, in opinia mea, alta si ea tine de relatia nepotrivita dintre Biserica, institutia, si stat. Cred ca din acest punct de vedere suntem cu mult prea tributari modelului bisericii ruse, care a fost folosita si este folosita sistematic ca un factor de influenta politica prin specularea sentimentului religios al populatiei.

Faptul ca in fiecare an, la dezbaterea bugetului, cele mai multe dintre amendamente vizeaza constructia de biserici spune multe despre felul in care politicul romanesc incearca sa capteze facil pe aceasta cale bunavointa electoratului. La fel navala politicienilor la marile praznice, implicarea unor preoti, mai ales din mediul rural, in campaniile electorale, finantarea de catre stat a unor proiecte ale BOR, precum Catedrala Mantuirii, care in mod normal ar trebui sustinute exclusiv din fondurile Bisericii.

De-abia asta cred ca este o tema care intr-adevar ar merita o dezbatere foarte serioasa.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#religie scoli, #Macovei candidat prezidentiale, #bani biserici , #biserica