Declaratie de colaborare intre sase biserici istorice din Transilvania

Duminica, 25 August 2013, ora 19:43
3499 citiri
Declaratie de colaborare intre sase biserici istorice din Transilvania

Episcopi si preoti, reprezentanti a sase biserici istorice din Transilvania, au semnat, duminica, la Bistrita, o "declaratie de colaborare si conlucrare ecumenica, frateasca", dupa o rugaciune ecumenica organizata la aniversarea a 450 de ani de la sfintirea Bisericii Evanghelice din Bistrita.

Reprezentantii bisericilor istorice din Transilvania - Evanghelica Confesiunea Augustana, Ortodoxa, Greco-Catolica, Romano-Catolica, Evanghelica-Lutherana si Reformata - au participat, duminica, la o slujba ecumenica in Biserica Evanghelica Bistrita, unde s-au aflat peste o mie de oameni.

Evenimentul a inceput prin procesiuni ale cultelor religioase, in frunte cu reprezentantii acestora, catre Biserica Evanghelica, dupa care inaltii prelati s-au intalnit in fata lacasului de cult, unde au fost asteptati de primarul Bistritei, Ovidiu Cretu, si au intrat impreuna in biserica.

Parintele paroh al Bisericii Evanghelice Bistrita, Johann Dieter Krauss, a spus ca este o zi memorabila si ca simte "biserica inaltata la rang de catedrala ecumenica".

Fiecare dintre invitati a rostit un cuvant de invatatura, iar la final au spus impreuna "Tatal Nostru" in limbile romana, germana si maghiara. Intre momentele de rugaciune ale inaltilor prelati au cantat fanfara "Werkolkkapelle Neumarkt" din Germania si coruri ale bisericilor.

"Aratam semenilor nostri ca in fata lui Dumnezeu Biserica este una. Ce frumos e cand fratii sunt laolalta! Toate bisericile sunt importante, dar in fata lui Dumnezeu suntem una", a spus episcopul Bisericii Evanghelice Confesiunea Augustana din Romania Reinhart Guib.

"Sarbatorim impreuna 450 de ani de la ridicarea acestei biserici impunatoare. Impartasim bucuria comunitatii evanghelice. Lacasul de rugaciune are importanta unica, este spatiu sacru. Monumentala ctitorie a veacurilor trecute vorbeste despre credinta oamenilor", a afirmat, la randul sau, IPS Andrei Andreicut.

La finalul rugaciunii ecumenice, inaltii prelati au semnat, in sase exemplare, "Declaratia de la Bistrita", privind "colaborarea si conlucrarea ecumenica, frateasca" intre bisericile istorice din Transilvania.

"Am pregatit o surpriza pentru aceasta zi de sarbatoare. La initiativa primarului Bistritei, Ovidiu Cretu, si dupa consultarea bisericilor participante, am convenit sa subscriem la o declaratie de colaborare si conlucrare ecumenica, frateasca, intre bisericile noastre", a precizat episcopul Reinhart Guib.

"Declaratia de la Bistrita" este semnata de mitropolitul Clujului IPS Andrei Andreicut, episcopul evanghelic Confesiunea Augustana Reinhart Guib, episcopul reformat maghiar Kato Bela, episcopul lutheran-maghiar de la Cluj Adorjani Dezso Zoltan, episcopul greco-catolic de Cluj Florentin Crihalmeanu si IPS Gyorgy Jakubinyi, arhiepiscop romano-catolic.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#colaborare biserici Transilvania, #declaratie biserici Transilvania , #biserica