Dumnezeule, in ce tara traim! (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 05 Ianuarie 2015, ora 20:13
17880 citiri
Dumnezeule, in ce tara traim! (Opinii)

Daca esti slab de inima, in Romania, risti sa te stingi mai repede de oftica decat de saracie, desi tot mai multe studii si sondaje confirma ceea ce stiam de ani de zile: suntem campionii saraciei in Uniunea Europeana.

De ce de oftica mai degraba decat din cauza lipsei banilor? Pentru ca in acelasi timp suntem si tara cu una dintre cele mai mari inegalitati intre categoriile sociale din Europa, potrivit acelorasi studii si cercetari.

Las deoparte faptul ca angajatii romani sunt cei mai exploatati din UE, ca peste 40% dintre noi traiesc in plin Ev Mediu, fara canalizare si fara toaleta in casa, ca inca exista localitati intregi fara curent electric si pe sosele din Romania se moare in ritmul cel mai crescut de pe intreg continentul.

De strigatul dupa autostrazi al celor 3-5% care isi permit sa plece in vacante pe Valea Prahovei sau in strainatate nu mai are sens sa amintim acum.

E suficient pentru oricine sa faca doua trei drumuri pe A3, pana la Ploiesti, ca sa se convinga ca drumul e mai mereu cvasi-pustiu. Iar daca nu am fost in stare sa construim pana acum acele tronsoane de autostrada cu adevarat urgente si necesare, poate ca e timpul sa ne regandim si prioritatile nationale.

Sigur, cei 1% care s-au ingramadit pe DN1 spre Brasov in vacanta de iarna sunt si cei mai influenti, dar durerea lor pentru timpul pierdut in trafic devine ridicola daca e pusa in balanta cu restul dezechilibrelor din tara.

Si, totusi, nimic nu se compara in ceea ce are darul de a produce furia si dezgustul in aceasta mare de saracie decat sfidarea acelor categorii care au reusit sa concentreze in mainile lor cea mai mare parte din putere si bogatie.

Politicienii si gastile lor de interese care le inconjoara familiile au fost destul de speriati in ultimile luni-ani de catre procurori, suficient cat sa ofere o minima satisfactie multimii celor saraci. Dar locul lor in topul sfidarii risca sa fie ocupat de o noua categorie.

Afisarea limuzinelor de super-lux de la ceremonia de inscaunare ca arhiepiscop a lui Ioachim Bacauanul, unde ierarhii Bisericii Ortodoxe au venit cu cele mai scumpe modele de la Porsche, Mercedes sau Audi, are darul de a arunca in aer si pe cel mai cuminte crestin.

In tara unde 5 milioane de oameni se lupta cu saracia crunta, unde doar 29% declara ca le ajung banii de la o luna la alta, exista de cealalta parte o Biserica Ortodoxa ai carei reprezentanti de varf se scalda in luxul cel mai desantat.

Imaginea e cu atat mai dezgustatoare cu cat se presupune ca principala datorie a BOR ar trebui sa fie ajutarea celor nevoiasi, faptele de caritate si, deloc in ultimul rand, un exemplu de viata traita in mod cumpatat si echilibrat.

Dar cand preafericitul Daniel castiga dublu fata de presedinte, cand subordonatii sai se plimba in masini de sute de mii de euro, cand BOR dezvolta afaceri cu un profit de invidiat pana si de marile companii, iar capii bisericilor din tara au norma de strans cat mai multi bani de la cei mai saraci - ce si-o fi spunand Dumnezeu cand va fi privit la acest tablou?

Dar pana vom afla parerea Lui, ar trebui sa spunem noi ca inegalitatea si exploatarea au ajuns sa devina nu doar filosofia celor care detin puterea, ci ele sunt astazi religia care e propovaduita chiar in numele Domnului.

O ironie fata de care nu exista inca o replica pe masura.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#sondaj saracie Romania, #masini lux preoti , #biserica