Deutsche Welle: Modernizarea brutala a bisericilor sasesti din Romania pe bani europeni

Autor: Ana Ilie
Luni, 31 August 2015, ora 11:07
4434 citiri
Deutsche Welle: Modernizarea brutala a bisericilor sasesti din Romania pe bani europeni
Foto: Ziare.com

Bisericile sasesti din Transilvania sunt restaurate cu brutalitate cu fonduri europene, prin proiecte controversate, inconjurate de conflicte de interese.

Luke Dale-Harris scrie, pentru Deutsche Welle, ca restauratorii sunt furiosi ca unele dintre cele mai frumoase biserici romanesti au ajuns sa fie distruse in proiecte de restaurare de milioane de euro din bani europeni. Avocatul Bisericii Evanghelice romane, Friedrich Gunesch, a fost acuzat de specialisti si jurnalistii de investigatii de coruptie, prostie si distrugerea deliberata a monumentelor istorice.

Cladirile aflate in centrul disputei nu sunt biserici normale: construite in urma cu pana la 800 de ani de o populatie vorbitoare de germana, se ridica precum castelele in mijlocul satelor. Uriase ziduri fortificate le incercuiesc si turlele lor medievale se ridica deasupra intregii regiuni. Au devenit, in ultimii ani, adevarate atractii turistice, scrie sursa citata.

In centrul Transilvaniei se afla peste 200 de astfel de biserici sasesti, pe care nici macar distrugerile epocii Ceausescu nu le-au schimbat.

Aceasta situatie a inceput insa sa se schimbe in urma cu cinci ani, cand aproape 20 de milioane de euro, fonduri europene, au intrat in Romania pentru restaurarea acestor biserici. Pana acum, 18 biserici au fost restaurate cu brutalitate si alte 12 au fost introduse in program.

Numarul dosarelor DNA privind fraude cu fonduri europene aproape s-a dublat in 2014

In toate acestea, restauratorii au remarcat aceleasi lucruri: peretii traditionali de ipsos au fost indepartati cu unelte electrice si inlocuiti cu ciment, grinzile de lemn au fost taiate cu fierastraul si vechile placi gravate au fost sparte pentru a fi inlocuite cu placi ceramice produse industrial. Investigatiile arheologice au fost intreprinse in graba si neadecvat, fie nu au fost facute deloc.

Dupa o vizita la doua asemenea biserici, restauratorul britanic John Munro, care lucreaza cu Trust Foundation, a printului Charles, a trimis o scrisoare Bisericii Evanghelice in care se plange ca restaurarea poate duce la o "degradare accelerata".

Biroul Bisericii Evanghelice si avocatul Friedrich Gunesch au responsabilitatea gestionarii proiectelor de restauraure, contractarii companiilor de constructii si gestionarii vastelor sume care vin de la Bruxelles.

Eugen Vaida, arhitect si restaurator specializat in placutele ceramice, are dovezi privind distrugerea deliberata a artefactelor istorice in cursul lucrarilor de restaurare din ultimii cinci ani. Pus in fata dovezilor, Gunesch a replicat ca atata s-a putut face cu banii disponibili.

Vaida sustine insa ca deciziile nu au fost luate cu intentia de a conserva patrimoniul. Placutele traditionale, deseori purtand marca manufacturierului, au fost distruse pentru a fi inlocuite cu placutele produse in masa la o fabrica cu baza in Sibiu, Tondach Romania, al carui director este prieten cu Gunesch. Avocatul a confirmat ca firma a donat bani pentru finantarea campaniei de marketing a proiectului de restaurare.

"Este un amestec dezastruos de coruptie si dorinta de a scoate cat de multi bani europeni posibil pentru aceste proiecte (...) Inseamna ca nimeni nu este interesat in felul in care arata proiectul sau ce se distruge, ci numai cati bani pot obtine pentru ei si pentru companiile prietenilor", a declarat pentru sursa citata Hans Hedrich, cofondator al ONG-ului de conservare Neuer Weg.

In urma mai multor plangeri cu privire la restaurarea bisericilor sasesti, Comisia Europeana organizeaza un seminar in cursul caruia se vor audia criticile si se vor evalua problemele.

AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
#restaurare biserici sasesti Transilvania, #restaurare biserici fonduri europene , #biserica