De ce se duce Biserica la vale (Opinii)

Vineri, 16 August 2013, ora 23:51
9034 citiri
De ce se duce Biserica la vale (Opinii)

Increderea in Biserica Ortodoxa Romana scade de la luna la luna. E un adevar, confirmat de toate sondajele de opinie, chiar si de unele publicate zilele trecute. Sigur, BOR e inca la cote foarte ridicate, insa, daca nu schimba nimic, scaderea va deveni ireversibila. Iar Biserica, o umbra a ceea ce a fost.

Si cred ca erodarea imaginii Bisericii nu mai poate fi oprita. Fenomenul "tocarii" sale in mass-media abia a inceput consistent, in opinia mea, pe masura ce jurnalistii prind curaj sa se atinga de subiecte altadata tabu, precum coruptia in randurile fetelor bisericesti sau faptul ca, pur si simplu, BOR are deseori atitudini ce amintesc de moravuri medievale.

Dar in primul rand e coruptia. Foarte, foarte multa coruptie. Stiu batrane religioase pana la Dumnezeu - daca imi permiteti jocul de cuvinte - care nu mai primeau preotul sa dea cu nu-mai-stiu-ce prin curte din cauza faptului ca nu mai voiau sa dea bani. Mult prea multi bani, pentru ca mult prea multi preoti sunt pur si simplu lacomi. Altii nu sunt lacomi, dar tot traiesc din asta, dat fiind ca salariile lor sunt foarte mici. E singura solutie, atunci cand vor s-o duca decent.

Si, atunci, ce sa mai creada credinciosii? Crezi in Dumnezeu cat crezi, dar cand vezi ce fac preotii, mai crezi in Biserica?

Mai e ceva, poate mai important, pe termen lung. Biserica nu are prea mare legatura cu lumea moderna si va avea din ce in ce mai putina. Peste 20-30 de ani, va disparea o intreaga generatie de batrani religiosi, care au dus o viata modesta si traditionala, in care Biserica si invataturile ei erau unele dintre cele mai importante repere.

Vom avea o Romanie dominata de oameni occidentalizati, crescuti intr-un spirit individualist, cu mentalitati urbane, conectati mai mult la stiinta si bani si mai putin la cele spirituale.

Sigur, si generatia tanara de azi tinde tot spre asta, dar, asa cum scriam cu alta ocazie, e mult prea prinsa in traditie, in faptul ca gasim identitate in a fi crestini ca forma, desi nu suntem ca fond. Da, poate ca mergem la biserica de sarbatori, ba chiar in numar mare, dar adevarul e ca asta e cam tot. Nu urmam aproape deloc invataturile Bisericii.

O forta mai mare decat orice

Vremurile se schimba. Trebuie doar sa ne uitam la Occidentul cel plin de biserici goale si vom intelege incotro mergem. Biserica Ortodoxa Romana nu intelege, in schimb.

Poate asta e cea mai mare problema, refuzul sau incapacitatea BOR de a se adapta. Chiar si Biserica Catolica incearca, impinsa de noul papa, un om care se straduieste sa aduca Biserica din secolul XVII in secolul XXI. Lucru care nu se intampla la noi, acolo unde inaltii sau mai putin inaltii clerici doar contesta sondajele, fara a realiza sau fara a vrea sa realizeze ca Biserica e intr-o continua scadere. Construiesc in schimb catedrale uriase sau biserici numeroase, prea numeroase. Din banii nostri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#cauze scadere Biserica Ortodoxa, #BOR scadere sondaje , #biserica